Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Naprostý souhlas a karma. Já se vždy bavím, jak lidé, kteří zastávají názor, že nebránit se bylo rozumné, zároveň jedním dechem dodávají, že nás v tom ostatní nechali. A to platí třeba i o roku 1968. "My jsme nic dělat nemohli, to ostatní (USA) nám měli pomoct".:-)

4 6
možnosti

A co je na tom v rozporu? Od toho se podepisují alianční smlouvy, kdy nepřítel jednoho udolá, ale ve svazku ne. A tudíž vědí, že samostatný odpor nemá cenu, zatímco kolektivní protivníka odradí už jen svou existencí.

Rok 68 je něco jiného. V roce 48 jsme si svobodně komunisty zvolili, dobrovolně jsme vstoupili do určitého bloku a byly jsme jen jedna ze zemí, kterou si NATO/Varšavská smlouva čistila od nepřátel. USA byli naši nepřátelé a vstup jejich vojsk na naše území by vyvolalo jadernou válku.

3 1
možnosti
PL

Z faktografického hlediska nemělo žádný smysl bojovat, ať už jde o vojenské argumenty, vnitropolitické nebo diplomatické, kdy jsme se defacto dostali do mezinárodní izolace.

Takže, jen proto, aby vy jste neměl hloupý pocit před izraelskou kamarádkou a zmrzačenou duši, tak měly v r. 1938 přijít o život statisíce lidí? Nezlobte se na mne, ale to je zvrácené komunistické uvažování.

Pokud jde o národní hrdost v souvislosti s II.WW, tak tu nám přece nikdo neupírá. Viz domácí i zahraniční odboj.

9 1
možnosti
Foto

Kdyby si tohle řekli Židé tak nemají vlastní stát. Neodostatečné ozbrojení byli ze všech stran napadení Ligou arabských států, které veleli britští důstojníci a ubránili se.

1 0
možnosti

Tohle bylo debatováno xkrát. Co vím, historici se shodli, že by si nás Hitler namazal na chleba a ještě bychom byli viníky války. Praha by dopadla jako Varšava. Je dost možné, že by Němci poté nenapadli Rusko, to by dostalo příležitost povyrůst a místo druhé světové spojenci vs osa by druhá světová byla východní blok vs Západ.

Co se Izraele týče, podívejte se spíše na Palestince. Z hrdosti se nechtějí vzdát země co jim zabrali Židé a jak dopadli.

Mimochodem, lidé jako Vy strašně rádi obětují ostatní a říkají, co se mělo dělat, co by ostatní měli dělat. A strašně se diví, že se těm ostatním srabům nechce/nechtělo umírat.

6 1
možnosti
Foto

Hitler by si nás na chleba nenamazal On pouze blafoval a věděl, že jeho armáda není na válku připravena. Při anšlusu Rakouska motorozivaná divize nedojela do Vídně a to šlo a demonstrativní cestu. Poláci byli podle vás o proti nám blbí bránili se dvěma armáda. My jsme se sklonili a vzorně jsme čekali, až to jiní vybojují za nás a zatím jsme vzorně makali ve zbrojních továrnách až do konce války a za to naši dělníci dostávali poukazy do lázní a na dovolenou. Z hlediska mezinárodně právního žádná Palestina neexistuje, nemůže tudíž být ani "okupovaným územím".Sporná území nejsou ve smyslu geografickém o nic víc "palestinská" než Izraelská a Jordánská.

2 2
možnosti
LU

Súhlasím, brániť sme sa mali, politici to rozhodli proti vúli náarodov, obranu podporovalo takmer 100% Čechov, Moravanov a Slovákov.

1 2
možnosti
JL

Řekl bych, že Izraelci jsou v dost specifické situaci: Kdyby se vzdali, bylo by po nich. Jako národ usazený na jednom místě by skončili. Beneš, který to zabalil po Mnichovu, si myslel, že proběhne podobná válka jako byla 1.světová. Nepochopil, že evoluce politiky pokročila k vyhlazovacím plynovým komorám a nechtěl vidět, že existence Čechů zaklíněných do německého teritoria je smrtlně ohrožena vyhubením. Proto to klidně zabalil a letěl...přednášet do USA. Dějiny mu tentokrát daly za pravdu a Češi, prozatím, přežili. ;-)

2 0
možnosti
Foto

I50v11a35n 85M42a43r20e19k

5. 10. 2018 21:04

No tak něco mi zde p.Jene trošku nesedí. Měli jsme se v roce 1938 bránit"?

Váš blog ze dne 5.června. 2018 s názvem "Většina Čechů Protektorát v klidu přežila" A dále. . . . .dělníci tehdy dokonce jezdili na rekreace do luxusních lázeňských domů v Luhačovicích. . . . .Tak nevím, kde je vlastně podle Vás pravda ? Měli nebo neměli? 8-o

7 0
možnosti
Foto

Já bych k tomu titulku dodal jen to, že by měl znít "Měli se naši předkové bránit?". To slovo JSME my tam nesedí. A je teoreticky možné, že kdyby se naši předkové bránili, pak by tady mnozí z nás nediskutovali, případně bychom diskutovali německy. Stačí si přečíst dobový tisk z roku 1938, tam jasně zní, že Francie i Anglie by v případné válce podporovala Německo, ČSR nedodržela dohodu. A ještě smutnější je, že v roce 1938 se francouzský parlament plácal po zádech, jak zachránil Daladier mír, jen francouzští komunističtí poslanci byli proti. Co vy na to, pane Zieglere?

8 0
možnosti
PK

Adolf nemusel 1.října v 0.00 hod. zaútočit, mohl přistoupit k totální blokádě, stupňovat propagandu, využít "pátou kolonu", stávky v Sudetech atd. ČSR by neplnila Mnichovskou dohodu a nikdo by pro ni nehnul brvou.

5 0
možnosti
JL

Ano nemusel, ale byl to maniak milující vojáky, války a zbraně, takže zemi nutně musel vojensky obsadit, aby ukojil své zelené touhy.

1 0
možnosti
DR

Zbytečné řeči o ničem. Je to už historie která se nedá změnit.

8 0
možnosti
TK

To, jakým způsobem jsme se vzdali a navíc fakticky Hitlerovi předali naše zbraně a výrobní kapacity, nás dokonce staví do role kolaboranta, do role Hitlerova spojence a můžeme být velmi rádi, že k nám takto nebylo po válce přistupováno. Taškařice Pražského povstání těsně před podepsáním míru na poslední chvíli na tomto faktu nic nemění. Vlastně jsme spolu s Německem nebyli souzeni jen díky Hitlerovi, protože si osobně nepřál, aby vznikly české vojenské oddíly bojující za Německo. Zájemců tu nebylo málo a s prvními úspěchy německé armády by se nepochybně přidávali další.

No a samozřejmě svým způsobem neseme vinu na celém dalším průběhu války a úspěších německé armády, protože jednak jsem mu ustoupením dali zapravdu, že problémem je ČSR a také snadný zisk už v počátku Němce velmi povzbudil a zvýšil Hitlerovu popularitu. Pak už jeli jak rozjetý vlak.

5 3
možnosti
JH

Si děláte srandu? Prakticky celý svět jásal, že byl v Mnichově zachranen mír, všichni byli srozumění s tím, že ČSR ztrácí moznosti obrany, že bude snadno okupovano i se svými zdroji a kapacitami a po válce nám to budou vyčítat? Národu, který v roce 1938 v naprosté většině bojovat chtěl na rozdíl od ostatních?

Okupace 15.3. konečně otevřela západu oči, nikdo ji tam nepovažoval za něco dobrovolného.

A s těmi ,,vojenskými oddíly,, jste mě ale rozesmál. Patrně netusite, že skoro z celé Evropy, včetně okupovaných zemi, se vojenské oddíly na německé straně objevily, my jsme byli jedny z mála výjimek.

2 0
možnosti
JH

"Ale přesto je možné, že by v případě německé agrese proti Československu nakonec ve Francii a Velké Británii převážili Ti, kteří byli pro válku s Hitlerem, protože si uvědomovali, že to může Evropu ušetřit a daleko horšího konfliktu."

Jistě. A proto podepsali mnichovskou dohodu o nás.

6 0
možnosti
Foto

19 října česká vláda vyslovila souhlas s anglo-francouským návrhem na odstoupení části našeho území. První na tu myšlenku přišel Beneš, který po Nečasovi poslal do Paříže návrh na odstoupení části našeho území. To samé zopakoval před novináři a Halifaxem, že odstoupení Chebska by neohrozilo naši bezpečnost.

1 0
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,40
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz