Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak dal jsem si po ránu Váš bezvadný článek a ještě lepší diskusi. Netušil jsem, že jistá osoba, která už naštěstí tak nějak nekomentuje mé blogy, se vrhla na Vás, Jene. Zdá se, že si u Vás kompenzuje jisté chybění.....R^

8 0
možnosti
Foto

nic si nepotřebuji kompenzovat ale když někdo napíše takovou hloupost tak se nedá nereagovat;-)

1 3
možnosti
JK

Pokud komunisti začnou hrát na národní notu, je v tom vždy faleš, protože o národ jim nikdy nešlo, když razili internacionalismus. Jedinou Filipovou snahou je využít jistého vzedmutí nacionální vlny k útoku na odvěkého nepřítele komunistů, tedy na katolickou církev.

Nevím, zda to lze pro všechny časy formulovat takto - katolická církev stála na straně českého národa, protože národ v tom smyslu, co pod tím pojmem rozumíme dnes, do konce 18. století víceméně neexistoval.

S tím koresponduje, že dost velkou zásluhu na záchraně upadajícího českého jazyka má i císařovna Marie Terezie, která kromě jiných opatření například zavedla, že v úředním styku musejí úředníci na podání odpovídat v tom jazyce, v jakém bylo sepsáno, tedy pokud bylo podáno v česky, tak v češtině.

Jisté však je, že zásluhy katolické církve na záchraně českého jazyka jsou nemalé.

8 1
možnosti
Foto

ale jděte vy brepto český národ do konce 18.století neexistoval? A o kom to Balbín tedy v polovině století sedmnáctého psal v dílech jako Učené Čechy (Bohemia docta)?8-o O kom psal třeba Rozpravu na obranu jazyka slovanského, zvláště pak českého (Dissertatio apologetica pro lingua Slavo­nica, praecipue Bohemica). ?Jen mu to autority nedovolily-cituji:

Toto anonymně vydané, opět latinsky psané dílo se později stalo vzorem obrozeneckého úsilí, ve své době však bylo, stejně jako jiné Balbínovy spisy, zakázáno pro přílišné vlastenectví i údajné protivládní názory. Balbín zde hájí právo na vlastní jazyk, odsuzuje odrodilou šlechtu a nesouhlasí s vládní politikou, která odstraňuje český jazyk z úřadů, škol i kostelů.

napsal latinský Výtah z českých dějin (Epitome historica rerum Bo­hemica­rum) od počátků křesťanství v Čechách do roku 1526. -----Dlouho bojoval s cenzurou (hlavně s nejvyšším purkrabím), aby Výtah mohl vyjít.[zdroj?] Tím si však u nejvyšších církevních a státních míst nepolepšil, a byl přeložen do Klatov. V tomto, dá se říci vyhnanství.... myslím pane Kvapile že byste měl více studovat dějiny literatury a méně se tu ztrapňovat plácáním nesmyslů;-)

1 3
možnosti

A20n29n97a 82Č72e35r85n85á

18. 2. 2019 23:44

Děkuji za "Heil Jesus". Čest jeho památce. R^

A komunistické lži? Vždyť i soudruh prezident Zeman byl několikrát odsouzen za lhaní. Komunisti lhali, lžou a budou lhát. Já si už zvykla.

5 0
možnosti
AR

R^Je to tak. Já jen dodám něco k záměrným dezinformacím ohledně ŘKC. Bývalý šéf rumunské komoušské rozvědky Ion Pacepa utekl na Západ před rozpadem komunistů a napsal, že v únoru 1960 Chruščov schválil tajný plán KGB na poškození morální autority ŘKC v Evropě. Plán se zaměřil na papeže Pia XII.(Eugenio Pacelli), jenž vykonával papežskou funkci od r.1939 do úmrtí 1958. Téma bylo - kolaborace Vatikánu s nacismem a fašismem. K šíření dezinformace měla sloužit hra prokomunistického Rolfa Hochhutta "Náměstek", zhotovená na objednávku KGB. Uvádět v divadlech se začala r.1963 hlavně na Východě a byla vydaná i knižně. Jak už to bývá žádná lež není nesmrtelná a po krachu komunismu lež vyplavala na povrch. Bohužel rudé mozky to nechtějí pochopit, ale to už je jejich problém8-o;-D;-D

11 0
možnosti
Foto

R^ Zlehka doplním. Po válce dne 26. října 1959 přijíždí do Bukurešti Chruščov údajně na šestitýdenní dovolenou spolu s generálem Sacharovskim šéfem KGB s úmyslem společně se Securiate vypracovat plán, jak z pronacistického papeže Pia XII udělat nacistického papeže. Nahrávala jim skutečnost, že papež předtím zemřel a nemohl se hájit. Rumunská větev operace KGB proti Piovi XII měl krycí název „ Trůn 12 „ Byla to narážka na papeže, jenž sedí na trůně sv. Petra a na Pia XII osobně. V roce 1963 měla v Berlíně premiéru divadelní hra „Der Stellvertreter. Ein christliches Trauerspiel“ (Náměstek. Křesťanská tragédie). Její autor Rolf Hochhuth ji napsal na pokyn KGB a v ní představuje papeže Pia XII, jako antisemitu, sympatizanta s nacismem a člověka, který na papežském trůně naprosto selhal. Hru režíroval Ervin Piscator, komunista, kterého jako agenta už naverbovalo oddělení Čeky. Hra zostuzovalo papeže Pia XII.. Po Rolfu Hochhuthu prakticky totéž opakuje John Cornwells ve svém bestselleru „Hitler‘s Pope“ (Hitlerův papež). A po nich mnozí další. Hry se chytly levicoví novináři, komunistické strany dotované KGB. Dezinformace proti Papeži Piu XII se šířila jak lavina. Marně Židé na celém světě a politici protestovali pro této lži. Levicová fronta byla silnější. Do současné doby tato dezinformace žije v myslích lidí dál.

10 0
možnosti
JP

J56o85s86e89f 17P65o46t59r

18. 2. 2019 20:49

paní Palková zase perlí :

"Rekatolizace je násilné či nenásilné znovuobracení nekatolíků na římskokatolickou víru. V českých zemích probíhala od bitvy na Bílé hoře ...."

Paní Palková, to bylo po Vefstálském míru, kde bylo rozhodnuto, jaký pán, takové náboženství.

Rekatolizace českých zemí nakonec vyústila v české národní obrození pod vedením katolické církve a jezuitů. Ze začátku česky už mluvili pouze sedláci se slámou v dřevácích a nejchudší vrstvy řemeslníků ve městech. Ke konci, začátkem 20. století by český národ po stránce kulturní, politické, hospodářské na úrovni svých německých sousedů, jen díky působení katolické církve a Jezuitů.

Tento historický úsek je v historii nejvíc pokroucen a zfalšován. Začal s tím TGM a masivně v tom pokračovali komunisté. Klement Gottwald v únoru 1948 na sjezdu pokrokových spisovatelů sliboval :" Budu rozvíjet pokrokové myšlenky T.G.Masaryka" ( tím samozřejmě myslel jen a pouze pronásledování katolíků)

Kdyby tenkrát nedošlo k rekatolizaci, tak dneska bychom mluvili německy jako obyvatelé Velkoněmecké říše. O tom nepochybujte ani vteřinu

I když, když se podívám na tu úroveň, která zde vládne, říkám si, že ti Jezuité vlastně českému národu vykonali medvědí službu.

13 2
možnosti
Foto

přesně naopak-katoličtí kněží jinak než latinsky svá díla nepsali a také na universitě jinak než latinsky nevyučovali-takže lžete jak když tiskne pane Potře-měl by jste být zablokován za šíření lhavých informacíRvRvRv

0 11
možnosti
ML

M54a48r73t41i93n 72L44a70c27o

18. 2. 2019 20:36

Tak nejako som čakal, že pani Zmaľovaná bude reagovať, ale počet a objem jej reakcií prekročil moje očakávanie. Takže ste trafil povestný klinec po hlavičke!R^

9 1
možnosti
Foto

považujete se za slušného člověka pane Laco? 8-o Váš komentář o tom nevypovídá, a máte něco konkrétnímu k danému tématu? Třeba to že církev prosazovala latinu a němčinu takže až na některé v blogu zmíněná jména se nedá hovořit o tom že by podporovala český národ-ale jako Slovák byste možná místo toho trapného kázaní o makeupu mohl povědět něco o Tisově katolickém štátě a pronásledování židů- ty mám pan Ziegler rád se snad zamyslí na tím co napsal-

V době Dobrovského studia byla filosofická fakulta Univerzity Karlovy ještě do značné míry provázána s církevními strukturami. Většinů pedagogů tvořili jezuité. Všechny čtyři fakulty se např. každoročně účastnily přísahy, že budou hájit neposkvrněné početí Panny Marie. Přesto již také sem začaly pozvolna pronikat nové myšlenky a témata typická pro katolické osvícenství. Kromě vlastní filosofie byla na fakultě vyučována matematika, spekulativní i experimentální fyzika, etika, přírodní vědy, montanistika, kameralistika, rétorika, krásné vědy a rovněž orientální jazyky. Tyto předměty profesoři přednášeli latinsky. Jedinou výjimkou byl osvícenský kněz z Lužice Karl Heinrich Seibt, který již užíval německého jazyka. Jeho přednášky o etice, pedagogice, německé stylistice, literatuře a historii, které studenty oslňovaly svou duchaplností a vybroušeností, měly na mladého Dobrovského významný vliv

1 6
možnosti
LH

V roce 2014 slíbil papež František otevřít vatikanske archivy o roli církve v 2. Světové válce a 5 let uplynulo a nic.......

2 1
možnosti
Foto

Ty archivy se nikdy neotevřou, protože by to znamenalo konec katolické církve.

3 10
možnosti
Foto

Jinak k době Bělohorské, ono než se začne něco plkat, on Fridrych Falcký nebyl zrovna vzorem mírumilovného panovníka ve vztahu ke katolíkům... na to nutno nezapomínat.Doba náboženských válek a sporů byla tvrdá a zlá, bez kladných hrdinů...

5 0
možnosti
Foto

V každém případě se mezi sebou zabíjeli křesťané ve jménu stejného Boha.

A potom chtějí něco kázat o morálce komunistům.

2 14
možnosti
Foto

Katolická církev byla jedním z pilířů moci. Podle toho postupovala.

2 4
možnosti
Foto

Katolická církve byla ve vleku světské moci, která zasahovala do věcí církevních. V důsledku toho měla církev tři papeže a papežové byli nuceni sídlit Avignonu, jak jim to nakázal král Francie, aby měl církev po kontrolou.

5 1
možnosti
DR

Ono je úplně jedno co říká nějaký Filip, podstatné je to jak ve sporu o zdanění rozhodne ÚS. To je snad to oč tu běží.

1 2
možnosti
Foto

J13a25k26u94b 68R84o35t68h

18. 2. 2019 19:42

A dyť seš rád, Daníku, že se Falmer ozval, aspoň máš nějaký zastání. ;-D;-D;-D

8 2
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,01
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz