Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak jsem se dost pobavil. Ono je opravdu proč a taky kým. Dá se leccos. Např. zaměnit dostavbu JE za tendr/netendr. Zatím byla brána v úvahu možnost dostavbu i odložit, což je jedno z možných řešení. Tam pak připadá v úvahu prodloužení životnosti, což je momentálně teoreticky(!)uvažováno u JED. Tam by to ovšem řešil provozovatel, tedy i vlastník, nikoli stát, pochopitelně i komis pro jader. bezpečnost. Ale to jsou ony ,,jemné nuance", které lze interpretovat všelijak, že p. autore tohoto Vašeho,,díla";-)

3 0
možnosti
LJ

Životnost JE Dukovany již byl prodloužena, byl postavena začátkem 80. let a životnost byla, jako u všech bloků 30 let. Parogenerátory byly vyrobeny z dosti běžné uhlíkové oceli 22K (podle GOST), u nich se počítalo s životností pouhých 15 let.

0 0
možnosti
JZ

Tak Westinghouse dokázal problémy s palivovými články vyřešit. Problémy tam s nimi mají nyni Rusové, kteří ho řeší stylem, ať si pracovníci JETE zjistí sami, co s nimi je.

3 0
možnosti
JZ

Tu informaci mám z důvěryhodných zdrojů.:-)

0 0
možnosti
JV

Rosatom by měl být vyřazen, je proti zájmům ČR nechat nepřítele podílet se na dostavbě JE.

8 10
možnosti
RW

To napište Merkelové, že by měla raději stavět s poláky terminál pro US plyn, než obejít Polsko putinovským plynovodem (který Rumunsku zakázala...)

7 2
možnosti
Foto

Karma.

Ilustrační fotka pasuje nejen objektem, ale i zvoleným způsobem. :-)

3 1
možnosti
RW

Jak chcete soutěžit tak obrovskou a dlouhodobou zakázku? V čechách budou tak dva tři odborníci, kteří jsou schopni posoudit technickou stránku věci (a každý z nich bude mít jiný názor na to, která technologie je lepší...), pak dva tři ekonomové, kteří jsou schopní posoudit, že zakázka je podceněná a bude v důsledku podstatně dražší než za nabízenou cenu, stejně s posouzením reálných termínů, které budou v soutěži. Raděj bych uvítal otevřeně vyřčený názor, že se ČR bojí závislosti a problémů s Ruskem a Rusko z nabídek otevřeně vyřadil. Jinak to bude jen nesmyslné okecávání a spekulování jak nastavit podmínky abychom Rusko mohli vyřadili kvůli technickému posouzení (a nemuseli otevřeně přiznat, že je to z politických důvodů).

Jinak si zahraju na proroka: Rusko - kvalitní technologie za velmi dobře usmlouvatelnou cenu (ale s politickými dopady). Korea - kvalita a rychlost, kterou si velmi dobře nechají zaplatit. Westinghouse - sliby a problémy, podstatně horší podmínky a výsledek než u rusů, ale "kamarádi" nám pak nechají trochu lizu, přepustí kousek trhu pro L-159 či radary (mezinárodní pochvala, ale vnitrostátně to bude tunel jako Blanka jen 10x větší)...

4 0
možnosti
Foto

Asi tak nějak. Kapitál nezná hranic, a politika je jen zástěrkou pro byznys, atˇ těch, či oněch;-)

1 0
možnosti
Foto

Nelze plýtvat penězi daňových poplatníků a je jasné, že jen blázen se spálí dvakrát. Víme, jak dopadla spolupráce s americkou firmou Westinghouse v Temelíně - naprostým fiaskem, které musela zachraňovat ruská strana dodávkami svého paliva. A to je asi ta nejlepší reference jaká může být - vlastní zkušenost.

5 2
možnosti
JZ

:-)V Temelíně jsou nyni hlavně problémy s ruským palivem.

4 3
možnosti
Foto

Hrátky okolo jádra přivodili pád Nečasovi vlády. Kecy, že by se dělala dostavba bez tendru, jsou pouze kecy. Navíc podmínky tendru kontroluje i přísĺušná komise EU. Jinak nejen do tedˇ, ale ještě za dlouho se nic neděje, ani dít nebude. Dodnes není celkově ujasněná ani energetic. koncepce státu. Co se pí Drábové týká, a nejen jí, bylo dost vysvětleno, a nejen z její strany, i v OVM, vedeném na toto téma.

2 2
možnosti
JZ

Já beru v tomto ohledu vážně názory paní Drábové než amatérů. :-)

7 0
možnosti
Foto

J84a81k98u66b 95R24o65t12h

2. 11. 2018 17:35

Je Honzo fascinující, jak titíž lidé, kteří povykují, jak pravicové vlády dělaly všechno ku prospěchu jejich kámošů, a že jediná možnost je veřejně dohlížený tendr, nyní povykují, že Rosatom je jediné řešení a tendr cenu nemá. :-/;-D

6 1
možnosti
Foto

R^ Karma. Takovou zakázku zadat bez soutěže, když se v běžných podmínkách soutěží i zakázky v cenové hladině několika set tisíc korun, by byl prakticky zločin. A navíc, pokud by u nás stavěl Rosatom, byl by to velký hazard s rizikem strategického ohrožení naší země. Měli bychom si vzít příklad z Poláků, kteří z tendru na chladicí zařízení k jaderné elektrárně vyhodili českou firmu ve chvíli, kdy zjistili, že ta firma fakticky je v ruských rukou.

7 6
možnosti
LK

Které polské JE? Ona tam nějaká stojí a nebo se staví?

5 0
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,19
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz