Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Možná nebudu populární, ale státní útvar založený na vylhané myšlence Čechoslovakismu jen kvůli diskriminaci milionů ostatních národních menšin asi být vůbec neměl a vše co se odehrálo později je jen důsledek. + samosebou je důsledkem spousty vnějších vlivů, bohužel. O tom, že by velké procento občanů republiku nebránilo, ba naopak, netřeba diskutovat.

3 1
možnosti
Foto

Dobrý postřeh, problémy ČSR skutečně kořenily už v jejím vzniku, nelogickém a historicky zcela neodůvodněném uspořádání. Zvláště ale v ostudné neschopnosti jejích politiků pohybovat se v mezinárodní politice. Provinčnost, krátkozrakost a sobectví tehdejší "reprezentace" - to je opravdu smutná podívaná.

3 0
možnosti
MR

Co se bude dít v roce 1938 se už ukázalo v roce 1936, kdy Hitler obsadil Porýní a Francie a Anglie ani nehla brvou.

5 0
možnosti
MR

Je zde rozdíl mezi rokem 1938 a rokem 2018. Před tím jsme vlastně byli multietnický stát, kde byla menšina českých Němců, dále, Poláků, Slováků, Maďarů, Rusínů ....Geograficky jsme byli "historickou" zemí, ale etnicky ne.Tak to na nás pohlížela Francie a Anglie. Anglie navíc sama přiznala že založení ČSR bylo docela nešťastné, neboť šlo o slepenec různých národností.To se navíc ukázalo jako kritické v letech 1918- 1922 kdy se stanovovaly naše hranice. My jsme byli v obklíčení z jihu, západu, severu Hitlerovským Německem, Těšínsko chtělo Polsko, Maďarsko zase části Slovenska a Zakarpatské Rusi. Navíc Slovensko se chtělo trhnout a trhlo. Byl by zde poválečný problém, jestli opět ustanovovat stát který byl multietnický, navíc který vlastně zavinil, rozpoutal válku. Dále Francie na jejíž území za 1 světové války probíhaly těžké boje, měla války plné zuby a tak to to vidělo i obyvatelstvo. Paradoxně nám válka pomohla k tomu etnicky "sjednotit" náš stát, a dnes už jsme jen ČR. Která země by nebyla poznamenaná výraznou ztrátou obyvatelstva, jak samotnou válkou, tak genocidou židů, odsunem českých Němců, celé pohraničí bylo tehdy pusté a stopy jsou toho dodnes.

1 0
možnosti
FS

Tuto teorii o možnosti obrany proti nacistickému Německu může napsat jenom naprostý ignorant základních faktů!!!!

V republice bylo na 3 miliony nepřátelských zfanatizovaných Sudeťáků, na východě 6 milionů (nevím přesně) Slováků z velké části nepřátelské k republice. Republika má naprosto nevhodný tvar k obraně proti německo-rakouské hranici. Bláboly o příkladné obraně Finska či Etiopie vychází právě z toho, že tam agresoři nemohli bránící se vojska vůbec najít a musela je dosti dlouho hledat.

Čs. armáda byla trapně slabá proti na válku připravenému a disciplinovanému Wermachtu. Naše jakési obranné pevnůstky (tu a tam rozseté) by byly pro útočně připravený Wermacht s jeho tehdy moderními letadly a tanky k smíchu, byla to fantasmagorie obrany podle nejméně 300 let starých pouček z tak 17.století. Proč by je měli Němci vůbec dobývat? Prostě by je obešli a klidně by jeli po silnicích dále na Prahu a velká města, těch pár tisíc mužů by tam v horách moc nevadilo a vyhladověli by je do měsíce!Atd. atd. atd. (PS. Tímto neříkám, že s celou sprosťárnou Mnichovské smlouvy souhlasím. Já sám nevím, co se mělo dělat....)

4 3
možnosti
LK

Při mobilizaci občanů slovenské národnosti byly nějaké problémy?

Agresoři hledali ve Finsku a Habeši obránce?

Jaké měl WH moderní tanky?

........

3 0
možnosti
Foto

I87v67a48n 91M49a59r97e87k

5. 10. 2018 16:34

Měli ? Ale to by po pár dnech skončila Praha v troskách, stejně tak jako vaše milované Budějice p.Jene. ;-(

4 0
možnosti
Foto

I31v44a86n 69M45a61r44e52k

5. 10. 2018 16:39

Guernica v r.1937, říká vám to něco? ;-(

2 0
možnosti
MB

Věcné diskuse k 1938 vítám. Stále nové prameny a i žasnu - jak se dějiny tvořily. Vždy byly alternativy - my, zažili tu jednu. Důsledky = Olamování charakteru - S pozdějším opakováním, 1948 a 1968. (Neseme si dodnes). Nelze nevidět ! - Kam se poděl duch našich předků - To skutečné Vlastenectví a odhodlání? Tehdy bylo ještě na vrcholu a dnes ... ? :-)

5 0
možnosti
RJ

R16a75d34e44k 16J93a65r78o72š

5. 10. 2018 15:35

Jednoznačný souhlas a karma R^

A je výborné, že jste pro srovnání uvedl právě Izrael, který stál sám proti velké přesile, obklíčen ze všech stran a navíc s pátou kolonou Arabů (Palestinců) na svém území, a přesto v boji díky odhodlání a statečnosti uspěl.

A připomněl bych i příklad Finska, které s malou, ale odhodlanou armádou úspěšně čelilo agresi mnohonásobně početnějších sovětčíků.

3 0
možnosti
JU

J39a32n 89U92l88r68i37c62h

5. 10. 2018 17:16

Tak ackoli jsem velky fanousek Izraele, tak bych schopnost arabu vest valku v zadnem pripade nesrovnaval se schopnosti wehrmachtu v 38. A to finsko sice predvedlo heroicky vykon a zpusobilo velke straty rusum, nicmene stejne jim museli dat cca sestinu sveho uzemi. Ackoli souhlasim s autorem ze jsme meli bojovat, tak se osobne domnivam ze by to byl velmi kratky boj s jasnym vysledkem.

0 0
možnosti
DV

D96a90v26i87d 28V19l90k

5. 10. 2018 15:27

Honzo bránit se ,když není naděje na vítězství je nesmysl.Bránit se z nějakého romantismu je nesmysl dvojnásobný.Republika měla absolutně nevhodný tvar na obranu.Dokončenost opevnění nebyla ve stavu schopném akce.Původní plány vůbec nepočítaly, že by mohl být hlavní útok veden z Rakouska a tím by byla republika roztržena na půlku.Co bys dělal se Suděťáky? Devadesát procent jich zavřel a hlídal? Kolik byl Němců 70 milionů,kolik bylo Čechů bez Slováků, třech milionu Němců,bez Rusínů ze Zakarpatské? Desetkrát míň? Pokud by Němci válku nevyhráli do třech týdnů, rozbombardovali by nám republiku na hadry.A hlavně, po prohrané válce by byl teror v okupované České republice mnohem větší než v Protektorátu.

8 6
možnosti
JS

Staci se podivat na tehdejsi mapu. Z vojenskeho pohledu naprosto beznadejna, neobhajitelna situace. K tomu nespolehlive mensiny Nemcu, Madaru, Polaku a tez Slovaku (pristi spojenci Hitlera). Vysledek, zdecimovana armada a obyvatejstvo, destrukce mest a prumyslu. Polsko sice bojovalo, zachovalo si hrdost, ale ztratili 2 mil. obyvatel a skoncili stejne jako my v naruci SSSR.

5 4
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,40
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz