Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

P24a57v11e62l 59V42é72b93r

24. 8. 2019 9:06

Můžeme si myslet o pomalovávání soch cokoliv. Můžeme to schvalovat, můžeme to odsuzovat a je to v pořádku. Co ale v pořádku není je to, že se do toho pletou Rusáci. Nemají na to právo a je z toho vidět, jak na nás pohlížejí: Jako na svou, dočasně samostatnou, kolonii.

Proto je potřeba se důrazně ohradit proti jejich vměšování do našich záležitostí a žádat vysvětlení, jak si vlastně mohou myslet, jak jim to vůbec může přijít na mysl, že by mohli mít právo se oficiální cestou k tomu vyjadřovat. tuto drzost (až chucpe) nesmíme nechat bez odpovídající reakce.

Jak jsem psal, můžeme si myslet o pomalování soch cokoliv, ale všichni musím důrazně odsoudit ruský pokus o vměšování se do záležitostí suverénního státu - toho našeho.

38 2
možnosti
JV

Souhlasím s vámi a úplně chápu starostu Prahy 6. Platit z městských peněz čištění sochy člověka, jehož role v naší historii je, když už ne záporná tak minimálně sporná, by se mi také moc nechtělo. Přesun sochy na zahradu ruského velvyslanectví je, myslím, docela vstřícný krok.

S Rusy bych o tom ale nijak dlouze nejednal, pouze bych jim oznámil, jaké mají možnosti - buď si sochu vezmou, nebo bude umístěna ve skladu, resp. muzeu, pokud o ni bude nějaké stát.

17 1
možnosti
PP

Jak se píše v blogu, hrob to není, Stalin říkal, "není člověk, není problém", tak bych použil to jejich sovětské úsloví ve formě "není pomník, není problém".

6 0
možnosti
Foto

Souhlas a karma. Taky s Markem níže, mluví mi z duše.R^

16 1
možnosti
PK

Dosti dětinský přístup, obecně by mělo platit, pokud mi někdo nečiní dobře nemusím mu to oplácet stejnou mincí,tedy aktuálně ....ať si Rusové na svém území dělají s památky co chtějí, je to jejich věc a totéž platí o vystaveném umění v naší zemi....

1 4
možnosti
Foto

No, a naše věc je, co si s nimi děláme my.;-D

7 1
možnosti
Foto

I79v52a73n 14M73a66r95e89k

23. 8. 2019 20:41

Koho si v Praze vystavují, je věc Pražáků Jane, ale ta "odvaha" anonymů devastujících sochu Žukova je opravdu hodná obdivu ! 8-o8-o8-o R^

A zasloužená karma.R^

5 11
možnosti
LF

L92u65k79a29s 47F92i37k44r

23. 8. 2019 21:15

Zukova? Vy uz ste jak druhy Lunochod ... ;-D;-D;-D

11 3
možnosti
Foto

Karma.

Mně se příliš nelíbí odstraňování soch. Vždyť například pomníky z doby Rakousko-Uherska jsme v řadě případů nesmyslně ničili. Jedním z největších duchovních a kulturních barbarství bylo svržení mariánského sloupu na Staroměstském náměstí Nenapravená a neusmířená špatnost nás stíhá až dodnes. To jsou věci, které se nemají dělat, vždy vedou k fatálním následkům. Do dvaceti let od stržení mariánského sloupu bylo po Československu.

Přesto existuje jasná dělící čára. Není možné mít u nás pomníky nacistických ani komunistických pohlavárů. Jednoduše proto, že oba ty režimy jsou zákonem definovány jako zločinné. Avšak ony jsou ještě k tomu hlubinně zločinné z důvodů morálních a duchovních.

Například v Olomouci bylo po právu odstraněno sousoší Gottwalda se Stalinem, které komunisté barbarsky postavili na místě synagogy vypálené nacistickou lůzou.

Taky se domnívám, že bylo správné odstranit sovětský tank ze Smíchova. Už jenom proto, že uráží a zraňuje vědomí našeho národa v souvislosti s tragickou vzpomínku na okupantské tanky v ulicích našich měst v roce 1968. Kdo chce úctu, má se chovat tak, aby si úctu zasloužil. Nemá si ji vynucovat.

Co se týče Koněva, souhlasím s argumentací článku. On vlastně přijel Prahu dobýt pro Rusy až poté, co se fakticky osvobodila, když německé velení podepsalo 8. května kapitulaci do rukou našeho povstaleckého vedení. Koněv se u nás choval jako dobyvatel, bez úcty, barbarsky a nabubřele. Pomník obyčejným vojákům, kteří položili život při vyhánění nacistů z naší země, to rozhodně ano, proti tomu nic nemám, spíše naopak, takové pomníky u nás klidně mohou být. Dostatečně naplňují naši úctu k ruským obětem boje proti nacistům. Mocnářského papaláše, exponenta zločinného komunistického režimu však v hlavním městě mít nemůžeme.

33 3
možnosti
JN

J31o39s51e16f 76N23i41k82l

24. 8. 2019 14:48

..však jich také váš otec pár vytvořil...laureát státní ceny KG (1960) a zasloužilý umělec (1985)...uznávám, že jeho sochy jsou vyjímečné...

2 0
možnosti
VH

Souhlas, ať si jej soudruzi přestěhují na zahradu velevyslanectví...tam bude mezi svými, lotry a vrahy.:-)

23 3
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 25,99
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz