Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bojíme se globalizace ale vůbec si neuvědomujeme, že i naše vánoční tradice jsou vlastně směskou různých tradic pohanských či židovských, ježíška máme díky Lutherovi-

Vzhledem k tomu, že den svátku sv. Mikuláše (6. prosince) byl o bohoslužbách spojen nejen s legendou o třech obdarovaných dcerách či o třech obdarovaných dětech, ale také se čtením podobenství o svěřených hřivnách,[10] převzala postava sv. Mikuláše při obdarovávání dětí také zvyk ptát se, zda byly hodné a pokorné. Protestanté odmítali formu římsko-katolického uctívání svatých, potažmo i sv. Mikuláše. Lutherem zavedené obdarování „svatým Kristem” o Štědrém večeru bylo natolik abstraktní, že se představa později zavedeného Krista-dítěte (Christkind, Christkindl, Ježíšek) neubránila zhmotnění, nejčastěji v podobě blonďatého kudrnatého dítěte s andělskými křídly.

2 0
možnosti
LB

I tradice zdobení vánočního stromečku k nám přišla z Německa. Takže staročeský vánoční stromeček je stejný nonsens, jako staročeský trdelník.

2 0
možnosti
DH

D91a68v72i76d 45H57o51r45á30k

21. 12. 2018 12:48

Jó, když přijede Santa s kamiónem Coca-Coly to je jinakší mazec a zábava, než sedět někde u stromečku, lézt po kolenou pro dárky, do zad vás přitom píchá jedličí a musíte dávat pozor, abyste neshodil a nerozbil nějakou tu ozdobu po babičce a k tomu všude páchne purpůra a žádná inovace v těch melodiích těch vánočních písní.

Dejte pokoj.

1 2
možnosti
DH

D12a34v42i96d 61H42o84r32á29k

21. 12. 2018 13:03

Nebo mě ještě napadlo, že bydlíte někde v té panelákové "králikárně", a tak nemáte komín kudy by se k vám Santa mohl dostat a tak nám movitějším, jež se vyhříváme za plápolání plamenů u krbu prostě závidíte a zde je Vaše motivace k napsání tohoto štvavého, zpátečnického blogu.

1 0
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz