Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Radecký ale nestál na té správné straně historického pokroku na rozdíl od Napoleona jeho Občanským zákoníkem. Přispěl k vítězství Svaté alianci. Zdržel vítězství buržoazie v evropském a světovém měřítku o 70. let.

A za toho máme oslavovat?

3 4
možnosti
Foto

Mám silné pochybnosti o tom, že Napoleon stál na straně historického pokroku. Možná na začátku své kariery. Pak se ale nechal jmenovat císařem, stal se diktátorem, který začal dobývat celou Evropu.

5 1
možnosti
JN

J69o78s58e42f 78N81i13k73l

8. 1. 2021 14:44

Zapomněl jste na důvod Žižkova jednání při druhém obléhání Prachatic. Ono se něco v září 1420 v Prachaticích, když husité odtáhli, stalo. ..?

2 1
možnosti
JZ

To není podstatné z hlediska blogu. Mělo to ilustrovat jen fakt, že i Žižka má na rukou krev nevinných lidí. Brutálních zločinů se tehdy dopouštěly obě strany, husité i jejich protivníci.

6 3
možnosti
SB

Co na tom, že má na rukou krev italských lidí, že?

Hlavně že tu krev prolil ve jménu Habsburků.

2 5
možnosti
JZ

Co na tom, že Žižka má na svědomí krev českých lidí, že?

4 0
možnosti
Foto

Husitský hejtman Jan Žižka z Trocnova byl vojevůdce stejný jako byl Usáma bin Muhammad bin Avad bin Ládin.

0 10
možnosti
JN

J36o28s73e86f 44N57i19k43l

8. 1. 2021 15:01

To je srovnání hodně přitažené za vlasy...

5 0
možnosti
JP

„pryč s Palackým a Masarykem“ Cože, chystáte se k nějakému ikonoborectví či co?

„Kdo všechno se může pochlubit, že dokázal porazit francouzského císaře Napoleona? Takových moc není, kromě Josefa Radeckého v součinnosti s polním maršálem Schwarzenbergem, ještě pouze dva. Tím prvním byl ruský maršál Michail Ilarionovič Kutuzov, který v roce 1812 vyhnal tzv. Grandee Armée z Ruska. Druhým pak britský polní maršál a pozdější premiér Arthur Wellesley, 1. vévoda z Wellingtonu, který učinil defintivní konec napoleonské éry v roce 1815 v bitvě u Waterloo.“

Takže namátkou: Arcivévoda Karel Ludvík - Bitva u Aspern a Esslingu 1812

Maršál Blücher - Bitva u Laonu 1814 (jeho jméno Vám ostatně vypadlo již z bitvy u Waterloo)„Byl to právě Radecký, který sestavil úspěšný operační plán spojenců, jehož důsledkem byly francouzská prohra v bitvě u Lipska

Ne zcela.: „autorem spojeneckých plánů byl náčelník jeho štábu Josef Václav Radecký z Radče, ... V průběhu bitvy byl plán ovšem modifikován podle cara Alexandra a knížete Volkonského, protože původní plán by skončil neúspěchem a porážkou koaličních sil“ – tolik Wiki

Jinak maršál Radecký si samozřejmě památník zaslouží, o tom žádná.R^:-)

2 1
možnosti
JZ

Beru jen ty vojevůdce, kteří měli rozhodující podíl na porážce Napoleona. Bitva u Aspern a Esslingu se konala v květnu 1809 nikoliv roce 1812;-D. Vy ani pane Ptáčku neznáte základní historická fakta. Navíc význam rakouského vítězství byl nulový, protože v následující bitvě u Wagramu zvítězil Napoleon a Rakousko tak celkově prohrálo. Maršála Blüchera znám a jeho vítězství nad Napoleonem v bitvě u Laonu v březnu v roce 1814 už bylo důsledkem předchozího a rozhodujícího francouzského debaklu u Lipska. U Laonu proti sobě stálo přes 100 000 spojeneckých pruských a ruských vojáků proti 36 000 francouzských většinou špatně vycvičených vojáků. To snad ani spojenci nemohli nevyhrát.

Vy jste zřejmě vůbec nebyl na vojně pane Ptáčku. Pak byste věděl, že operační plány se v během vojenských operací ať už v rámci cvičení nebo skutečných válek aktualizují a mění běžně. :-)

A wiki nebývá úplně nejspolehlivějším zdrojem informací.

2 1
možnosti
VM

A ještě k tomu Rusku,tady vidíte,že i Rusko sem tam sehrálo pozitivní roli,protože napoleonská Francie byla,jak správně píšete,hrozbou pro tehdejší Evropu.

2 0
možnosti
VM

Souhlasim ohledně Radeckého,ale názory Palackého a Masaryka je nutno brát z pohledu tehdejší doby,že jsou překonané,je pravda,ale ten dovětek pryč s Palackým....trochu ten článek shazuje.Přece víte,že Palacký byl zpočátku austroslavista.Já jsem pro obnovení Rakouska-Uherska,v moderní podobě.Masaryka bych ale nesoudil,v té době se R-U bralo jinak.

1 0
možnosti
Foto

Souhlasím s vámi.

Sám nechápu, proč už socha Radeckého dávno na Malostranském náměstí nestojí, když to bylo před mnoha lety s hlídačem parkoviště dohodnuto. :-)

7 1
možnosti
  • Počet článků 3321
  • Celková karma 25,71
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz