Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

... a kdyz se konecne Pobaltí vymanilo z vlivu Rusku, nastal rozvoj demokratickych spolecnosti! coz se o Rusku opravdu rici neda

tahle cast sveta si uzila hruz az beda

zaplat panbu, ze je po nich

6 0
možnosti
MK

Popravdě řečeno, demokracie v Pobaltských zemích je udržována tím, že jak ruská, tak polská menšina tam mají omezená práva. Hlavně v Estonsku. Jejich hlas je marginalizován.

Co se týče Poláků, tak nemají problém v Litvě a to z historických důvodů. Poláci a Litevci stáli vždy při sobě.

Estonci a Lotyši by měli nejraději čistý národní stát. Což bohužel nejde, protože většina Rusů tam žije od 17 století.

1 1
možnosti
MK

R^

Kdysi dávno jsem četl zajímavý článek o tom, proč v Pobaltí nejenže vítali Němce, ale proč tam byl i tak hluboký antisemitismus, že i pro Němce bylo nepředstavitelné co Litevci, Estonci a Lotyši prováděli s Židy. A byl to právě příklon Židů k sovětskému režimu a většina sovětských komisařů, porovávajících čistky v těchto zemích po okupaci Sovětským svazem byla židovského původu.

A tak je třeba si klást otázku, že ani v dějinách neexistuje černá a bílá. Zatímco německý antisemitismus vycházel z přesvědčení, že Židé ovládají světový kapitál a mohou za vše a ze zkušeností se Spartakovským povstáním a Bavorskou republikou RAD, které trvaly krátce, ale v jejich čele byly mimo jiné i komunisté židovského původu, tak lidé z Pobaltí poznali hrůzy komunismu jako předtím Ukrajinci a spojili si to, celkem logicky se Židy, protože většina komisařů byla židovského původu.

Soudit může, jen kdo to prožil.

0 0
možnosti
JZ

Ano, nic není černobílé, tak Litva má 893 držitelů ocenění Spravedlivý mezi národy, který Izrael uděluje za pomoc Židům, Česká republika 118.

2 0
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,19
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz