Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Československý stát měl svůj zánik zakódován již v okamžiku svého vzniku. A sice tím, že "Benešovsky" trval na přírodních hranicích, tedy na vrcholcich hor. A tak se v novém státu ocitla silná německá, která tento stát nepovažovala za svůj.

4 4
možnosti
Foto

...silná německá menšina...

2 0
možnosti
Foto

Nejdříve dne 6 října vzniklo Česko- Slovensko i stou slavnou pomlčkou. Pak Tiso po návštěvě Hitlera požádal Háchu svolat Slovenský sněm. Ten jednoznačně vyhlásil samostatné Slovensko, které uznala Francie, V. Británie, Polsko, SSSR a další národy v Evropě.

1 1
možnosti
LU

Aká pomlčka?8-o Komu zaujímal nejaký názov štátu?

Problém boli podvedený Slováci arogantnými Čechmi, ktorí sa pri podpise dohody o spoločnom štáte dohodli o autonómnej republike Slovensko.

1 5
možnosti
Foto

Beneš a Masaryk si nepřáli, abych jejich zahraniční politika přispívala k prohlubování antagonistům v Evropě. Československo- francouzské smlouvě z ledna 1924 Beneš dlouho vzdoroval francouzskému požadavku formulovat ve smlouvě i vojenskou spolupráci obou států. Prosadil ryze politickou dohodu bez jakéhokoliv ustanovení o společném postupu československé a francouzské armády při obraně proti nevyprovokovaném útoku. V Locarnu bylo Německo přijato do Společenství národů, kde Německo podruhé uznalo západní hranici, ale odmítlo závazně uznat východní hranice s ČSR a Polskem. Polsko a ČSR obdrželo arbitrážní smlouvu s německou vládou a německá vláda odmítla dát do smlouvy prohlášení že nesáhne k válce a prý postačí, že všechny spory se vyřeší cestou míru. Arbitrážní smlouvu negarantovala ani V. Británie a ani Francie. Takže naše východní hranice s Německem nebyla mezinárodně uznaná. Přesto Beneš se Locarna vrátil spokojen. Od Locarna začal Mnichov. K tomu přispívalo, že Slovensko od prvního dne, kdy vznikl náš stát, netoužilo být součástí našeho státu a snažilo se od společného státu odtrhnout a k tomu Němci v pohraničí.

2 0
možnosti
JC

J34i81r27i 76C98e66e

16. 3. 2018 21:58

Bez Čechů by Slováci nikdy nedosáhli samostatnosti, jejich samostatnost nebyla v roce 1918 vůbec ve hře. I ČSR musela Slovensko a Podkarpatskou Rus vybojovat s Maďary v období listopad 1918 - srpen 1919.

Takže s tím hodnocením "od počátku" bych byl maximálně opatrný.

4 1
možnosti
SB

Předložil jste nám jste naprostou demagogii!

To, co píšete, by se dalo brát za logické, kdyby se německá agrese zastavila u Čech a Moravy.

Ale vzhledem k tomu, že Hitler potom zabíral i takové země, které s tím neměly vůbec nic společného, nelze zabrání českých zemí v žádném případě spojovat s tím, co se zde dělo před tím datem.

Půl roku poté si Hitler se Stalinem rozdělil Polsko, pak zabral země Beneluxu, Dánsko, Norsko, vtrhl do Jugoslávie, do Sovětského svazu atd.

Takže hledat příčiny v národnostním uspořádání předválečného Československa, je v této souvislosti zcela bezpředmětné.

Podívejte se, kde teče řeka Volha. Až tam Němci byli a i tam se zastavili nedobrovolně, a kdyby to bylo jen na nich, šli by ještě dále.

V souvislosti s předválečným uspořádáním Československa mi těžko vysvětlíte, proč mířili až k Uralu.

Vše bylo nikoli reakcí na to, co se dělo v Československu předtím, nýbrž prostě prvním krokem Hitlerovy snahy ovládnout celou planetu.

22 6
možnosti
AL

Když občan Ziegler to už ani jinak neumí.

:-)

7 6
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
4 1
možnosti

Pane Zieglere Váš článek mi přijde trochu tematicky nesourodý, jako byste neúplně pojednal hned o několika věcech. Nesedí mi ta kauzalita:

Pokud by předválečné Československo bylo česko-slovenskou federací, popřípadě by Slovensko mělo tu slíbenou autonomii, pak by Hitler nevydíral prostřednictvím německé menšiny u nás, nechtěl by naše pohraničí, nedošlo by k Mnichovu?

A když by k Mnichovu, přes spravedlivé česko-slovenské uspořádání, došlo, nenásledovala by pak okupace?

V čem s Vámi souhlasím je, že v březnu 1939 Slováci neměli na výběr, nacisté to věděli a Slovenský štát bylo pro Slovensko menší zlo než přímá okupace.

5 0
možnosti
PK

I "citlivější" jednání vůči německé menšině by Mnichovu nezabránilo. Sudetští Němci v r.1918 do ČSR nechtěli a povolit jim v podstatě samostatnost s metropolemi Reichenberg-Liberec a Opava by také k ničemu nevedlo.

6 0
možnosti
PL

P83e36t66r 90L12a41n21g20e49r

16. 3. 2018 18:37

Doplnil bych jen, že Československo národnostní problematiku zdědilo po monarchii. Její vyřešení v podstatě nebylo možné, ovšem je pravda, že citlivější přístup ke Slovákům, Němcům, Madarům, Polákům a Rusínům by možná některé dopady lokálně zmírnil. Nicméně by určitě nepředešel obsazení ČSR Německem.

Jinak fajn, že připomínáte výročí.R^

10 0
možnosti
PL

P38e36t34r 82L63a46n10g69e27r

16. 3. 2018 18:45

oprava: obsazení zbytku ČSR

0 0
možnosti
PK

..na takto napsaný blog bych si skutečně netroufl...

2 0
možnosti
Foto

J51a59k24u68b 93R60o83t34h

16. 3. 2018 18:34

Tak jděte za Petříkem, tam si troufnete. ;-D

1 1
možnosti
VV

Tem vecne vcerejsim se to libit nebude, ale napsal jste pravdu.

3 2
možnosti
Foto

J49a12k89u70b 11R73o65t22h

16. 3. 2018 18:12

Teda, Honzo, ty dostaneš od malých dědiců velkých národoveckých práv po hubě! Karma!R^

2 2
možnosti
SB

Proč by mu někdo dával po hubě.

Já jsem mu místo toho položil o něco výše logickou otázku, na kterou nebude mít odpověď.

To je lepší než dát mu po hubě.

1 1
možnosti
  • Počet článků 3319
  • Celková karma 25,91
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz