Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Proč vám vadí, že komunista odmít bojovat s nacisty, když podle vás šlo o tytéž jedince, alespoň dle pana Sisky? Jak jim to říká? komnáckové?

Za mobilizace až snad jedna třetina českých Němců neuposlechla povolávací rozkaz.

10 7
možnosti
VV

Psalo o tom Svobodne Slovo v roce 1967, nebo rocenka CIA?

2 1
možnosti
JZ

Tady jsem k Čepičkovi a jeho pobytu v koncentráku něco objevil

V Čepičkově životě je doposud mnoho nevyřešeného. Sporná místa začínají již s vyhlášením Protektorátu Čechy a Morava. Ačkoliv sám Čepička ve svých životopisech uváděl, že se během nacistické okupace zapojil do ilegálního boje za svobodu, autorům knihy se nepodařilo zjistit, jakým konkrétním způsobem se tak stalo. Naopak přinášejí několik svědectví (opět nejistých) o jeho nekorektním chování během okupace. V roce 1946 oznámil Metoděj Malý u Mimořádného lidového soudu v Ostravě, že Alexej Čepička za války vydíral Alici Silbermannovou, která byla židovského původu, a vyhrožoval jí udáním na Gestapu. Vzhledem k tomu, že toto oznámení se vyskytlo v době, kdy Čepička byl již poslancem Národního shromáždění za KSČ, ve vyšetřování se nepokračovalo. Jak ale autoři zjistili, StB se o Čepičkovu neobjasněnou činnost za okupace začala zajímat po jeho politickém pádu v roce 1956. Skutečnost, že archivní materiály o zatčení a výsleších Alexeje Čepičky na Gestapu se ztratily nebo byly zničeny, nutí autory pracovat pouze s domněnkami a kusými informacemi i v dalším důležitém období jeho života. Dne 5. prosince 1942 byl Alexej Čepička zatčen a poslán do koncentračního tábora Osvětim. Ne však do vyhlazovacího tábora, ale do jeho pobočky – pracovního tábora. Jako ošetřovatel zde v relativním klidu přežil téměř tři čtvrtě roku a v roce 1944 byl převezen do tábora Buchenwald."

Některá osobní svědectví hovoří o tom, že Čepička mnoha lidem v koncentračním táboře zachránil život, na druhou stranu ho však mnoho lidí osočilo ze spolupráce s Gestapem, poukazujíce na jeho status prominentního vězně. Autoři na mnoha příkladech poměrně dobře ukazují, jak zrádným pramenem jsou paměti.

Viz. https://www.ustrcr.cz/data/pdf/pamet-dejiny/pad0903/135-139.pdf

11 0
možnosti
JF

Ano, také jsem slyšel, že se v koncentráku choval poměrně slušně, a už asi není dost svědků potvrzujících, zdali se slušně - pravděpodobně - komunisté v jakýchkoli funcích chovali jen především k vězněným komunistům. To dnes asi můžeme, v kontextu tehdejší zrůdné doby, těžko posoudit, natož soudit. Otec - nekomunista Španělák - mé velké kamarádky říkal, že Novotný je slušný chlap, že mu jako mlaďochovi v koncentráku dával svoji porci polévky. Můj byvší kolega, student zavřený po Opletalovi v Sachsenhausenu do doby, než je z něj vyreklamoval "kolaborant" Hácha, mi říkal, že měli problémy s německým kápem komunistou, protože spolu mluvili česky, a ne jako inteligenti německy. A také, že oni jsou tam zavřeni za zločin proti Říši, kdežto oni, komunisté, jsou zavřeni jen za své přesvědčení! Co se Čepičky týče, k dobru mu snad lze přičíst jen to, že se zasloužil o pád zrůdy Reicina, i když jen proto, že ho ten údajně ohrožoval. Ostatně, univerzálně bude platit definice komunistů z úst Františka Fajtla - Komunisté? Co slovo, to lež, co čin, to zločin! :-/

8 0
možnosti

Člověk který nuceně strávil 3 roky v koncentráku (ne v Terezíně, který na rozdíl od Osvětimi nebyl vyhlazovacím táborem) asi tak úplně zbabělec nebude, co potom takový Beneš, člověk který v kritické chvíli utekl za hranice a nechal republiku napospas (a po válce se vozil po Háchovi, který na rozdíl od něho zachránil mnohem víc lidí), když ještě připočteme září 1938 a únor 1948 tak vlastně Beneš třikrát v osudových chvílích politicky i lidsky zcela selhal:-(

7 8
možnosti
JZ

Zbabělec Čepička se v době ohrožení republiky nacismem vědomě vyhýbal vojenské službě. To je zbabělost a za války je za to trest smrti zastřelením.

7 1
možnosti
  • Počet článků 3319
  • Celková karma 25,94
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz