Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

Je to fajn, když si můžete najít záminku, k tomu, abyste se zase ožral.

Taky se mi to kdysi stalo. Byl jsem na návštěvě u tety z otcovy strany. Nějak mi ujel autobus a další jel až za čtyři hodiny. Venku mrzlo, tak jsem se šel zahřát do hospody: A z té radosti, že jsem se setkal s bratrancem, jsme do sebe lili místní Jarošovské pivo a prokládali to tou nejlacinější borovičkou. Ale to už je více než dvacet let. Vám se to stává cca jednou týdně, viďte.

A pokud jde o obsah vašeho literárního pokusu, jistě si vzpomínáte, že v době Vašeho (mého taky) dětství bývaly podobné příběhy v čítance pro základní školu.

Ale tenkrát byl hlavním kladným hrdinou partyzán samozřejmě člen ilegální organizace KSČ a hlavním záporným hrdinou synek z maloburžoazní rodiny.

Docela hezky jste ten starý materiál zrecyklovala a aktualizoval podle požadavků dnešní doby. Oko nezůstalo suché.

10 6
možnosti
Foto

A on byl s. bratranec také bývalým konfidentem? Jedno, zda gestapa či StB. Tak jste si zavzpomínali na mladá léta a vyprávěli žertovné historky, jak kdo koho "nahlásil". Rv

12 4
možnosti
DV

D39a63v63i42d 70V16l80k

10. 2. 2019 17:37

Němci byli dokonce překvapeni kolik udání jim chodilo!

14 0
možnosti
AR

Je to tak. Kolaboranti s nacisty po válce měli výhodu, že KSČ byla jedinou stranou, která je ochotně brala do svých řad a ukrývala je při odsunu Němců v sudetském pohraničí. Tam jim dala možnost, zvláště po Únoru ́48, se politicky a bolševicky uplatnit. Proto ještě i nyní komouši ve volbách získávají většinu svých hlasů v pohraničí!!

21 0
možnosti
Foto

Oné, ti komunisté a Zeman získávají dnes většinu svých hlasů od majitelů konfiskátů, a to nejen v pohraničí. V r. r. 1967 byly v Brně poptávány konfiskáty za 5000 Kčs. nekonfiskáty cca za 50 000 i více. A to v podmínkách zoufalého nedostatku bytů.

3 2
možnosti
JS

Lituji, ale obávám se, že těch Čechů, kteří za okupace zahynuli, bylo ještě méně.

1 0
možnosti
Foto

Nejsem si vůbec jistý, zda je k něčemu správné takto to rozpočítavávat, a to jak v rámci obětí,tak i v rámci rezistence.

2 2
možnosti
Foto

Karma, Jene. Můj dědeček mi říkal, že nejvíce udavačů na Čechy bylo z české strany. I on se stal předmětem udání, ale protože uměl výborně německy a když měl strach, tak řval, tak ho Němci nechali být a válku přežil.

Naše poválečná historie, kdy zbabělci a udavači nalůezli do Revoličních gard a v prvních dnech po válce statečně zabíjeli německé civilisty a znásilňovali Němky, není to, na co bychom měli být hrdí.

24 0
možnosti
Foto

Přesně tak,

konkrétně, Ctibor Novák (strýc bratrů Mašínů) se dal ke komunistům a v roce 1945 dal zastřelit nezletilé Sudetské Němce bratry Haukeovy (14 a 16 let).

Existují o tom podrobné záznamy. A do KSČ vstoupila i jeho sestra Zdena Mašínová (matka bratrů Mašínů, našich proslulých hrdinů).

6 6
možnosti
Foto

"Holt platil pakt Molotov – Ribbentrop." V době formování naší jednotky v Buzuluku?

Na to, aby někdo byl rozpoznán jako Žid (tehdy ještě s malým ž), tak nemusel být udán. Každý úředník musel vyplnit dotazník podobně jako můj dědeček železničář), v němž sám místopřísežně do třetího kolena sám na sebe musel odpovídat na otázku o svém rasovém, dnes spíše národnostním původu.

A nebyl tím tzv. udavačem atentátník na Rašína? Data by odpovídala.

2 4
možnosti
JZ

Ne úředník v soukromé továrně.

0 0
možnosti
VP

Kdo jednou udal, udává po celý život.

9 0
možnosti
PK

Pochopil jsem, že ten udavač nebyl předválečný člen strany ale dal se "ke komunistům" až po válce. Takových šmejdů muselo být, jednoho skvěle hrál Haničinec v Jakubu skláři.

8 0
možnosti
Foto

R^R^R^ Karma.

Článek navíc připomíná jeden hodně znepokojivý fakt. Někteří z těch, kdo kolaborovali s nacisty, pak veleochotně sloužili komunistickému režimu. A komunistický režim si jimi rád posloužil, vzdor jejich (nepotrestané) vině spolupráce s nacisty. ;-(

20 0
možnosti
ZD

Píšete jako by to byl vynález komančů. Každému režimu se hodí lidé schopní, ale také všehoschopní. A když se režimu něco hodí - tak o to pečuje a chrání.

5 1
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,16
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz