Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R13o70m83a77n 86K34o63z37e91l

1. 11. 2021 23:23

Malé obchody končí nebo skomírají proto, že se mění zvyky lidí, lidé si zvykli nakupovat v supermarketech a hypermarketech a EET má v tomto malý vliv. Na vesnicích je běžné, že lidé jezdí o víkendech na velké nákupy do města a do místního obchodu chodí málo. V mém okolí zaniklo pár obchodů ve vesnicích do 400 obyvatel už tak před 10 - 15 lety, kdy Babiše ani EET nikdo neznal. Provozovatelka jednoho z těch obchodů říkala, že i když se snažila mít různé slevy, otevírací dobu až do 17 hodin, tak těch několik stálých lidí to nemohlo zachránit.

4 0
možnosti
Foto

Ale proč to těch několik lidí nemohlo zachránit? Protože provozovatelka malého obchodu má spoustu povinností ze zákona, to něco stojí a na potravinách je marže minimální, takže to z toho nepoplatí a právě pro takové byla poslední kapkou EET. A řešení je absurdní, protože u nás to neustála místní hospoda a rozhodně to nebylo proto, že by lidé jezdili do města do větší hospody na velké obědy, tak ji obec dotuje, aby nezanikla. Výsledek je, že stát jednou rukou vybere daně a druhou rukou je vrací na dotacích. To je v podstatě takové skryté znárodnění a navíc to stojí daňové poplatníky mnohem víc, než drobné daňové úniky.

7 0
možnosti
Foto

S EET je to takové obojaké.

Nějaký způsob kontroly v oborech, v nichž je předpokládatelný daňový únik, by měl být k dispozici. Určitě jím ale není EET, kterou Babiš nadšeně přivezl z Chorvatska, kde pak BTW zavřeli ministra financí.

Nemůže to být systém, z něhož se stalo politikum a byl zaveden naprosto nepromyšleně, chaoticky a se sliby obrovských daňových přínosů ..... které nepřišly.

Nemůže to být systém, který kriminalizuje malé živnostníky, mnohdy žijící na hranici minimálního příjmu, a predikuje přínosy v desítkách mld. u segmentu, kde lze reálně dosáhnout max. na jednotky milionů. A samozřejmě vůbec nepostihuje úniky v částkách s mnoha nulami. Ty nepostihuje ani kontrolní hlášení, protože krácení daní převedli do jiné formy o které samozřejmě Babiš ví, sám se v ní pohybuje.

A pak ještě funguje u velké části podnikatelů přístup, kdy stát, který neumí hospodařit s penězi si je nezaslouží.

Pravdou je, že problém byl založen už v roce 1992, kdy Klaus a jeho melody boys vymýšleli, vymyšlené, protože přece byli nejchytřejší a uměli vše nejlíp

Ale v podstatě s vámi souhlasím.

2 1
možnosti
Foto

Kontrola nic neřeší, lepší je se zaměřit na to, proč vlastně dochází k daňovým únikům. Dílem je to proto, že daň zatěžuje cenu, takže zákazníků je méně, dílem je to proto, že stát je černá díra na peníze a daní nikdy nebude mít dost a dílem je to i proto, že systém daní je u nás tak složitý, až je zmatečný a neposkytuje žádnou jistotu, že když zaplatíte teď tolik a tolik, tak je to správně. Protože přijde jiná kontrola a rozhodne, že na to a na to nemáte nárok, protože zákon už je tak obsáhlý, že řeší každou maličkost a tím se vzdaluje od reálného života. Jedinou možností jsou jasná pravidla a nízké daně.

7 0
možnosti
Foto

V říjnu se už potvrdilo, že se zrušením EET dojde k nižšímu výběru daní a k ještě většímu zadlužení. Nová vláda si klade za cíl snížit tempo zadlužování. V rozporu s tím, bude navyšovat platy státních zaměstnanců, zruší EET, zavede dvě nová ministerstva a tak jsem zvědav, na čem začne šetřit.

2 8
možnosti
Foto

Opravdu jste takový nebo to jen děláte?

4 2
možnosti
VV

Moje zkusenost z CR. Nabrouseni retezova pily.

Jednou chcete Babisovku? Prosim, jsem preci slusny obcan.

Podruhe, ne dekuji.

A v obou pripadech stejna cena.

Takze podle mne to neni niceni podnikani,ale aspon omezovani podvodu.

2 3
možnosti
Foto

Zejména ve službách EET aspoň trochu přispěla k poctivosti. Máme prodejnu a nebyla to žádná obtíž. Vím z doby, kdy jsem podnikal, jak kvetl černý trh s dodávkami bez faktury. Takové konkurenci nešlo poctivě čelit.

3 0
možnosti
Foto

EET ztěžuje daňové machinace a podvody, proto je mnoha lidem trnem v oku. Bylo by dobré tento systém zachovat, státní pokladna je už tak drancována více než dost !!

5 9
možnosti

Horší než dopad na státní pokladnu je to, že při neplacení daní mají nepoctiví podnikatelé výhodu před poctivými, takže působením tržních mechanismů pak zbydou jen ti nepoctiví.

4 2
možnosti
HH

A víte Ziegler proč skončila? Co nemohla utáhnout? Prostě si nemohla přiznávat poloviční příjmy k zdanění než předtím. Nic jiného v tom nebylo. To vy, velký rusobijec, nepochopite.

4 9
možnosti
JZ

Líbi se mi Hasíku hloupé žvásty někoho, který asi nikdy v životě nepodnikal. Takové telecí rady si nechte pro sebe. Nerozumíte podnikání, tak raději mlčte. ;-D

6 6
možnosti
JD

EET přijde! Nové a lepší. Nová vláda chce digitalizovat! Do roka a do dne je to tady znova.R^

1 6
možnosti
Foto

No vidiš, Hanzi. Tady se shodneme. R^ Doufám, že se potkame na blogařskem srazu a že pak spolu odjedem do Ruska, abychom mohli vodky popit a pomluvit cara nejvyššiho ;-D

4 1
možnosti
JZ

Do Ruska v žádném případě.

3 0
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,01
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz