Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Před cca.ještě před 5 roky byla k nám ropa a plyn dodáváno hlavně z RF na základě ještě platných dlouhodobých smluv a té době ale byla ropa i plyn velice laciná a pro odběratele "nevýhodné" ( západ se vysmíval RF že RF nemá zisky a proto režim v RF nemá dost peněz atd.) této době daly soudruzi v EU hlavy dohromady a přišly z direktivou že se bude nakupovat přes burzu a bude dobře.Ve stejné době v USA a Kanadě zavíraly těžby ropy a plynu z břidlic pro těžkou nerentabilitu tak bylo třeba zúžit TRH z ropou a plynem. Předešlá vláda byla i přes její(a dalších zemí eurozóny ̈) absolutní nesouhlas DONUCENA direktivou EU pomoci spojencům k odbytu ropy a plynu.Jen si vzpomeňte na hysterii okolo nordu2 atd.EU na to USA skočila jako banda absolutních pitomců a RF tomu dalo korunu.

7 1
možnosti
JK

Těžká demagogie, vše otočeno naopak. USA varovali Merklovou, že Schroeder je uplacen Putinem a prosazuje úplnou závislost na plynu z Ruska, podobně činil kroky k závislosti na Rusku i Babiš, postrkován Zemanem a Orbán, který se nyní v té závislosti topí nejvíc. Zaplať pámbu, že administrativa USA prosadila zastavení zprovoznění Nord Stream 2. Poláky naopak zase zachránilo to, že historicky nevěří Rusku nic a čekají vždy nějaký podraz, Merkelová jejich varování přehlížela.

A my máme neuvěřitelné štěstí, že jsme nedopustili pokračování vlády Babiše. Stejně nesmíme dopustit, aby tenhle estébák ze Slovenska zasedl na českém Hradě, co by mohl natropit naznačuje už nyní Zeman, dosazením šéfa ČNB, díky tomuto kroku musela ČNB vrazit mnoho miliard do záchrany kurzu koruny, v době krize přicházíme zbytečně o další rezervy, to by se nám mohlo vymstít.

13 2
možnosti
RM

Tak možné je, že to vyjde a možná ne. Norové moc těžit nechtějí, islámské státy taky nejsou vrchol stability, USA to všechno nezachrání, tankerů je málo a hlavně co se děje za našimi hranicemi my to moc neovlivníme.

Co schopni ovlivnit jsme, je nenechat si zrušit už ani jednu elektrárnu či teplárnu na uhlí, hledat jeho další zdroje (neříkejte mi třeba, že uhlí v Turów končí těsně u hranice), přestat blbnou s GreenDealem a samozřejmě stavět jaderky, i kdyby se kvůli tomu Němci stavěli na hlavu.

16 0
možnosti
AP

Green deal by klidně, překopaný na úspory, mohl pokračovat Namísto "uhlí fuj fuj" bychom se měli soustředit na "nejlepší energie je ta, co se nemusí vyrobit", tedy, investovat do úspor a zateplení. Plus samozřejmě jádro...

1 0
možnosti
JM

Nórsko nemá navyše toľko plynu, aby to Česku pomohlo. Ani Katar. Ani USA. Keby sa mala ČR zásobovať LNG, potrebovala by 50 tankerov ktoré by sa celý rok nezastavili. Na svete je takýchto tankerov 500. Atď.

Písali už o tom iní, podrobnejšie a kvalitnejšie.

12 0
možnosti
Foto

J58a55n 94C40i56b33u68l56k47a

19. 5. 2022 23:19

Tankery? Pche!? Bude se to vozit vlakem ...

0 0
možnosti

Nevím nakolik je zastupitelnost plynu a elektřiny u nás, ale z hlediska energetického využití nejen Babišova vláda zaspala u jaderných elektráren. Dostavit dva bloky v Temelíně a jeden blok v Dukovanech, tak pokud se nemýlím, vyráběli bychom zhruba 60 % elektřiny z jádra a měli bychom docela zdravé energetické pokrytí.

18 0
možnosti
JD

J67a35n 52D37o81u79š66e74k

19. 5. 2022 21:03

Někdy mi stačí jen tak zpovzdálí koukat jak se tu štípáte srolovaným ručníkem.

R^

2 0
možnosti

Dovolil bych si nesouhlasit. Házet vše na Babiše je stejné, jako dnes za vše vinit komunisty. Tento problém nastal daleko dříve, kdy naše vlády postupně prodaly vše, jen aby udržely rozpočet na nějaké výši, která byla stejně umělá jako prsa většiny héreček. Už nemáme ani zásobníky ani nerostné bohatství, ani vodu apod v našich rukou a řekněme si otevřeně, soukromníkům je to celkem jedno.....nu což, podnikatelský záměr nevyšel a jdou dál.

19 3
možnosti
HH

Mistr Ziegler opět nezklamal. Ač nic o problému s plynem nic neví, tak obviňuje druhé.

Tak Jeníku, plyn není v Českých rukách. Je v Německých. Tam si stěžuj. A od kdy? 2001. Tehdy došlo k privatizaci plynárenství v Česku.

21 15
možnosti
MK

Bla bla bla ... Pan Ziegler mluví o zrušených dodávkách plynu z Norska a o tom, kdo je za to zodpovědný. K tomu nic říci nedokážete a jen blábolíte nesmysly.

12 7
možnosti
Foto

:-)P.T. Jasánci, item Hujeři. Kuk. Co Vám říká např. KKCG a MND? Ono to není o pár článcích a odkazech na ně. Ono je to o mnohaletém vývoji, a to nejen u nás, ale i ve světě. A o provázání byznysu a politiky, neb de facto obé jedno jest;-)

4 0
možnosti
VR

Nejen Babiš, ale všichni západní politici. Ekonomický růst založený na globalizací je jejich velký omyl za který máme platit my.

Levné zboží a součástky z Číny, levné suroviny z Ruska.

K tomu ještě zelená politika EU a jdeme bydlet zpět do jeskyní a pást se.

24 0
možnosti
PK

A co se týče budoucna, jak občas něco Reuters utrousí, rysuje se nová cesta plynu z R. do Evropy přes Putinova přítele Erdogana a přes Balkán. Tayyip Erdogan...asi o něm ještě bude slyšet....

2 0
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,78
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz