Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Proč bychom měli hledat nějakou novou civilizační alternativu?8-o, když jsme ve vývoji dosáhli toho, že tu už od roku 1945 nemáme války, ctíme lidská práva a snažíme se chránit přírodu. Opravdu nepotřebujeme žádné alternativy z Ruska, Afriky nebo někde z Asie, bohužel se nám tu ovšem stále více usazují páté kolony těchto alternativ a proto nám začínají hořet ulice v evropských městech, pokud se s tím včas nevypořádáme, bude hůř.

4 4
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

LT

„Rusko je a vždy bylo dokonalá totalitní autokracie – jako protipól k vždy nedokonalé západní demokracii. Ten základní rozdíl mezi oběma je ten, že zatímco dokonalá totalita zůstává totalitou, nedokonalá demokracie stále skýtá možnosti zdokonalování...,“

Ovšem problém je ten, že pan Kuras považuje automaticky tak nějak dokonalou totalitu za něco horšího, než nedokonalou demokracii.

V tom se poněkud mýlí. Osvícený diktátor by měl daleko větší úspěšnost než představitelé nedokonalé demokracie. To, že lidstvo většinou ze zásady touží po moci a že k moci se dostanou většinou (a to platí i pro demokracii, ale tam je zase výhoda, že politici jsou relativně odvolatelní) opravdu není problém nějakého zřízení.

Vlastně teoreticky lze říci, že není špatné, ani dobré politické zřízení. I totalitní stát vedený moudrým člověkem by nebyl v zásadě špatný. Ale problém bude vždy v samotném lidstvu.

Navíc troufnu si říci, že to, co lze uplatnit na západě budete horko těžko uplatňovat někde jinde. Je to dáno i určitým filozofickým (a i náboženským) přístupem dané oblasti. Pro západního člověka je podstatná individualita, je silně ovlivněn (byť nemusí být nutně věřící) křesťanstvím, antikou...

Tohle všechno by jste kupříkladu v Asii hledali opravdu stěží. Ať již jde o potlačení individualismu a naopak zvýrazňování kolektivismu (jen pro zajímavost, například individualismus je paradoxně více potlačován v Japonsku než v takové Číně). Jenže všechno je dáno historií určité oblasti. A ubezpečuji vás, že nad japonskou formou demokracie by se mnoho západních lidí pozastavilo.

A tvrdit, že "dokonalá totalita zůstává totalitou, nedokonalá demokracie stále skýtá možnosti zdokonalování" je trochu pokrytectví. Protože nedokonalá demokracie klidně může v určitých ohledech být ještě horší než dokonalá totalita. Já vím, osvícený diktátor se hledá těžko, na druhou stranu si nejsem jistý, jestli je opravdu zapotřebí jásat, když místo jednoho diktátora jich tam bude sedět kupříkladu sto.

1 0
možnosti

"Osvícený diktátor" - oxymoron jako hrom.;-D

0 0
možnosti
Foto

Naprosto přesně, Jene. Někteří historici dokonce období 1905 až 14 označují za to nejsvobodnější. Putin udělal pořádek, státní mafii. Koneckoců stav armády po těch obrovských investicích je jasným důkazem, že Rusko je Třetí svět a to je pro ně možná urážka. KarmaR^

14 0
možnosti
JN

J20o67s62e85f 17N25i39k39l

5. 1. 2023 13:08

Za pár let v Evropě nikdo ani neštěkne a zase bude Evropa nakupovat ruské levné nejen energetické suroviny.

4 14
možnosti
HH

Ano za pár let nikdo po Rusku neštěkne...

Nejen? Povídejte, co jiného než suroviny oni exportují?:D Oni ani nic nevyrábí, jen vydrancují zem a zdevastují krajinu a posunou se dál...

14 6
možnosti
  • Počet článků 3319
  • Celková karma 25,90
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz