Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AM

Pište o tom čemu rozumíteRv

2 6
možnosti
AL

Máte pravdu, ale zkoumání husovské komise na konci 90.let, ke které vyzval Jan Pavel II., přineslo jeden důležitý objev, o kterém se ale moc nemluví, a tím byl objev hermeneutického klíče, se kterým je třeba číst mnohé Husovy spisy. Hus žil v očekávání eschatologie, konce světa. Šel na smrt něco jako Palach, s přesvědčením, že když bude hříšníky zabit svatý a spravedlivý, události se dají do pohybu. Tisíce lidí pak čekaly na polích mezi 12.-14.2.1420, kdy to mělo nastat, a když se nic neudálo, vyklíčilo přesvědčení, že to něco blokuje, že je třeba církev očistit od hříšníků. No a tak se jali ničit kláštery.

0 0
možnosti
Foto

Trochu tendenční. Ti nejlepší teologové s ním žádné disputace nevedli, spíš si jeho prostřednictvím vyřizovali účty s Viklefem. Neustále mu vyčitali věci o kterých marně prohlašoval že je "nikdy nedržel". Bezpochyby ho příliš popravit nechtěli, chtěli aby odvolal. V takovém případě ho ale svoboda nečekala, byl by odklizen do nějakého kláštera daleko od domova. Tím by ale popřel sám sebe a především své příznivce, prostě dal přednost svědomí před životem. Že ho koncil neodsoudil k upálení je pravda a zároveň taková trochu trapná obezlička...samozřejmě věděli, co ho čeká, jen nemohli vynášet hrdelní rozsudky. Jen taková perlička. Do Kostnice spolu s ctihodnými učenými teology dorazila také armáda prostitutek a kejklířů, na což si stěžovali sami kostničtí.

5 3
možnosti
JZ

I Hus před koncilem zapíral některé své spisy. A nejvíc mu ublížili čeští univerzitní mistři z teologické fakulty.

3 0
možnosti
Foto

V podstatě souhlasím.

1 0
možnosti
Foto

Celkem dobrý stručný článek. R^

5 0
možnosti
  • Počet článků 3326
  • Celková karma 25,06
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz