Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Hlavně, že historické zkušenosti nám nevelí k žádné opatrnosti před Němci.

3 4
možnosti
SS

Krome okupace 1938-1945 to bylo docela vyrovnane ...

3 1
možnosti

Dějiny vzájemné nenávisti v oblasti jsou extrémně komplikované a táhnou se stovky a stovky let dozadu.

Řekněme, že sověti měli ve druhé světové válce možnost to narovnat, ale ne, prostě dál roztáčeli spirálu a Poláci teď pokračují. Fakt je že pár pomníků není žádné drama.

0 0
možnosti
Foto

pomníky svých osvoboditelů a zachránců mohou odstraňovat snad jen darebáci nebo hlupáci. Rv

3 8
možnosti
MV

A co když se z původních osvoboditelů stanou okupanti?

6 0
možnosti
MV

Polsku po 1. světové válce připadly oblasti, kde Poláci rozhodně netvořili většinu obyvatelstva - bylo to území dobyté Německem na carském Rusku. Po konci 1. světové války navíc proběhla válka mezi Polskem a nově vzniklým Sovětským Svazem, kdy Polsko obsadilo další části Běloruska, Litvy a Ukrajiny. Podmínky v polských zajateckých táborech byly kruté (své o tom vědí Rusové, Ukrajinci i další národnosti). Poláci se dnes rádi staví do role obětí, ale ani oni nejsou dle mého názoru ve své historii bez viny. Ostatně v historii řada událostí není černo-bílá.

6 5
možnosti
JL

Polaci vetsinu obyvatelstva netvorili, ale z tech mensin Zidu, Ukrajincu, Belorusu a Polaku byli mensinou nejpocetnejsi. Dulezite je, ze se tam nekonalo zadne referendum kde by se mistni mohli sami rozhodnout kam patrit. Lze predpokladat, ze jiste vedeli o umelych hladomorech jak na Ukrajine tak v Rusku samem, takze SSSR pretezko mohl byt atraktivni alternativou.

Co se tyce krutych podminek v polskych zajateckych taborech, nebyly o nic horsi nez v zaj. taborech sovetskych. Napr. po stalingradske bitve bylo zajato 90 000 Nemcu, domu se vratilo 6000 , tedy jeden z patnacti. Neprezili ne proto, ze by byli zavrazdeni jako jako Polaci v Katyni, ale pro nedostatek jidla, leku a tepleho obleceni. Ve valce 1920 byli Rusi jasnym agresorem stejne jako Nemci o 25 let pozdeji a v obou pripadech panoval nedostatek vseho, tedy ani Polaci a pozdeji Rusaci nemohli poskytnout zajatcum co sami pro sebe nemeli.

0 2
možnosti
SN

:-)......Že byste nám, vážený pane autore, napsal něco o tom jak Poláci řádili v 38. ve Slezsku! Přijeďte si popovídat s pamětníky, pokud ještě náhodu žijí! !!!!!!

2 3
možnosti
Foto

Je to úplně jednoduché. Ostravská operace by nebyla možná bez osvobození (obsazení) Polska Rudou armádou. Stejně tak berlínská operace. Takže šlo o osvobození.

6 3
možnosti
JS

J71o13s85e56f 78S34á65l82u69s

23. 2. 2018 19:31

Osvobodit Vás nemůže ten,který sám není svobodný,toto osvobození je okupací o čemž jsme se přesvědčili v minulém režimu.

4 3
možnosti
MV

Peticipa ruda hvězda a "hakenkrajc" budou vždy symbolem diktatury a zverstev. Tečka. A je pořádku to takhle specifikovat. V posledních letech je to víc než nutné opakovat.

9 0
možnosti
JB

Jistě, třicet let po pádu komunismu je to strašně nutné a nesmírně hrdinské.

3 1
možnosti
Foto

Hezky jim to řekl v Bruselu Polák Janus Korwin - Mikke: https://www.youtube.com/watch?v=IWzJdh_NFfs

Je to otitulkováno.

1 0
možnosti
MV

Ono nechte na hlavě -poláci také vypálili Moskvu a take si chtěli urvat i kousek Československa.

5 1
možnosti
Foto

J22a56k39u43b 74R76o41t61h

23. 2. 2018 19:18

Vy jako Čech ale musíte ukrutně nenávidět Švédy. :-/;-D

6 3
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,18
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz