Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TB

je ovšem také pravdou, že císař dost narazil u generálního štábu. Návrh na kapitulaci dorazila na štáb už při 1 bombě. Hodně důstojníků bylo proti, dokonce to jeden čas vypadalo na převrat, vládní jednotky museli zlikvidovat vzbouřence.

A teprve při druhé bombě se podařilo císařovi prosadit svůj návrh na kapitulaci

6 0
možnosti
Foto

Vláda Japonska ve věci bezpodmínečné kapitulace byla rozdělená, nacházela se ve slepé uličce a obrátila se na císaře samotného, aby rozhodl on. Ten se rozhodl ve prospěch přijetí Postupimské deklarace. Byl připraven výnos, kterým se rozhodnutí dávalo na vědomí a císař je nahrál pro polední vysílání dne 15. srpna. Té noci došlo k poslední vzpouře stráží, důstojníci zavraždili svého velitele a vnikli do paláce, aby záznam našli a zničili. Ten byl bezpečně uschován, a tak druhého dne národ poprvé uslyšel hlas svého panovníka, který oznámil národu, že Japonsko přijímá bezpodmínečnou kapitulaci. Na palubě bitevní lodi Missouri – podle mateřského státu prezidenta Trumana – byla v Tokijském zálivu podepsána dne 2. září 1945 bezpodmínečná kapitulace Japonska. Za spojeneckou stranu dokument podepsali představitelé vrchního velení SSSR, USA, Velké Británie, Číny, Francie, Nizozemí, Austrálie, Kanady a Nového Zélandu. Druhá světová válka skončila

3 0
možnosti
JD

ubírání významu A bomb a nadhodnocování vstupu SSSR do války s japonskem je typicky komunistická propaganda

14 4
možnosti
JZ
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,82
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz