Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SB

Se vším, co píšete souhlasím, avšak jedna výjimka tady je: Nemohu si vybavit, že by nějak moc bylo zpochybňováno hrdinství parašitistů nebo význam toho atentátu. A komunisté? Už za jejich vlády přeci byl natočen i celovečerní film a těchto událostech. Bylo to v roce 1964, film se jmenoval "Atentát", režisérem byl Jiří Sequens, Karla Čurdu hrál Josef Vinklář.

Samozřejmě někteří jedinci, kteří to budou zpochybňovat, se najdou vždycky, ale v tak malé míře, že už nemá cenu o tom psát, protože dvě tři procenta pochybovačů se najdou kolem jakékoli otázky, i kolem otázky kulatosti Země nebo kolem nemožnosti sestrojit perpetuum mobile.

Takže souhlasím s tím, jak se na atentát na Heydricha díváte, souhlasím s tím, jak v této souvislosti hodnotíte prezidenta Beneše, ale nemohu si vybavit nějaké výraznější zpochybňování.

Tím neříkám, že nic takového neexistuje. S čím jsem se nesetkal já, s tím jste se mohl setkat vy a naopak. Ale já si to prostě nevybavuji.

4 0
možnosti
Foto

Atentát naplánovala vláda v Londýně, třebaže ji to domácí odboj rozmlouval. Pozice naší exilové vlády byla tehdy u Spojenců velmi slabá a hrozilo, že by také po porážce nacistů nemuselo Československo existovat. Beneš potřeboval nějaký rozhodný čin, který by ukázal, že umíme za svobodu bojovat. Zvolili likvidaci Heydricha a bylo to stejné, jako by hasili požár benzínem.

2 3
možnosti
Foto

J12a66n 12Š95i64k

17. 6. 2018 14:25

Dobrý den. Na některé věci ve Vašem článku mám jiný názor, ale s následující větou souhlasím, byť bych ji poopravil.

Byl to nejvýznamnější odbojový čin českého národa za II. světové války.

Zdroj: https://ziegler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=667232

Myslím totiž, že šlo o nejvýznamnější odbojový čin během II. světové války vůbec. Žádnému státu z řad Spojenců nebo Rusů se nepodařilo zabít tak vysoko postaveného nacistu, jako Čechům!!! A na to máme být právem hrdi!!! Lidice zaplatily, ale možná, že smrt Heydricha přišla vhod i nacistům, jako záminka k nastolení vlády strachu a teroru. I kdyby k jeho zabití nedošlo, dříve nebo později by si vybrali jinou záminku a umírali by jíní lidé a hořela jiná vesnice.

7 0
možnosti
Foto

Velká karma za blog R^R^R^

Rozhodně byl. A velice pomohl reputaci naší země a naší exilové vlády v Londýně. Jak píšete ve svém článku, anulování mnichovské dohody, atd. Zatímco po válce nastalo "divuplné období", kdy se západní, nekomunistický odboj v nejlepším případě jen zamlčoval. Je pravda, že atentát na Heydricha byl natolik významný, že zamlčet nešel. Nicméně pokusy o jeho dehonestaci ze strany komunistického režimu tu byly. Pamatuji i trapné pokusy znevážit české parašutisty z dob hodně pozdějších, například z článků na již neexistujícím blogu Lidovek.

Mnozí přímí účastníci západního odboje (letci atd.) nezřídka skončili v lágrech. Měl jsem souseda, který bojoval proti nacistům ve francouzských jednotkách pod velením generála De Gaulla. Po válce byl nuceně poslán na práci do ostravských dolů. (Tuším, že to bylo buď anebo - "dobrovolná" práce v dolech anebo zatčení a proces s předem daným scénářem). Nevděk a bezohledné zacházení způsobily tomuto muži celoživotní trauma, z něhož se nikdy úplně nevzpamatoval.

5 0
možnosti
DR

Lidé kteří tento atentát uskutečnili si skutečně zaslouží absolutorium. Tady asi bude panovat všeobecná shoda včetně toho že si to Heydrich plně zasloužil.

Nicméně, jestli to bylo vzhledem k represím které díky tomu nastali dobře nebo špatně, bych si tak jednoznačně tvrdit netroufnul a tudíž to raději nechal historikům.

3 0
možnosti
VV

Ja teda o smyslu toho atentatu pochybuju. za jednoho risskeho protektory desetitisice Cechu.

A to vse zrejme jen proto, aby Dr. Benese zacali v Anglii brat vazne. Podobne mam pochybnosti o smyslu prazskeho povstani 3 dny pred koncem valky.

0 5
možnosti
Foto

I96v43a53n 21M73a80r49e22k

17. 6. 2018 13:40

Tech Cechu p.Vokoune,zahynulo za protektoratu 360 000. Z naproste vetsiny to ale nebylo kvuli Heydrichovi.

3 0
možnosti
Foto

I24v93a26n 92M71a53r73e56k

17. 6. 2018 13:27

Mám z toho závěru rozporuplné pocity p.Jene. Můj otec pracoval za protektorátu někde na Vysočině na stavbě dálnice. Denní normu (kterou stanovili Němci) dokázal splnit za 6 hod. takže na oběd už měl "padla" a mohl jít domů. . . . . . . Jeho bratra ale zastřelili Němci kvůli prkotině. Takže nyní si vyberte.

Jinak ale dík za vzpomínku na Gabčíka,Kubiše a Valčíka (ten pocházel z vedlejší vesnice) velká karma. R^ [>-]

1 0
možnosti
VV

Opravdu za protektoratu někde na Vysočině na stavbě dálnice? Co vim, v roce 1941 uz se nic nestavelo, prace byly zastaveny uz rok pred tim.

0 0
možnosti
LH

A já myslel že dle vás byl protektorát vpodstate taková pohodička....

2 1
možnosti
Foto

Karma, samozřejmě....R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,38
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz