Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^R^R^

Dík za rekonstrukci pravdivého obrazu! Josef Pekař si dokonce kladl otázku, zda po vítězství "českých" stavů by nedošlo ke germanizaci! Habsburkům o germanizaci nešlo!

:-)

4 0
možnosti
VM

Souhlasim,české stavy podporovali Sasové,což byli luteráni.Luther byl fanatik,jenž prohlásil,že rozum je děvka ďáblova a nechal likvidovat díla Aristotela.

0 0
možnosti
JM

V mnohém se dá souhlasit, jenže - nebyla jen Bílá Hora, ale také Třicetiletá válka, jejímž důsledkem byla zničená země, srovnatelně jako za Husitské epochy. Následky se podařilo překonat až koncem 17. století. Zrušení Rudolfova Majestátu bylo také krokem zpět. Poměrně tolerantní 16 století bylo vystřídáno náboženským fanatismem. Jako každá emigrace, i ta po Bílé Hoře přinesla ztráty, úpadek vzdělání i řemesel. Další těžké ztráty přinesl záměrný státní bankrot. Za prvních Habsburků se prostě žilo mnohem lépe, než v období řekněme 1620-1690. Za spousty věcí Habsburkové nemohli, ale ta mizérie trvající několik generací je faktem.

8 2
možnosti
Foto

V 17.století nastalo hospodářské vzpamatování, rozvoj řemesel a obchodu, začaly vznikat manufaktury plátenictví, sklářství a železářství Roku 1680 byl vydán robotní patent, který byl zaměřen proti libovůli panstva a v němž byly stanoveny maximálně tři dny roboty v týdnu. Robotní patent znamenal rozchod se starými právy, bylo potvrzeno znevolňování.

1 0
možnosti
PL

P38e82t35r 23L40o94r30e66n54c

7. 11. 2020 20:02

Ta strašlivá a nešťastná porážka na Bílé hoře znamenala i zpomalení ústupu češtiny a šanci pro pozdější znovunarození něčeho jako "českého národa" v ochranném mnohonárodnostním katolickém rakouském prostředí, kde němčina byla sice dominantním, nikoliv však jediným dorozumívacím jazykem.

V případě obráceného výsledku "Bílé hory" by České země nejspíše skončily v protestantském "severoněmeckém" prostředí, které se nám z dnešního pohledu může zdát tolerantnějším a progresivnějším, avšak německý jazyk tam byl takřka monolitním, a je otázkou, jak rychle by České země byly jazykově sjednoceny se svým okolím - zda rychle a definitivně jako průmyslové Slezsko, nebo pomaleji jako zemědělská Lužice s takřka 100% slovanského obyvatelstva...

5 1
možnosti
JM

Historie není o tom, co by kdyby. To jsou jen spekulace, byť v tomto případě pravděpodobné.

1 0
možnosti
JL

Tak díky. Bylo by dobré, kdyby byly zpracovány objektivní dějiny národů aspoň evropských, ale obávám se, že už to zase nebude možné, protože přichází éra, která vlastně národy k ničemu nepotřebuje.

1 2
možnosti
JR

J67a70n 55R89á92ž

7. 11. 2020 19:51

Falšování dějin nebylo jen doménou Palackého, či Jiráska, ale je doménou i mnoha dnešních pseudohistoriků i ryzích amatérů

Málokterý národ si tak libuje ve falšování svých dějin, jak to rádi dělají Češi

Za článek KARMA!

6 2
možnosti
Foto

Který národ si libuje méně ve falšování svých dějin než Češi?

1 0
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 25,99
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz