Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je to slovo do pranice. Byla to velmi složitá situace. V principu s Vámi však souhlasím.

Ačkoliv západoevropské vlády, média i obyvatelé většinou souhlasili s Mnichovskou dohodou, chtěli "mír", tak na druhé straně dost západoevropských politiků a obyvatel bylo nespokojeno s tím, že se stále více ustupovalo nacistickému Německu. Věřím tomu, že kdyby tehdy československé vedení jasně řeklo, že Sudety neodstoupíme a budeme se bránit, tak by se i ve Velké Británii, která s Československem raději nechtěla mít nic společného, našlo dost lidí, kteří by nás alespoň politicky chtěli podpořit. S Německem ani nemuseli válčit, stačilo by vyhlásit hospodářskou blokádu Německa. Německo na rozdíl od Československa tehdy mělo malé zásoby. O plánu německých generálů, který zmiňujete, jsme nevěděl. Nepřekvapilo by mne však, kdyby to byla pravda. Hitler od začátku na mnohé působil jako pomatenec a jistě i na mnohé generály. Někteří Němci, a bylo jich dost, mu však naletěli. Navíc, zbrojní průmysl, Například Krupp, jej podporoval v očekáváni zbrojních zakázek.

Naším největším problémem a největší slabinou tehdy však bylo to, že jsme nebyli jednotní a některé "menšiny" měli méně práv, než by si zasloužily. Nejen Slováci, jak správně zmiňujete, ale i německá (rakouská) menšina si zasloužila více práv. Nestali jsme se druhé Švýcarsko, kde všechny národy mají své kantony a velkou míru samosprávy.

3 2
možnosti
VT

Jo jo, nestali jsme se druhým Švýcarskem.... Nehodí se asi příliš o tom hovořit,, je to takové společenské faux paux, ale švýcarské banky podporovaly nacisty ve válce - ukládaly u sebe nacisty uloupené zlato a vyplácely jim peníze... To se to potom bahatne....na neštěstí druhých...

1 0
možnosti
TB

Dnes s Vámi souhlasím R^

Kdyby nebylo chyb v čs.politice ve 30.letech a kdybychom se bránili, tak by byla možná naše obrana úspěšná a nakonec by ke 2. sv. válce ani nemuselo dojít....Takhle na té tragédii mělo podíl samozřejmě Německo, Západ, ale bohužel i my sami....

7 3
možnosti
SB

Na druhé straně Spojené království s námi nemělo uzavřenou žádnou spojeneckou smlouvu a nebylo povinno kvůli nám válčit.

....................

S tím by se dalo souhlasit v případě, že by vláda Velké Británie od toho dala celkově ruce pryč. Že by se do toho vůbec nepřimíchala.

Ale když si přečtete text dohody, tak zjistíte, že Velká Británie se podepsala pod něco, co nám taxativně předepisovalo, co a jak máme udělat. Dokdy máme udělat tohle, jak máme udělat támhleto apod.

My nemáme žádnou smlouvu například s Mongolskem o vzájemné pomoci v případě napadení. Kdyby na mongolské území dostali choutky Rusové nebo Číňané a my bychom do toho nijak nevstoupili, nebylo by možno říci ani slovo. Kdybychom však Rusům nebo Číňanům podepsali, že stojíme za nimi a že se připojujeme k jejich požadavkům, a když je Mongolsko nesplní, bude mít co dělat i s námi a budeme ho považovat za viníka válečného konfliktu, už by to vypadalo úplně jinak.

A přesně takhle se dívám na roli Velké Británie v Mnichově v září 1938.

6 0
možnosti
JZ

Jak jsem napsal, chování Velké Británie bylo chybou, ale každý si má zamést hlavně před vlastním prahem. My jsme měli bojovat bez ohledu na jiné.

6 2
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,40
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz