Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Nejtemnější hodina (film)

Film je pro mne (moji generaci) zajímavý i kvůli různým historickým paralelám, které známe ze školy (mnichovská zrada, Zrady zvon dělá bim bam, Francie a Anglie nás zradili, Sudeťáci, okupace, Beneš...atd.)

I Chruchill v březnu 1940 propadal pochybnostem, když byl v zdánlivě beznadějné situaci (celá profesionální evropská armáda Britů byla obklíčena u Dunkerqu ve Francii a hrozila jí zkáza.

Z českého hlediska je zajímavé pozorovat, jak se s tendencí ustoupit nacistickému Německu - a zbytek Evropy tím pádem nechat v bryndě - musel potýkat neustále i tehdy politicky velmi slabý Churchill - ryli do něj pořád lordi Halifax a Chamberlain, kteří toužili udržet mír a odmluvit se "panem Hitleremem" na ústupcích prostřednictvím "pana Mussoliniho".

Zajímavě působí současné politické vývojové linie v Evropě - Británie před 80 roky zachraňovala Francii před Německem, dnes se Francouz s Němcem láskyplně objímají a Británie od nich resp. od EU prchá za Kanál....

Mimochodem, ve filmu není ani jednou zmíněn SSSR - ten byl v té době Hitlerovým spojencem, a nedělal nic, čekal na kořisti.

Taky Američani na své britské kamarády zvysoka kašlali - ve své mírutvornosti - stačil to anekdoticky prokázat jeden telefonát Churchilla a Roosevelta, který mu odmítl dopravit - v nouzi nejvyšší - dokonce i zakoupená letadla - prý je Britům dovezou k hranici s Kanadou.

4 0
možnosti
Foto

USA po první světové válce otrávené děním v Evropě za kterou její vojáci pokládali životy vyhlásilo neutralitu a to v roce 1939. Takže nemohlo V. Británii poskytnou letadla, protože by porušilo zákon vlastní země a u kongresu USA by taková věc neprošla. Takže USA 11. 03. 1943 tento zákona nahradilo zákonem o půjčce a nájmu. Na základě uvedeného zákona poskytlo USA dodávky v hodnotě 50,1 miliardy dolarů, z této částky dostala Velká Británie dodávky v hodnotě 31,4 miliardy, SSSR dostalo dodávky v hodnotě 11,3 miliardy, Francie 3,2 miliardy, Čankajškova Čína 1,6 miliardy a ostatní spojenci Brazílie, Norsko, Nizozemsko... dostali celkem 2,6 miliardy dolarů ČSR 0,6 miliardy. Jinka v době, kdy byla zájená druhá světová válka mělo USA menší armádu než Bulharsko.

3 0
možnosti
JZ

A zítra chci článek o tom, že Krym si taky Ukrajinci de facto zavinili sami, jasný?;-D

7 0
možnosti
Foto

I48v32a40n 62M62a90r85e91k

17. 3. 2018 9:13

Přepište dějiny . Rv

2 1
možnosti
MV

dobry pripomenout. diky

2 3
možnosti
JV

J97i25ř21í 67V62a14c98a

17. 3. 2018 3:02

Jste snad jediný na i Dnes, co si všiml tohoto výročí.... prvně vás chválím.

1 1
možnosti
JL

Je úplně zbytečné spekulovat o tom, zda jsme něco zavinili a zda jsme se měli bránit.

Zajděte si na film "Nejtemnější hodina", dozvíte se tam, že Británie měla v roce 1940 v Evropě 300 000 vycvičených vojáků, a ti byli za pár dní obklíčeni Němci u Dankerku. Není co řešit. Válku v roce 1939 neměli Francouzi a Britové šanci vyhrát, nebyli na ni vůbec vojensky, ani psychologicky připraveni. Nechtěli válčit. Hitler měl navíc v rukávu trumf trumfů: smlouvu o neútočení se SSSR. Francie byla slabá jako čajíček. Historie prostě hrála proti malým zemím, ať to bylo Československo, Belgie, Holandsko nebo Polsko, neměli šanci se ubránit. Historie ukázala, že Německo mohlo být poraženo, až když začali válčit Američani a Sověti. Jenomže ještě v roce 1940 Američani na Evropu srdečně kašlali.

4 1
možnosti
Foto

Původní plán nacistického Německa byl, že společně s Polskem napadnou SSSR. I když Německo slibovalo Polsku vše možné, pokud dohodu s Německem podepíše. Maršál Pilsudki, tak i jeho nástupce kategoricky odmítli spojenectví s nacistickým Německem. Ministr zahraničních věcí Polska Beck, řekl na adresu nacistického Německa : ..." .byli bychom porazili Rusko a pak bychom na Urale vodili Hitlerovy krávy na pastvu." Místo spojenectví s Německem v dubnu 1939 podepsalo Polsko s V. Británií smlouvu o spojenectví a ochraně Polska a k té smlouvě se připojila i Francie. Hitlerův plán se tím sesypal. Vše mu vycházelo a najednou tohle. Pokud chtěl zahájit válku, musel znát postoj SSSR. Obrátil se na Stalina a ten souhlasil s jednáním. Stalin znal nacistickou averzi vůči Židům a odvolal ministra zahraničních věcí Maxima Litvinova, protože byl Žid a nahradil jej Vjačeslavem Molotovem. Došlo k podepsání paktu Ribbentrop – Molotov o společném napadení Polska a to i přesto, že SSSR mělo podepsanou smlouvu s Polskem o neútočení. Tolik historie.

6 0
možnosti
JN

J84o27s84e34f 36N63i77k57l

16. 3. 2018 22:01

...ach jo, to je zase konstrukce...Rv

1 1
možnosti
Foto

Chápu pane Nikle, že se vám to nelíbí, ale historické prameny hovoří jasně a historici vycházející z těchto pramenů hovoří tak, jak jsem napsal. Já si neumím vymýšlet jako někdo. Musíte se pane Nikle dovzdělat.

1 3
možnosti
Foto

Výročí bylo včera, že. A jinak, škoda, že TGM, MRS i EB neměli k dispozici všechny ,,znalce" ze současnosti. To by si ani Áda neškrtR^ A možná by ani k první WW, nedošlo, nedostali by se v Rusku k moci komunisti , atp. A vůbec, nakonec ani nemusela vzniknout ČSR, a nebylo by ,,co řešit:-/ Ex postRv

12 0
možnosti
Foto

NO já nevím. "Táhneme na Rusa, nevíme proč".

2 1
možnosti
Foto

Mně by jenom zajímalo, kde se berou ty bajky o tom, že SSSR označil Fierlingera za soukromou osobu. Fierlinger sám složil už 15. března 1939 písemně svou funkci "vzhledem k tragickým událostem v Československu. tedy okupací československého území německou armádou", což ještě předtím sdělil ústně panu Maximu Maximoviči Litvínovovi , lidovému komisaři věcí zahraničních SSSR.

To už jsme se všichni odnaučili číst?

Na to mu ještě 18. března Litvínov odpověděl dopisem "Pane velvyslanče"

24. března oznámil pak Fierlinger oznámil cirkulářem celému diplomatickému sboru, že hodlá funkci velvyslance dále zastávat.

1 0
možnosti
JL

Dobra analyza pane Zieglere, zaslouzite si za ni karmu. Cs. oficialni politika narodnostni si zadelala na problemy hned na samem zacatku, Za prve zrusila zemske snemy, zemske samospravy a zemske legislativy. Navic jazykovy zakon zpusobil spoustu zle krve. K plnemu pocochopeni jak si V Praze zadelali na problemy staci si precist Benesovu knihu "Uvahy o Slovansvi". Jedna veta mluvi za vse, E. Benes vysvetluje svoje pojeti Cechoslovakizmu, cituji: "Nemohli jsme udelit Slovakum autonomii protoze v tom pripade bychom ji museli udelit i nasim Nemcum". Dale E.Benes pise" "Neuznavam zadne kraje ceske nebo slovenske, moravske nebo nemecke ci rusinske, vsecko je to ceskoslovenske". Neni divu, ze to vse skoncilo tak jak to skoncilo. Nejvetsi pravdu ma pan Ziegler v tom, ze za hlavni pricinu oznacuje "centrizmus". Tedy ignorovani touhy kazde narodnostni skupiny, byt sama sebou. Na tom upozornovali uz v letech dvacatych filosof E.Radl a nas nejlepsi historik J.Pekar. Smutne je, ze arogantni centrizmus je praktikovan dodnes. Hlavni zodpovednost za to nese prezident Zeman. Ten co predseda vlady podepsal v roce 1998 "nove" statopravni usporadani jimz zlovolne s aroganci sobe vlastni ignoroval Usneseni fed. parlamentu c.190/1990 "O obnoveni zeme Moravsko-Slezke a zrizeni zemskeho", navic arogantne a zpupne zprasil moravsko-ceskou zemskou hranici. To neudelali, ani Hitler v roce 1939, ani Gottwald v roce 1949.. Ve zle vuli Zeman nad ne vynika.

6 6
možnosti
JH

Ach jo, takže nemecky nacionalismus a sympatie k Hitlerovi by patrně bez zlého pražského nacionalismu vůbec neexistovaly. Tohle už je od vás a vám podobných únavné. ČSR nebyla dokonalá, ale svobody poskytovala všem svým občanům nesrovnatelně víc než Reich. Místo neustálého breceni zkuste konečně uspět ve volbách i na Moravě.

2 0
možnosti
  • Počet článků 3319
  • Celková karma 25,90
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz