Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Stačí se jenom trochu zamyslet. V západních zemích s údajně méně kvalitními potravinami byl vyšší průměrný věk dožití než v socialistickém Československu s údajně kvalitními potravinami. Tady něco nesedí.

11 2
možnosti
JS

Nesedí, máte pravdu. Víte jak se počítá průměrný věk dožití? Znáte jaká byla porodnost tehdy a jaká je dnes?

2 2
možnosti
Foto

Kde jste přišel na to, že kvóty sníží kvalitu potravin na trhu ? Vždyť následně sám píšete, jak skvělé potraviny se v Česku vyrábí. V každém případě kvóty sníží přepravní náročnost zboží a ulevi životnímu prostředí. A je jedno, zda to navrhuje SPD nebo kdokoli jiný - rozhodně toto opatření stojí za úvahu :-)R^

2 12
možnosti
PK

Ano, vyrábí, ale zdaleka ne všechny. Až na pár vyjímek dám například vždy přednost italským nebo francouzským sýrům před našimi.

10 0
možnosti
JN

J30o86s57e39f 68N65i77k76l

15. 1. 2021 14:30

Atlas dnešního světa, nakladatelství Terra, Praha 2001

ze statistiky používání průmyslových hnojiv, ještě v roce 2000 např. Irsko 741 kg na hektar, Francie 319 kg na ha...atd

2 1
možnosti
PK

To je možné, ale to je před 20 lety. Teď je to nějakých 130 kg u nás 150 kg ve Francii. V tom Irsku je to pořád daleko víc, asi 500 kg. Nejspíš nějaké místní specifikum.

3 0
možnosti
ZJ

Přece nebudeme bránit dovoz vysoce dotovaných potravin.

Na týden přerušte psaní blogů a jděte se poptat k soukromým zemědělcům, jaké získávají dotace a jestli to bez speciálních poradců zvládnou.

4 2
možnosti
VV

Taky poradim:

Na vic nez tyden preruste zdejsi diskutovani a jdete se poptat k tem zahranicnim zemedelcum, jake dotace oni dostavaji.

1 0
možnosti
JZ

Kvalita potravin před 1989

Nejrozšířenější dezinformací z doby před rokem 1989 je vysoká kvalita potravin. Je tomu právě naopak! Za "kvalitu" potravin za komunistů by byl dnes kriminál.

V dokumentu České státní televize z roku 1987 s názvem: "Jsou naše potraviny závadné?", se mluví o absenci normy na obsah vysoce karcinogenních PCB v potravinách. Podobně tomu bylo např. u benzenu, dusičnanů, dusitanů, kyseliny sírové, mykotoxinů, těžkých kovů, NPK a DDT (zakázán až v roce 1974, v potravinách přítomen dlouho poté), kdy normy buď nebyly, nebo se nedodržovaly. "Ve vyšších hladinách jsou v potravinách zjištěny některé toxické látky, které dokonce překračují přípustný denní příjem stanovený Světovou zdravotnickou organizací“, píše se ve zprávě ministerstva životního prostředí z března 1990.

Potraviny za komunistů obsahovaly chemické přísady (éčka), ale nebyla povinnost uvádět jejich obsah na obalu. U potravin, které nejvíce ohrožovaly zdraví, se uváděla poznámka ve smyslu: potraviny obsahují zdraví škodlivé látky a mohou vyvolávat alergické reakce, poznámka byla např. na trvanlivých salámech (nepamatuji si ji zcela přesně, děkuji, pokud si někdo vzpomenete na přesné znění).

Na nekvalitní potraviny upozorňovalo např. sdružení Brontosaurus, které v osmdesátých letech pořádalo série přednášek pro střední a vysoké školy o jedech v potravinách a varovalo před konzumací uzenin a mléčných výrobků dětmi. Nejhorší kvalitu měly uzeniny, ovoce a zelenina (více se užívala hnojiva oproti dnešku, 1989: 233,7 kg na hektar, 2010: 95,8 kg na hektar, 2018: 196,8 kg na hektar /řepka, ne pokrmové plodiny, ty jsou na stavu z 2010/), maso a mléčné výrobky, tz. skoro vše.

Když se dnes z trhu kvůli zdravotní závadnosti stahuje určitá potravina, pravidelně se v internetových diskusích objevují názory, že něco podobného by se dřív stát nemohlo. Opak je pravdou. Výskyt škodlivých látek se za komunistů tajil, výroba potravin byla pod násobně menší kontrolou jak dnes. Například ve státním podniku Fruta byly z

13 2
možnosti
JZ

Například ve státním podniku Fruta byly zkažené okurky zpracovány do čalamády, brigádníci mezi nahnilou zeleninu klidně rozemleli třeba mrtvou myš, nebo tenisku, nikdo to nekontroloval.

Časté byly epidemie otrav z potravin, které komunistický režim tajil. Lidé se o nich dozvěděli například až poté, co byly vyhlašovány zdravotní prázdniny pro školy v postižené oblasti.

Bizarně zní kritika dnešních nejlevnějších potravin. Pokud si někdo kupuje salám v akci za Kč 10,- nemůže si stěžovat, že obsahuje jen 70 % masa (to odpovídá ceně v roce 1989 Kčs 1,-, nejlevnější salám přitom stál Kčs 3,10 a měl méně jak 70 % masa, za tuto cenu je dnes k dostání např. Schwarzwaldská šunka). Náhražky jako sojová mouka nás nezabijí, ale karcinogenní jedy za komunistů ano.

Další bizarní argument, je argument chuti. Chuť si nelze pamatovat desítky let. Je zajímavé, že chuť před třiceti lety detailně popisují lidé, kteří si nepamatují kam dali včera klíče.

Potraviny za komunistů nejen, že nebyly k dostání v potřebném množství a sortimentu, byly násobně dražší než dnes, obsahovaly jedy, ale také zpravidla nikdy neobsahovaly to, co přikazovaly ČSSN, ČSN, SSN (Československé, České a Slovenské státní normy). O tom, jak se vše rozkradlo v našem seriálu zase příště.

PS: při cestě do ČSSR byli západní turisté varováni před zdravotními riziku konzumace našich uzenin a mléčných výrobků, pamětníci argumentují smetanou na povrchu mléka, ta nemá nic společného s kvalitou, ale se zastaralým technologickým postupem, absencí homogenizace, kdy mléčný tuk není rovnoměrně rozprostřen v tekutině a stoupá na povrch, nebo tím, že z mléka udělali jogurt, ten udělají i z dnešního mléka, jen nesmí kupovat mléko tzv. trvanlivé, ale tzv. čerstvé, má je každý řetězec, jogurt neudělali ani z tzv. mléka trvanlivého, které bylo k dostání i před rokem 1989, jmenovalo se AB mléko a stálo 5,- Kčs (na dnešní 50,- Kč), je totiž ošetřeno vysokou pasterizací (UHT)

#ceskoslovensko

https://www.idnes.cz/.../sidilo-se-uz-za-komunismu-a

6 2
možnosti
JJ

Je neskutečná ironie, že dvě strany, které tak vehementně bojují proti nesmyslům z EU, přišli ještě s několikanásobně větším nesmyslem, jenž by měl negativní efekt na většinu (ne-li všechny) spotřebitelů. Členství v EU podporuji, ale ti co chtějí vystoupit by si měli uvědomit, že tyto dvě strany z nás určitě bohatší a svobodnější zemi neudělají. Vystoupit z EU a mít u kormidla SPD a Trikolóru by byla sebevražda.

11 4
možnosti
JS

to by bylo na emigraci!

4 2
možnosti
MB

Vymyšlené, je to docela dobře. ANO i fert, bude rukou pravou šmátrat pro dotace EU Tou levou - další levárny a Zákonem si zajistí český trh. Výsledek je zřejmý, omezení nabídky a následné zvyšování cen pro spotřebitele. SPD to podpoří, nejde jim o člověka, jde o pozornost v případné vládě ...

Co je "České, to je hezké"! Pak i další navyšování Biopaliv do aut. Nápad poslance Pustějovského je výborný. Je opět za ANO, asi nějaká náhoda? Celé je to sranda - Nesmysl ! Jde to proti základním zásadám EU ... !

Právo na volný pohyb zboží, které pochází z členských států. Cla a množstevní omezení (kvóty) mezi členskými státy byly zrušena již k 01. 07.1968. Nebo snad Čapí hnízdo + Lóra v triku + Tomio - Chtějí vystoupit z bruselského spolku ? Zapeklité, těžko říci, tak z hlavy. Každopádně to myslí dobře ! ... :-)

2 0
možnosti
JN

J20o15s11e36f 32N42i58k82l

15. 1. 2021 13:44

Víte vy vůbec, co to dá práce a času obnovit chovy hospodářských zvířat? Všeho jsme se lehce vzdali, abychom to těžce získávali zpět.

4 2
možnosti
JN

J56o56s44e36f 73N68i43k78l

15. 1. 2021 13:41

V osmdesátých letech jsem se zabýval kvalitou našich potravin. Byly zdravější a kvalitnější než v zemích západní Evropy. Bez nadměrného množství různých konzervantů či "éček", aby to mělo správnou barvu a říz.

1 10
možnosti
JZ

České potraviny za komunistů byly šunty a odpadem.

8 3
možnosti
JN

J65o58s77e23f 63N22i38k15l

15. 1. 2021 13:35

Pro používání průmyslových hnojiv platila u nás norma 250 kg na hektar, zatímco v Německu, Francii, zemích Beneluxu a jinde sypou na hektar až 700kg průmyslových hnojiv. Dobrou chuť a rakovině zdar. Nazdar.

2 5
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,88
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz