Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

nastudoval jste si to pořádně, přečetla jsem si ten Váš článek se zájmem. o se zájmem, ale s tou poslední větou nesouhlasím. Jste vůbec Čech? Anebo šovinista - globalista - nebo jak se takovým lidem, jako jste Vy, dnes říká. Ta poprava 27 českých pánů (a je jednou, jestli byli všichni národnosti české), před 400 lety byla naprosto pro civilisované a kulturní evropské země nebývalá, možná ještě tak v Turecku nebo Balkáně). Podle mne dle mne to byly justiční vraždy. Vaše hodnocení z lidského hlediska naprosto nechápu... Rv (Modernost výkladu českých dějin a pravdivost mohou být i v protikladu.)

13 4
možnosti
JZ

Paní Pantlíková, je vidět, že vůbec nerozumíte historii, takové popravy byly v 17. století běžné. No, a ve Francii byly v srpnu 1572 rovnou bez soudu povražděny tisíce hugenotů v rámci tzv. bartolomějské noci. Tu dobu nelze posuzovat současnými měřítky. Mučení a lámání v kole bylo v té době normální.

1 2
možnosti
JZ

Stavovské povstání bylo hlavně záležitostí českého království. Morava se k němu přidala v podstatě z donucení až v roce 1619 po vpádu českých žoldnéřů na jeho území.

2 0
možnosti
Foto

O bitvě na Bílé hoře není řeč, spíš o nepřiměřenosti potrestání domnělých viníků. Je jasné, že se odsouzením a popravením viníků povstání jednalo o potvrzení totálního vítězství tehdejší vládnoucí moci nad tehdejší opozicí, ale především o konfiskaci majetku těchto popravených. Je to temná část našich českých dějin. Rv

6 1
možnosti
RH

Minimalne jeden z popravenych bol Slovak - lekar Jessenius, ale on sa tiez narodil v Polsku.

2 0
možnosti
Foto

Byli to vesměs šlechtici a vzdělaní lidé působících v Čěchách a na Moravě.

0 0
možnosti
JZ

Je také třeba pochopit jednu věc. Tzv. politický národ tvořilo v českém království té době asi 20 tisíc lidí Čechů a Němců, tedy ti, kteří mohli ovlivňovat věci veřejné, z dvou milionů obyvatel, zbytek byli poddaní, kteří nemohli do ničeho mluvit.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé, najednou se Vám hodí rozlišovat občany podle národnosti.

1 0
možnosti
Foto

Ono nešlo ani tak o to co dělali, ale jaký měli majetek a z toho vyplynula ohromná příležitost pro vládnoucí kastu, dostat se k jejich majetku i k majetku jiných bohatých šlechticů a měšťanů s pouhým obviněním, že podporovali opozici.

8 0
možnosti
LK

V podstatě spíše jde o to, že potrestali, koho chytili, tj. kdo zůstal v Praze nebo v království. Většina potrestaných měla úlohu v povstání zcela marginální, a ani neoplývala žádným velkým majetkem. Skuteční vůdcové povstání byli tehdy již v exilu nebo zemřeli (až na výjimky). Jiná věc je samozřejmě následná konfiskační vlna, kdy k takovým obřím majetkovým převodům v naší historii došlo až v roce 1948 (ač je třeba říci, že ani rebelové předtím nešetřili majetek uprchlých stoupenců Ferdinanda a taktéž konfiskovali kde co, ale konfiskace po roce 1620 do té doby neměly obdoby)

4 0
možnosti
LK

Pane kolego, velmi rád odkazujete na prof. Pekaře, ve faktografii je samozřejmě překonán novějšími pracemi, ale je zajímavé číst jeho úvahy o historických událostech, ale připomenu Vám, že jeho hodnocení celé věci je poněkud odlišné a rozhodně ne tak prosté, že by si někdo něco zasloužil ".....chudší společnost našich zemí, jíž měřiti se bylo s mocným soupeřem, bojovala a podlehla konec konců za zásadu mravního sebeurčení, tedy za princip svobody. Jakkoli rozdílné vlivy a motivy nabyly účasti v české vojně, a jakkoli chabě a nešťastně byla vedena, je ona a zůstane v jádře svém plodem obavy před násilím mravním, aktem obrany proti methodě násilné protireformace, vtělené ve Ferdinandu II. To pak musí konečně rozhodovat o mravním a tím ve vyšším smyslu i o kulturním hodnocení stran. To jest: na Bílé Hoře nezvítězila kultura vyšší. A jakkoli vysoko potom vznesly se kupole barokních kostelů a honosné fronty barokních paláců v pokatoličené Praze, vítězný postoj jejich nemohl nikdy zaplašiti památku slz a krve, jimiž v létech hrůzy naplnil brutální vítěz znásilněnou zemi". In. PEKAŘ, Josef. Postavy a problémy českých dějin (Bílá hora, Cestou k Bílé hoře). Praha : Vyšehrad, 1990. S. 134–162.

22 0
možnosti
Foto

díky a téměř líbám, pane Kolačkovský. Včera jsem smazala příspěvek, kdy jsem autorovi naznačovala, že jeho hospodské zjednodušení a zároveň zaštítění historikem Pekařem je doopravdy k úsměvu... a do protikladu mu dávala právě Vás, jak s historiíí ve vší úctě a ve struktuře pracujete právě Vy:)

3 0
možnosti
JV

J36a89n 61V83l48k

22. 6. 2021 7:54

Rozhodující byla prohra na Bílé hoře. Následně se velmi obtížně vyjednávalo.

Kde je příčina tohoto neúspěchu ? Je pravdou, že představitelé opozice nedali, nebo nechtěli dobře zaplatil najatým žoldnéřům ?

0 0
možnosti
Foto

V zásadě šlo v principu o stejny teror, jaký byl použit po atentátu na Říšského protektora Reinharda Heydricha. Šlo o to zastrašit Čechy pomocí brutality, genocidy a potvrdit nadřazenost Habsburků a využít pak místních kolaborantu k podpoře režimu, který trval bezmála 300 let Rv

14 2
možnosti
JZ

Srovnávat tehdejší dobu s Heydrichiádou je nesmysl. Zastrašit Čechy? Mezi popravenými byli Němci, rovněž tak mezi emigranty.

1 4
možnosti
Foto

Nejsem historik, ale smrt nikomu nepřeji.

Korespondence Karla st. ze Žerotína svědčí o kvalitním a kultivovaném člověku.

9 0
možnosti
JZ

A právě Karla st. ze Žerotína císař nepotrestal.

3 0
možnosti
Foto

Kdyby zvítězili čeští páni a jejich Fridrich Falcký, stali bychom se součástí Německa a dopadli, jak Lužičtí Srbové.

11 1
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 25,98
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz