Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Každý má právo na hloupý nápad, být generálem po bitvě je snadné. V roce 1938 to však snadné nebylo. Prezident Beneš však prokázal genialitu a zvolil to nejlepší řešení ze všech možných, chvála bohu, budiž mu země lehká.R^!

10 1
možnosti
JS

Dnesni odbornici na historii by v pripade ceskeho odporu a porazky vinili prez. Benese z krvave lazne do ktere zatahl svou neustupnosti cely narod. Tedy pokud by vubec zili.

4 0
možnosti
Foto

V diskuzi se opakovaně vyskytující dilema kapitulace vs. válka, zdaleka nevystihuje situaci. Mezi kapitulací bez boje a zničující válkou je velké spektrum možností, které politici mají. Některé malé státy se Hitlerovi postavily více méně formálně, ale se zbraní v ruce. Po několika dnech kapitulovaly, ale V BOJI. A o to jde - politici mohli učinit leccos, ale jedno nesměli za žádných okolností: vydat republiku bez boje. My jsme to udělali jako jediní v Evropě. Jaká hanba !

18 3
možnosti
JL

To je pravda, ale Hitler byl rasista, nechtěl likvidovat Germány, ani Brity, ale rozhodně chtěl pěkně zatočit se Slovany, CIkány o Židech nemluvě.

3 0
možnosti
MK

Souhlasím.

Ty řeči o obětech jsou bezpředmětné. Stačí se podívat na Finsko, které se bránilo proti Sovětskému svazu, v tehdejší době největší armádě na světě. Dvakrát Finové prohráli, pak v Laponské válce bojovali proti německé přesile, ale udrželi si hrdost, samostatnost.

Pro ty, kteří obhajují Beneše bych chtěl jen říci,ať se podívají kolik bylo Finů a kolik obyvatel SSSR, jakou armádu měli Finové a kolik Komouši.

A přestože 64 tisíc Finů padlo ve dvou válkách s SSSR, tak sebou vzali do pekel vice než 300 tisíc bolševiků a udrželi si svůj stát.

A to Finové bojovali i s loveckými puškami.

10 2
možnosti
Foto

Písal som v inom príspevku: Na Fínov nezaútočili zo všetkých strán. Im stačilo brániť Karelskú šiju. Mali podporu zo zahraničia a prístup k moru, po ktorom ich zásobovali. Bojovali proti diletantom. Žiadnu z týchto výhod sme nemali.

9 2
možnosti
MR

Jiná by byla situace kdyby nebyl rok 1948 a komunistický převrat, stalinistická likvidace třídní společnosti a duchovenstva, 2 vlna migrace, 1953 měnová reforma, sovětská okupace, 3 vlna emigrace, normalizace ... Tahle šla rána za ranou demokratické společnosti a na místo abychom byli třeba jako druhé Německo, prosperující stát, jež by následně jinak hodnotil rok 1938, takhle máme hodně stigmat a jako velké stigma takto vidíme i rok 1938, možná že by pak nebyl rok 1948 a vše co následovalo ...

2 0
možnosti
PK

Málokdy se naštěstí najde tak stupidní generál, který by pro svou slávu a "vojenskou čest“, obětoval svá vojska a s tím i národ, i když by mu bylo jasné, že posílá svá vojska do předem prohrané bitvy. Taková úvaha přece není zbabělost, ale strohá a správná úvaha reálné situace.

Apropos - o čem se asi z "cudnosti", nemluví. Pokusím se jen stručně, mluvou lidu obecného. Kdo nevěříte, najděte si oficiální doklady.

Není pravda, že jsme se neměli bránit. Měli a mohli. Silného spojence na pomoc též. Ale mělo to jednu chybu, kterou naši "vlastenci" ve vládě nemohli pozřít. A to, Sovětský svaz. Ten byl připraven kdykoliv s naší armádou, proti Němcům bojovat. Jenomže (a už je to dlouhé) pointa je v tomhle.

V parlamentu - snad se to jmenovalo "výbor na obranu národa", ale to je celkem jedno. Totiž, jeho členem m.j. byl i pan velkostatkář Beran, předseda Agrární strany. A teď konečně jádro věci. (A v tom myšlení nebyl sám.) ......Beran, : ... se šrajtoflí popleskávajíc na řeč. pultu. "Bojovat s Hitlerem, nebo pozvat Stalina? Když přijde Hitler, nechá mi ji. Když přijde Stalin, vezme mi ji..proti Hitlerovi nejdu. Volím pana Hitlera."

Dobrej kšeft pana velkostatkáře. Neztratit šrajtofli proti ňákejm třista padesáti tisícům Hiterem povražděných Čechoslováků – no neberte to, šrajtofli za tu láci.

1 0
možnosti
Foto

Údajná ochota Sovětského svazu pomoct je velmi, velmi sporná.

8 0
možnosti
Foto

Hezky napsáno a jednoznačně souhlas! Zbabělost, přizpůsobivost a ohnutý hřbet před vrchností si Češi nesou jako národní povahový rys až do současnosti. Poláci, nad nimiž Češi rádi ohrnují nos, se bránili velké přesile a asi tušili, že prohrají. Ale do boje šli a proto jsou dnes hrdým národem, který se nebojí ani Bruselu ani Moskvy. Krásně je to vidět na současném šikanování Maďarska Bruselem. Polsko od začátku řekne, že represe proti Maďarsku zablokuje. Češi si sice myslí totéž co Orbán, Babiš v Praze řeční promaďarsky, ale jeho poslanci v Evropském parlamentu hlasují pro represe, aby náhodou nevybočili z řady. Poláci se nebojí vyházet komunistický odpad z justice a je jim jedno, že se na ně kvůli tomu celá EU zlobí. U nás ten odpad sedí v nejvyšších justičních funkcích a bude tam tak dlouho, než ho vynesou nohama napřed. Odvaha na bojišti a odvaha v míru jsou propojené více, než se zdá.

2 1
možnosti
JH

Většina českých poslanců hlasovala proti represím. Vzít jenom jedno uskupení je demagogie

A zas jiný příklad, když před 3 lety proběhlo hlasování o kvótách pro priprchliky, ktera země Vyšehradu loyalne hlasovala společně se západem? Malá nápověda, my jsme to nebyli :-))

Proste pro někoho, kdo se jen třese na to, obviňovat Čechy z těch nejhorších vlastnosti ( jeho a jeho rodiny se to pochopitelně netýká, že) není problém najít cokoliv, protože postoje jsou případ od případu různé.

0 0
možnosti
SN

:-)......Nejlepší se řeší tento problém u kompu, ale dovedu si představit autora, jak v té době vezme předovku...pušku, políbí ženu a děti a vyrazí na zteč. Často když hraju pro starší generaci tak zpívám......Když jsem mašíroval přes hranici, měl jsem bílý kvítek za čepicí. Já jsem si ten kvíteček za klobouček dal, abych na tě panenko, stále vzpomínal!

Aneb po bitvě je každý generálem, a také.....každý voják má v torně maršálskou hůl! To je pro oživení diskuse....a padají minusy! ;-D;-D;-D

3 1
možnosti
JL

Taky chápu, že teoretik historik u počítače řekne: Měli jsme bojovat! Jedna moje vzpomínka: můj děda z matčiny strany byl mobilizován (bylo mu asi 38 let). Ptal jsem se matky, jaké to bylo (bylo jí 11 let) a ona odpověděla, že se všichni báli, aby ho nezabili, odešel totiž od hospodářství, měl 4 malé děti a kdyby ve válce padl nebo ho zmrzačili, kdo by pracoval na polích? Tehd žádné úřady práce a přídavky na děti, neexistovaly...! Tyhle úvahy tehdy řešily stovky tisíc rodin, a plácání na téma "co by, kdyby" v roce 2018 je totální teorie.

1 0
možnosti
Foto

Fíni bránili relatívne malé pásmo, mali prístup k moru. Sovieti ich nemohli obkľúčiť, naopak po mori boli Fíni zásobovaní, pretože mali veľkú podporu zo zahraničia. V zime im stačilo, že pri pobreží pendlovali ľadoborce, aby ich obranné línie Sovieti neobišli po ľade.

Ak by sme odmietli Mníchov a Nemci by nás napadli, boli by sme z rozpútania vojny obviňovaní my. Žiadnu podporu zo zahraničia by sme nemali. Aj keď Nemci boli vo vojnovom stave s Francúzskom a Veľkou Britániou, podpis spod Mníchova neodvolali. Takže si nie som vôbec istý, či by sa nejaké Československo obnovilo za situácie, kedy sme boli z rozpútania vojny obvinení.

Udržali by sme sa možno 2 - 3 mesiace podľa odhadov čs. generálov. Plán bol odsťahovať dôležité podniky na Slovensko, ktoré malo na obranu oveľa výhodnejší terén. Tam by armáda tiež nevydržala donekonečna. Možno by tá obrana oddialila rozpútanie 2. svetovej vojny a nedala byNemecku do rúk výkonný priemysel.

Naše rezignovanie na obranu má aj druhú stránku mince. Francúzi a Briti si uvedomili, akú veľkú chybu urobili, keď zistili, že sú drvení československými tankami v nemeckých rukách...

2 0
možnosti
JT

J19i41r31i 53T23i72c46h93y

5. 10. 2018 17:18

Pane Zieglere, proc toto tema vytahujete? Porovnavate nesrovnatelne. Kazdy soudny historik vyhodnotil reseni mnichovske situace jako nejrozumnejsi za danych okolnosti.

3 2
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,39
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz