Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Po třicetileté válce začal nebývalý rozkvět naší země. Vznikaly nové školy, vysoké školy, stoupala vzdělanost našeho obyvatelstva. Ve městě se stavělo, bouraly se hradby . Vznik muzeí divadel podporovali Habsburkové finančně. Na Národní divadlo přispěli významnou částkou. Naše země díky podmínkám, které Rakousko umožňovalo se stávalo průmyslovou zemí a vzdělanou zemí. Být součástí Rakouska bylo pro náš stát velmi výhodné a prospěšné a to si uvědomoval i Masaryk. Kdyby se Rakousko nedostalo do vleku Německa nebyl důvod ke vzniku samotných Čech.

4 7
možnosti
JH

Hned po třicetileté válce???

0 0
možnosti
PK

P78e35t74r 10K51a82d26l25e59c

21. 6. 2021 21:26

Tento článek je stupidní anachronizmus nereflektující té ducha doby. Jde o ohýbání ději a určitý klerikální populismus. V podstatě se jednalo o akt bezbřehé mstivosti. To, že Habskurkové byli mstiví dokázal jejich despotismus a tmářství v následujících 300 letech. Takže Rv

19 6
možnosti
RP

stačí jméno autora a je jasné čí zájmy hájí a na kterou stranu ohýbá dějiny

1 1
možnosti
Foto

Hrůzný masakr, který uspořádali Habsburkové v Praze nás varuje před jejich potomky i následovníky i dnes Rv

11 7
možnosti
JZ

Komunisté mají co vykládat o masakrech Macku. Byla to legitimní poprava.

1 2
možnosti
Foto

nešlo o české pány, ale o České království.

/císař pošlapal všechny "záruky", které České království dostalo o sto let dříve.

10 3
možnosti
Foto

Pošlapali je Čeští páni. Přísahali věrnost císaři Rakouska a porušili přísahu a vzbouřili se.

2 6
možnosti
TB

Každodenní kritik autoritářského Putina tu zuřivě obhajuje despotického monarchu, který tu zavedl absolutistický model vládnutí, potlačil náboženské svobody a z Českého království udělal kolonii habsburské říše....tak tomu se říká chucpe ....

32 6
možnosti
Foto

Tak zvaná kolonie habsburské říše Habsburské říše pro nás byla po všech stránkách víc jak prospěšná.

1 7
možnosti
JR

J72a41n 97R79á30ž

21. 6. 2021 20:05

Dívat se a komentovat českou historii racionálně a v souvislostech je velmi(!) důležité. Zvláště pro generace, kteří žijí stále v zajetí mýtů a fabulací "národovců" (úvozovky jsou záměrné) jakob

1 2
možnosti
JR

J57a54n 13R14á63ž

21. 6. 2021 20:11

Odešlo to předčasně

..... jako byl Palacký nebo falsifikátor Jirásek.

Bylo by ovšem stejně povzbuzující komentovat naši dnešní historii stejně racionálním a objektivním, čili nezaujatým pohledem.

Z článek si autor karmu zaslouží! R^

5 3
možnosti
SB

Já vaše názory nesdílím.

Kdybych žil v době Protektorátu, tak bych nekolaboroval s Němci. Kdybych v roce 1968 byl už dospělý a pracoval v Pragovce, nepodepsal bych zvací dopis pro Brežněva. A v roce 2021 se při příležitosti 400. výročí popravy 27 českých pánů nesnížím k něčemu podobnému.

30 3
možnosti
JZ

Srovnáváte nesrovnatelné pane Beneši.

2 7
možnosti
VM

Neomluvitelnou chybou stavů bylo,že si zvolili za krále,naprosto neschopného Fridricha Falckého,který se navíc projevil jako zbabělec,což o Ferdinandovi Štýrském říci nelze,že možná byl bigotní katolik,je věc jiná.

5 0
možnosti
JP

J20a96n 82P68a98v93l45í93k

21. 6. 2021 19:30

To je trochu laciné tvrzení: "...dostali, co zasloužili..." Faktem je, že poražení nepočítali s nějakou drastickou represí, kdyby ano, asi by se nezdržovali zbytečně v českých zemích nebo v Praze. Poprava měla mít nejen efekt zastrašení, ale také to byl akt pomsty. A navíc následně došlo potlačování jiných konfesí a především ke konfiskacím protestantského majetku.

Zajisté z hlediska uměleckého bylo škoda cestovatele, spisovatele a hudebníka Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic, jednoho z mála hudebních skladatelů, po nichž nám zůstalo torzo jejich tvorby ve stylu nizozemského vícehlasu, jehož rozvoj byl důsledku husitského hnutí u nás opožděn.

7 0
možnosti
VM

A ještě Jana Jesenia.Je ale pravda,že protestanské stavy byly podporovány Saskem,takže považovat stavovské povstání za boj proti germanizaci,je naivní.

2 0
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,00
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz