Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To je lež, o holokaustu nás ve škole učili.

9 1
možnosti
VV

?To musite byt pomerne mlada. ;-D

1 6
možnosti
Foto

,,Až do vzniku amerického televizního seriálu Holocaust (1978) zůstával tento termín prakticky neznámý.[V posledních letech je situace taková, že například izraelský státní ústav Jad vašem a řada židovských historiků vztahují pojem holocaust především na vyvražďování Židů nebo jiných skupin označených jako rasově méněcenné (Romové) za druhé světové války. Obecný konsensus nad rozsahem pojmu holokaust však neexistuje. Někteří Židé z těchto důvodů preferují pro genocidu svého národa za druhé světové války hebrejský výraz šoa."

Že se za kom kde co překucovalo i zamlčovalo, to je nezpochybnitelné. Systematic. vyvraždˇování židů něm. nacisty však ne.

12 0
možnosti
Foto

Učili nás i o vyvražďování cikánů (tehdy nebyl používán termín "Rom")

5 0
možnosti
PL

P12e70t15r 70L79a24n76g28e13r

28. 1. 2019 20:11

Asi to bylo školu školy jiné. I když má dejepisarka že zš byla kovaná komunistka, tak o holocaustu nás učila a dokonce jsme byli v Osvetimi a chodili k nám pamětníci. Ano, více zdůrazňoval podíl komunistů a rudé armády, ale holocaust rozhodně nezamlcovala.

Na střední jsem pak měl kantorku, která byla velmi objektivní. A podle učebnice neucila.

Jinak si pamatuji, že v TV byly filmy a dokumenty o této problematice.

8 1
možnosti
PL

P28e27t43r 54L75a70n65g52e44r

28. 1. 2019 20:18

Jak je řečeno níže, nepoužíval se tehdy termín holocaust. Ale o systematickem vyřazování Židů jsme se učili.

5 0
možnosti
BV

Pane Zieglere,

už na základní škole kolem roku 1960 jsme se dozvěděli o tom co byly koncentrační tábory, plynových komorách, transportech, Terezínu, plynových komorách, pronásledování a vyvraždovní Židů.

A nejen to - také o plánech Němců na získání životního prostoru, na poněmčení Českých zemí - částečné vyvraždění, přestěhování na Sibiř, zotročení a poněmčení českého obyvatelstva a ostatních Slovanů. Rozhodně jsme o koncentrácích a co se tam dělo a i o "řešení" židovské otázky věděli mnohem více než většina dnešních žáků i studentů

V jednom máte pravdu - my jsme se o holocaustu neučili, ten termín se nepoužíval, protože až do vzniku amerického televizního seriálu Holocaust (1978) zůstával tento termín prakticky neznámý.

Pane Zieglere,

holocaust se netýkal jen milionů Židů, postihnul i miliony příslušníků jiných národů a dokonce i německých občanů. Židé proto používají termín "šhoa", který se vztahuje jen na holocaust Židů

"Holokaust, případně holocaust (z anglického holocaust = naprosté zničení, úplná katastrofa, masakr) byla nacistická politika systematického, státem provozovaného pronásledování a hromadného vyvražďování, především osob židovské národnosti. V širším smyslu je slovem holokaust označován i celý nacistický perzekuční systém věznic, káznic a táborů jako celek, respektive nacistická perzekuce všech etnických, náboženských a politických skupin.Tj. (chronologicky): politických odpůrců (zejména komunistů a sociálních demokratů), Svědků Jehovových, tělesně či mentálně postižených, homosexuálů, Židů, Romů, Slovanů - Poláků a občanů Sovětského svazu atd. V rámci genocidy namířené na židovské etnikum bylo vyvražděno kolem 6 milionů Židů. Pokud pod pojmem holokaust chápeme nacistickou perzekuci jako celek, hovoříme o počtu obětí holokaustu mezi 11 až 17 miliony lidí.

16 0
možnosti
Foto

Holocaust nemá původ v Angličtině ale v řeckém slově Holócaustos (ὁλόκαυστος)

1 0
možnosti
DR

Ale je strašně krásné jak si to autor sám před sebou zdůvodnil. "V každém případě to byla komunistů nehoráznost, takto zlehčovat židovské oběti nacismu. A je to jen další důvod, proč jejich režimy považovat za zločinné."

Hezký večer všem. R^;-D

9 0
možnosti

A59n77n64a 87Č25e13r68n97á

28. 1. 2019 19:58

Komunisti nezamlčovali. Komunisti lhali, lžou a budou lhát.

Tak, jako soudruh president Zeman, živý důkaz. Několikrát odsouzen soudy za lhaní, recidivista.

2 7
možnosti
Foto

Komunista je až synonymem. Ovšem nejen pro kom, neb i mnozí kovaní současní ,,ANTI" se od nich v mnohém nelišíRv

3 0
možnosti
Foto

Koukám, že už zapomínáte. A dokonce s nadšením.

Účel holt světí prostředky....

12 0
možnosti
KP

Zda se, ze jste spise chodil za skolu, nez do skoly.

9 3
možnosti
Foto

Tak jednoznačné to s tím zamlčováním nebylo. Je sice pravda, že oficiální vzpomínky v ČSSS ( na rozdíl od SSSR) nebyly, nicméně ve škole jsme se na toto téma učili. Samozřejmě se vždy zdůrazňoval fakt, že Osvětim byl osvobozen Rudou armádou. Rovněž si pamatuji, že naše škola organizovala zájezd do Polska do Krakowa na Wawel a součástí byla i návštěva památníku v Osvětimi. A v Ostravě jsme nebyli jedinou školou která to dělala. Je možné že jiná města na tom byla hůř. Také vznikaly filmy a televizní inscenace na téma holokaustu a v kinech běžely filmy ze zahraničí.

11 1
možnosti
Foto

S čím nesouhlasíte, paní Černá?

2 0
možnosti
Foto

A66l48e92š 75M27e61r60t28a

28. 1. 2019 19:42

Možná u vás na jihu Čech, ale u nás na Severní Moravě, každý rok, jezdili žáci osmých tříd do Osvětimi a dokonce to platila škola. Že by tedy zločinci fungovali jen tam u vás? :-)

13 2
možnosti
Foto

Byl jste rychlejší. Píši o tom výše.

5 0
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,82
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz