Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Distribuci dárků provedla brigáda socialistické práce vedená soudruhem Mrázem starším. ;-D

Vážení, vám všem (až na drobné výjimky) přeji hezké a klidné svátky vánoční.

3 2
možnosti
SB

Já Vám je přeji také, přestože ani v nejmenším nepochybuji, že jsem jednou z těch Vašich drobných výjimek.

2 1
možnosti
SB

Na Dědovi Mrázovi bylo špatné to vnucování. Nic jiného mu vytknout nelze, protože do kulturních tradic lidstva patří stejně jako náš Ježíšek, protože ruské kulturní tradice jsou stejně tak součástí světového kulturního bohatství jako tradice české, slovenské, indické, papuánské, madagaskarské nebo třeba eskymácké.

Takže proti samotnému Dědovi Mrázovi ani tu nejmenší námitku, avšak proti tomu, jak se soudruzi snažili nám ho vnucovat, samozřejmě sto námitek.

3 1
možnosti
Foto

zapomněl jste na japonské, filipínské, islandské jihoafrické, egyptské, australské, a zvláště finské, pakistánské a indiánské;-D

1 3
možnosti
Foto

před chvílí jsme se vrátili s vnukem z vedlejší vsi. Měli tam krásný betlém, ve stodole zpívaly děti koledy, podával se čaj, ti co neřídili dostali do něj rum. Potom se venku zapálil oheň, gril, opékalo se a grilovalo a k tomu hrála prima kapela. Prostě moc fajn.

A to všechno na statku bývalého kulaka.

5 1
možnosti
Foto

A závěr z toho? Myslím, proč ta zmínka o kulakovi? To ve Vás tak plane ta třídní zášť naopak?

2 5
možnosti
Foto

Ano, to ja nová doba.

2 0
možnosti
ND

Asi jsem žila jinde než vy, co pamatuji tak jesličky jsme doma měli a taky jsme chodili na Vyšehrad do kostela, ohledně vánočních dárků a zboží vůbec, existovalo Pragoimpo, dům módy, černá růže, dům potravin, kotva, prodejna Praha Paříž, femina, Jugoslávská prodejna,, máj, atd. Výpadkybyly, ano ale zas taková chudoba to nebyla, bylo zboží z dovozu a dokonce i v Poličce...

12 2
možnosti
Foto

Ono je to jako s dotazem na Radio Jerevan, jestli budou v komunismu peníze.

U někoho budou, u někoho nebudou. (zkráceno!);-(

A podobně s nedostatkovým zbožím. Pro někoho bylo, pro někoho nebylo. O kantýně na ÚV KSČ jsem tu už vyprávěl.

Vy vzpomínáte patrně na polovinu osmdesátých let, kdy už stál Máj a Kotva. Ale zeptejte se někoho, kdo pamatuje padesátá léta. Zejména dobu po měnové reformě.

3 1
možnosti
VV

Jizdni kola i barevne televize byly malickosti. Ale byly doby, a doby byly, kdy nebyla cocka, nebyl pepr, nebyla cibule i jine zakladni poraviny. Na clanky o Tom ze nejsou pomerance a ze deti potrebuji vityminy odpovidaly rozhorcene zaslouzule soudruzky ze jich netreba, mame preci jablka.

Ono vlastne porad neco nebylo, nejen ty zname damske vlöozky ci toaletni papir. V jednom takovem rceni byl socializmus definovan jako System organizovaneho nedostatku.

7 0
možnosti
Foto

Pomeranče nejsou na vitamíny. Na ty jsou citrony a ty byly.

1 4
možnosti
Foto

Byl to samozřejmě vliv Ruska a jeho ignorace nejen křesťanství, u nás to byl celkem "zdařilý" pokus, kostely chátraly (Krylova píseň Anděl),faráři byli umlčováni ve vězení a víry byly prakticky sektarizovány. Kdo se moc ptal, toho zabásli též. Jediná uznávaná víra byl socialismus a jejím mučitelem byl Lenin.

5 0
možnosti
Foto

Já měl svatbu v kostele a nikdo mě u toho nemučil. Jenom oddávající byl asi jiné víry.

1 1
možnosti
MS

A teď si představte, že dnes, v roce 2017, zakazují ve Francii vystavování jesliček ve veřejných budovách podle nějakého přiblblého zákona z roku 1905. To je skoro jako u nás za komančů. :-/

8 0
možnosti
VV

Napsal zde jakysi cesky poslanec.

0 0
možnosti
Foto

I60v97a65n 16M87a33r54e46k

23. 12. 2017 16:37

Žvásty p.Jene. Je pravdou, že se komáři pokoušeli k nám implantovat Dědu Mráze, snad ve školkách a při různých besídkách pro děti. Doma ale každému přinášel dárky Ježíšek . Něco o tom vím a pamatuji si to velmi dobře.

Doba se změnila a dnes je nám všemožně vnucován Santa "Coca Cola". Nejenže se zjevuje o vánocích , ale už dlouho před nimi. Nakonec , je ho možno popatřit i v průběhu roku v kinematografii, jako např. film "Santa je úchyl " a v dalších pokladech filmové tvorby.

Nakonec budeme jej muset ještě chvíli tolerovat. uvidíme jakého dalšího konkurenta Ježíška nám čas přinese ? Ale asi se není nač těšit. ;-(

Jinak , Váš blog mi něco připomíná , úplně stejné téma i totožný článek se dnes objevil v deníku "Dnes" a nakonec i zde na "iDnes" 8-o

7 9
možnosti
JZ

J45a84n 96Z69i35e51g44l13e67r

23. 12. 2017 16:57

Santa Claus na rozdíl od Dědy Mráze není vnucován ideologicky. Je to komerční záležitost. To je velký rozdíl. :-)

4 1
možnosti
Foto

Já tu dobu zažil natvrdo a opravdu byly jakési pokusy o implementaci Dědy Mráze. Pak to ale odchcíplo.

5 0
možnosti
JV

J18i49r21i 67V40r75a80b73e29c

23. 12. 2017 16:10

Dokonce i toho komunisti poruštili . U nás na škole se oficiálně říkalo děduška Moroz.

2 1
možnosti
  • Počet článků 3323
  • Celková karma 25,52
  • Průměrná čtenost 1807x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz