Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

P14e37t94r 66B35u97r49i32a39n

19. 4. 2019 18:00

Souhlas, karma.

3 1
možnosti
Foto

Za vyspělost českých zemí vděčíme především sobě. Tím nepopírám, že i západu.

Vy však zapomínáte, že západ často českým zemím velmi škodil, například v minulém století, kdy se Němci cítili být nadlidi a pod vedením nacistů se spolu s Japonci snažili krutě ovládnout celý svět. Během I. světové války Němci podpořili bolševika Lenina (nechali ho s jeho kumpány vlakem dovézt ze Švýcarska do St. Petersburgu a finančně jej podporovali), který svrhl ruského cara. To se jim později proklatě nevyplatilo během II. světové války, kdy je Sověti podporovaní spojenci zahnali až do Berlína. Němci jsou schopný, ale i všeho schopný národ.

Slavný byl velkomoravský kníže Svatopluk, který se nejprve spojil s germánským kmenem Franků a zradil svého strýce kníže Rostislava. Pak zradil Franky a vyhnal je ze střední Evropy. Po jeho smrti se Velkomoravská říše rozpadla. Rostislav byl vynikající kníže, díky dobré diplomacii udržoval dobré vztahy s většinou svých sousedů. Svatopluk byl horší, v menším byl spíš něco jako Napoleon nebo Hitler.

Toť mé velmi stručné shrnutí některých důležitých období historie českých zemí a jejich vtahů se západem. ;-)

Se zájmem sleduji Vaše články a čekám, kdy se ze své nenávisti k Rusům a strachů z Rusů vypíšete. A též z Vašeho přehnaného obdivování západu a aristokracie. Vím, že Rusové mají hodně chyb. Též vím, že aristokracie a západ měla a má i dobré stránky. Nezlobte se, Vy to však dle mne přeháníte. Vaše postoje jsou příliš jednostranné.

15 4
možnosti
Foto

To přece nevadí, že pan Ziegler umí tnout do živého.

2 4
možnosti
SB

Sice s Vámi naprosto souhlasím v tom, co jste napsal, avšak nevidím to jako argument proti stále častějšímu tvrzení některých lidí, k nimž patřím i já, že současný Západ se řítí do naprosté civilizační krize a že během posledních dvaceti let a příštích dvaceti let, tedy zhruba v období let 2000 až 2040 prošustroval, prošustrovává a prošustruje tu obrovskou civlizační a technologického převahu nad zbytkem světa. Skvělá minulost ještě neznamená záruku skvělé budoucnosti.

Vzhledem k tomu, že se ve svém blogu omezujete na hodnocení minulosti, musím souhlasit s každým vaším vyřčeným slovem, ale cítím tam i nevyřčená slova, že Západ je zárukou hospodářské a kulturní properity i pro budoucnost. A s tím nesouhlasím.

Takže stoprocentní souhlas s tím, co jste otevřeně vyslovil, leč naprostý nesouhlas s tím, co jste se tím snažil naznačit.

A dodávám, že tím ani v nejmenším nechci vyjádřit názor, že řešením je Východ. Ten rozuhodně ne.

Jaké je tedy řešení? Žádné. Nutno vzít na vědomí, že do strašné krize se řítíme tak jako tak, aniž bychom to mohli odvrátit.

4 2
možnosti
SB

Ostatně možná nás před tím civilizačním pádem zachrání něco, co bude ještě horší:

Vypadá to na totální ekologicky koplaps do pěti let. Vody v české a moravské krajině ubývá. Na dveře nám klepe další rok bez pořádných srážek, zato s vysokými teplotami, které ještě více vysuší už tak vyprahlou a suchou zem.

A bez vody nebudeme ani my. A když nebudeme existovat, tak z pohledu pádu civilizace na ten nos nespadneme.

Takové nedobrovolné vyústění současných společenských a hospodářských problémů je ještě horší než ten pád na nos, ale vidím to jako nejpravděpodobnější variantu naší budoucnosti do nejbližších pěti, maximálně deseti let.

2 0
možnosti
VD

jj, svatá pravda. Z Východu toho moc dobrého nepřišlo, spíš tam mnoho dobrého muselo odejít.

7 0
možnosti
Foto

Díky Východu nepřišlo to, co jsme převzali ze Západu, vniveč.

4 6
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz