Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

p. Lička, že Vás to baví ! Představte si, že máte fabriky, které zaberou Němci, jsou na okupovaném úzermí. Vy chcete vyrábět boty pro české vlastnence ... Tak či onak, Baťa nevyráběl pouze obuv - letadla - filmy - On vyvážel celá města - Ta, stojí dodnes ! K tomu sociální porogramy pro své zaměstnance. Měl jsem možnost se s jeho zaměstnanci setkat - Mega, upřímná úcta - dnes dědků ! Co bude o A.Babišovi v knihách nevím,. co říkají jeho zaměstnanci, nevím ... :-)

4 0
možnosti
JL

Jsem jeden s pametniku o cem pisete, pane Bucku. Pan Licka nasleduje pana Svatopluka (Botostroj). Stejny format, stejne lzi. Vas doplnuji, Bata vyrabel i plastiku. Jeho "Zlinolit" se pouzival na podlahy. Silon a ocni cocky jsou z prace pana Vychtrleho, pracujici pro podnik Bata (pozdeji Fatra Napajedla).

3 0
možnosti
AL

Kšeft je kšeft.

Proto chápu, že už v roce 1940 při jednáních s Hermannem Göringem podepsal Jan Antonín Baťa dohodu o válečné spolupráci a pomoci Německu.

0 8
možnosti
DT

"O Tomášovi seniorovi se kdysi mluvilo jako o Masarykově nástupci v prezidentském úřadu, ale tragédie v roce 1932 plány ukončila. O šest let později, po Benešově abdikaci a odchodu do exilu, se mezi případnými kandidáty na prezidenta objevilo i jméno Jana jako muže, k němuž by lidé mohli mít důvěru. To byl zřejmě důvod, proč si ho koncem roku 1938 pozval říšský kancléř Hermann Göring a zjišťoval, nakolik by obuvnický král byl vstřícný německým plánům na ovládnutí československé ekonomiky. Baťa údajně prohlásil: „Ekonomická spolupráce mezi Německem a Československem by byla stejná jako manželství mezi dvěma muži – nikdy by nezplodila dítě.“ A rozzuřený Göring rozhovor ukončil.

Měsíc nato Baťu, kterého německý tisk začal zvát „bílým židem“, zatklo při průjezdu Sudety gestapo. A i když ho na zásah vlády po necelých dvou dnech pustilo, brzy bylo jasné, že jde o život. V červnu 1939 opustil republiku s celou rodinou včetně synovce Tomáše juniora."

http://www.cs-magazin.com/index.php?a=a2007081036

7 0
možnosti
VV

Jen bych pripomel, ze Bata nebyly jen Boty. Patrila mu i Moravska Akciova Spolecnost a tovarna na letadla v Kunovicich.

2 0
možnosti
AL

Občan Vokoun má pravdu. Proto také byla Baťových závodech byla zahájena válečná výroba pro Německo. Vyráběly se plynové masky pro wehrmacht a speciální jednotky SS. Byly to dále pneumatiky pro německá válečná vozidla.

0 5
možnosti
JZ

Koncem června 1939 Jan Baťa opustil území Protektorátu, odcestoval do Británie a odtud se přepravil do USA. Zde se snažil ovlivnit prezidentskou volební kampaň, načež mu byl znemožněn pobyt ve Spojených státech – roku 1941 je opustil a usadil se v Brazílii. Objevily se pověsti o jeho přípravách na přesun českého obyvatelstva do Patagonie, což se prokázalo jako zcela scestné a nepravdivé. Po válce se marně pokoušel očistit své jméno a např. čestný doktorát, který mu 26. března 1938 udělilo Vysoké učení technické, mu byl po květnu 1947 neprávem odebrán.[4] Navíc předsedou soudního senátu byl komunista, který měl zájem na diskreditaci J. A. Bati.[zdroj?] (Tato skutečnost byla i mezi obyvateli Zlína dlouho známa, avšak zájem soudu se podařilo prokázat až při rehabilitačním procesu.[zdroj?]) V této snaze byli úspěšní až brazilští potomci Jana A. Bati, včetně jeho amerického vnuka Johna Nashe (i za podpory synovce Tomáše J. Bati) až v roce 2007, kdy soud definitivně uznal Jana Antonína Baťu nevinným a rehabilitoval ho (firma Baťa patřila k největším přispěvatelům odboje Čechů a Slováků během druhé světové války).

3 0
možnosti
JZ

Nevím , jak se Lička vypořádá s tím, že Jana Baťu označil za podnikatelský vzor v inauguračním projevu jeho guru Miloš Zeman. ;-D

3 0
možnosti
AL

Za okupace jdou boty pod značkou Made in Germany pro Wehrmacht, .....Jan Antonín Baťa se z důvodu odmítnutí přihlásit se veřejně k odbojovému hnutí ocitne na britské a americké takzvané „Černé listině“. Je mu znemožněn pobyt ve Spojených státech.

Zdroj: https://bujokova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=344719

-------------------------------

Boty z touto značko jsou dnes v Německu u sběratelů valmi žádané a prodávají se za zhruba 15 - 17 tisíc EUR.

0 5
možnosti
AL

Proč ho ti Britové a Američané neměli tak rádi, že ho nenechali ve své zemi ani žít.?

:-/

0 3
možnosti
AL

Jak Baťovy závody pracovaly v době předokupační, v podivných dobách intensivně pracující a přesto ztracené druhé republiky? Odhlédneme-li od „úletu“ Jana A. Bati s megalomanskými oslavami Nového roku 1939, které se z pochopitelných důvodů neuskutečnily, podnik se horečně přeorganizovával na zvládnutí válečného hospodářství.

0 5
možnosti
LB

Jan A. Baťa odešel do exilu už v roce 1939, do chodu svých podniků v Československu už nemohl nijak zasahovat. Mj. patřil k největším podporovatelům protinacistického odboje.

1 0
možnosti
AL

"Superstar"

--------------------

Baťovské firmy v okupované Evropě vyráběly obuv pro wehrmacht a některé využívaly i nucené práce Židů. Jejich rozhodování mohl tehdy Baťa ovlivnit. Nicméně s nimi stále spolupracoval a prostřednictvím dceřiných společností jim dodával ze západu některé klíčové suroviny, což vedlo spojence tomu, že Baťovy závody zařadili na černou listinu podniků podporujících Němce. V Egyptě pak spojenci za vyjednávání s nepřítelem přímo zadrželi pět představitelů tamní baťovské pobočky vedené Baťovým bratrem Jindřichem.

Proto na obuvnickou superstar Jana Baťu nezapomínejme.

:-/

0 7
možnosti
JZ

Jan Baťa byl za války v exilu, a na jeho firmu uvalili nacisté nucenou správu. Jan Antonín Baťa nemohl v okupované Evropě tyto továrny ovlivnit, protože byl v exilu v USA a potom v Brazilii On sám ovšem podporoval čs. odboj. Lička je lhář. jako komunisté.

6 0
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,88
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz