Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LT

Druhá světová válka začala už v roce 1939......

Ale kdeže. Ono totiž záleží na tom, jak na to budeme nahlížet.

Jedna varianta je nahlížet na začátek světové války způsobem, kdy se zapojili poslední hráči do partie. Pak opravdu světová válka začala roku 1941....sice ne v červnu, jak tvrdí Rusové, ale v prosinci, vstupem USA do války.

Další varianta je nahlížet její začátek způsobem, co dostalo Hitlera k moci. Pak ovšem se dostaneme k tomu, že druhá světová válka začala ve chvíli, kdy byla podepsána Versailleská mírová smlouva. Protože jí tvrdé body se staly důvodem, že se vůbec dostal Hitler k moci.

A pak je tu ještě třetí varianta. Pokud pomineme Španělskou občanskou válku (kde si stejně pár mocností vyzkoušelo zbraně i taktiku), pak je zapotřebí odhlédnout od Evropy a podívat se do Asie. Již roku 1937 je Čína přepadena Japonskem a vedena válka, o které se asi v Evropě asi nikomu nesnilo. Což by byl asi ten nejpřesnější náhled, protože za datum skončení druhé světové války taky považujeme až kapitulaci Japonska. Čistě vzato, Japonsko to začalo, Japonsko to ukončilo.

A to pomíjím takové ty drobnosti, jako kupříkladu Mnichovskou dohoda. Protože pokud by Německo nemělo český průmysl a zbraně, tak těžko by v roce 1939 byl nějaký útok na Polsko.

Takže ne pane Zieglere, druhá světová válka začala kdykoliv, jen ne roku 1939.

3 1
možnosti
JM

Ono je to mimo téma. Jen uvedu, že Československá exilová vláda později uváděla jako datum počátku válečného stavu s Německem 17.9. 1938, tedy dobu, kdy došlo v Sudetech k pokusu o puč.

3 0
možnosti
JS
Foto

R^R^R^ Jednoznačná karma, Jene

4 0
možnosti
Foto

O postup na Prahu měl zájem velitel 3. americké armády, která osvobodila jihozápad Čech, generál George Patton. Vrchní velitel spojeneckých vojsk generál Dwight Eisenhower schválil 4. května postup hlouběji do Československa, což tlumočil Pattonovi velitel 12. skupiny armády Omar Bradley. Americké ministerstvo zahraničí doporučilo 5. května postup až k Vltavě Sovětské oznámilo, že 4.. května, Rudá armáda zahájila operaci s cílem osvobodit Prahu, což nebyla pravda. Postup byl zahájen až 7. května.To bylo důvodem proč USA se zastavilo na linii dotyku sovětských a západních vojsk Karlovy Vary–Plzeň–České Bu­dějovice.Podíl vlasovců na osvobození Prahy je zásadní. Zasáhli jako jediná organizovaná vojenská síla na straně povstalců ve chvíli, kdy se nad povstalci s jejich chatrnou výzbrojí vznášela hrozba zničení. Svedli několik urputných bojů o strategická místa jako ruzyňské letiště a bránili včasnému propojení německých sil směřujících do města zvnějšku.Koněv Prahu neosvobodil, zatímco ti, kdo za ni prolévali krev, se těší důstojné připomínce zatím hlavně jen na místní řeporyjské úrovni, nepočítáme-li památník zdobící hromadný hrob zmasakrovaných vlasovců na Olšanských hřbitovech.

4 0
možnosti
Foto

Jak je proboha možné, že jaderná supervelmoc vůbec zaregistruje rozhodnutí starosty městské části se čtyřmi a půl tisíci obyvatel o pomníčku Vlasovcům, když navíc dva takové už léta letoucí máme (na Olšanech a v Hostivicích). Fakt, že si demokraticky zvolené zastupitelstvo něco takového v demokratické zemi prostě může odhlasovat, pak už Rusům zjevně uniká úplně. My si ale taky nestěžujeme na pomníky masového vraha Stalina v řadě ruských měst. Nebo na to, že jiný masový vrah, Lenin, zakladatel nejvražednějšího systému v dějinách, leží přímo na Rudém náměstí jako celebrita č.1. Pramen : Konzervativni noviny.

5 0
možnosti
Foto

Nebylo to tím, že Pavlík přijel provokovat v multikáře až před velvyslanectví RF aby tam předal osobně sesmolený dopis adresovaný Putinovi? Jestli se Novotný při práci v bulváru něco naučil excelentně, tak provokovat.

1 2
možnosti
Foto

Novotný to ve skutečnosti nenatřel "rusákům" ale Čechům, protože tím co tam prováděl, udělal nejen ze sebe ale ze všech Čechů hlupáky. Už i lokální media v Permu se ptají, jestli jsou opravdu všichni Češi stejní jako on. Je to naprostá ostuda a znevážení toho, co vlastně původně bylo dobrou myšlenkou. Vždyť on vlastně i ty padlé vlasovce ponížil.

12 1
možnosti

Váš názor. Novotný je bohužel vyjímka v tom, že zakomunikoval tvrdě a přímo do ruského veřejného prostoru, což jsme my neudělali dostatečně třeba po jejich nařčení, že jsme dodali novičovk, po jejich provokacích okolo dejvické sochy, okolo šmeliny s byty a provokacemi Sputniku vůči Procházkové, která správně reagovala fackou. Nekomunikujeme k nimi dost systematicky a tvrdě, do jejich veřejného prostoru a měli bychom s tím začít opravdu vážně, aby nás lépe "chápali".

Novotný nebojoval pouze proti demagogům a jejich lžím ve studium. Musel se nepřímo vyrovnávat i s tím, že pro tyto oficiální Rusy, Kreml a obyčejné lidi jsme také spojeni se servilními otrockými projevy a sebepoškozováním od Miloše Zemana, celé rodiny Klausů, komunistických kolaborantů a některých psychopatů ve veřejném životě, kteří jsou ochotni Kremlu pomáhat i proti vlastní zemi nebo legitimizovat agresi Kremlu proti Ukrajině a anexi Krymu. Ani tento fakt toxikace rusko-českých vztahů většina "expertů" a kritiků Řeporyjce nezdůrazňuje, jakkoli on nezápasil jen ze slouhy v moskevském studiu, ale i se slouhy a kolaboranty u nás doma.

3 3
možnosti
Foto

Téměř všeobecná shoda panuje v tom, že WWII začala 1. září 1939, ale přesně tak lze WWII brát jako pokračování WWI. Stejně tak lze psát, že WWII dosud neskončila atd.

0 3
možnosti
PK

No za hrdinu jsem se považoval, když jsme s kamarády za socialrežimu manifestovali radostně na Václaváku při vítězství nad Rusy v hokeji, kdo tam byl pamatuje. Sice jejich cestovka nepřežila, ale užili jsme si. A pan starosta a jeho vystoupení, co je na tom hrdinského? To dnes beztrestně může kdokoliv ́...pokud se to ovšem líbí jeho voličům, a jeho partaji OK, nechť mají svého hrdinu:-)

9 0
možnosti
IB

I54v44o 87B33o64u43š78e

3. 12. 2019 21:05

No beztrestne.... jen aby si nejaci chlapci z GRU (nebo jak se to ted jmenuje) nejeli prohlizet romansky kostelik v Reporyjich.

1 0
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,28
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz