Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZG

To je ale tendenční blbost !!! Základem zla bylo to, že do těch zemí vůbec kdy západní mocnosti vlezly, narušily přirozený vývoj populace, navozily tam zbraně, naučily místní lidi s nimi zachízet, namlsaly je vidinou rychlého zbohatnurí a přepychu, z mnoha zemí odvláčely miliony otroků, ždímaly tyto země až na samu hranici únosnosti... jen naprostý demagog (nechci říct že zrovna blb), může napsat takovouhle zhovadilost. Západ neměl v těchto zemích nikdy co dělat. měl ty země nechat se vyvíjet samovolně a ne jim nutit vlastní styl .... pane autore, přečtěte si napřed něco o kolonialismu a pak zkuste znovu napsat článek a ne takovýhle tendenční blábol vytržený ze souvislostí ! Chcete-li mluvit o zlu, jděte k jeho kořenům - k rozpínavosti tehdejší Anglie, k tomu, že Číně platila pouze opiem a ničím jiným a ničila tak její populaci a Čína se tehdy nemohla bránit, až vypukla opiová válka, zmiňte se pravdivě o násilném rozdělení Indie na muslimsky a Pákistán a budhistickou Indii, násilně stěhování a miliony mrtvých, vzpomente na miliony otroků v Americe, na vyvražďování Indiánů, celá Evropa a její dřívější bohatství stálo na devastaci jejich kolonií ....  že vám člověče huba neupadne za takové tendenční lži !!!

3 0
možnosti
LH

NO vidím, že ten kdo má plná ústa svobody smazal půlku jemu nevyhovujících příspěvků;-D

3 0
možnosti
JZ

Bylo úsměvné, když dekolonizaci prosazovalo hlavně komunistické Rusko pod hlavičkou SSSR, které těch koloniií mělo možná nejvíc. Kavkaz, Sibiř, Pobaltí atd.

2 2
možnosti
LK

Přečetl dnes diskusi a s velkým údivem zjistil, že můj příspěvek z včerejšího dne 19:10 autor smazal. Přičemž byl jako druhý nejlépe hodnocený na této diskusi. Přitom naprosto slušná, nevulgární polemika ze závěry autora opírající se o historická fakta. A dnes autor napíše do polemiky: "Kolonie byly dobrem pro Afriku, kdo tvrdí něco jiného, je gauner". Je to snad recese ze strany autora? Nebo považuje snad svoje myšlenky za biblická dogmata,nad kterými není radno diskutovat? Jsem zklamán.

1 0
možnosti
Foto

Já jsem autorovi napsal ten samý příspěvek co Vy o tom, jak se měli domorodci v Belgickém Kongu za vlády krále Leopolda II., kdy jim otrokáři za nesplněné normy ve sběru kaučuku usekávali ruce a zavraždili snad 10 milionů lidí. Autor tento příspěvek též neunesl a smazal.

To bychom museli napsat, že ty ruce usekávali domorodcům komunisté a ne demokratičtí Belgičané.

1 0
možnosti
MV

Díky za to, že snad jako první jste nazval věci pravým jménem. Soudný člověk v "osovobozených" zemích musí dojatě vzpomínat na "útrapy" kolonizace. Projekt "osvobození kolonií" byl asi jedním z mála věcí, která bolševikům náramně vyšla (podobně i tak zvané "mírové hnutí"). Tyhle lži jim šly - ostatně již středověcí teologové pravili, že ďábel je opicí Boží

1 1
možnosti
Foto

:) tak tak...rasové problémy v USA jsou způsobeny hloupou občanskou válkou v USA a zrušením otroctví...kdyby dál černoši makali na plantážích jako otroci, žádné rasové problémy USA nemá ...tomu ovšem říkám "logika" :)

3 0
možnosti
DS

Skoro by se dalo říci , že autor v podstatě přemýšlí jako komunisté . Ale ono nejde ani o to, jak se tam lidé měli , či neměli , ono šlo a jde vždycky o peníze zisky a podrobování si jiných národů a kultur . Je to fašistický názor už jen proto , že podle autora jen evropané jsou ti nejsprávnější , co mají vést civilizaci . jen je problém v tom , že se to dost mění .Jednou jsou to Angličané , pak Němci , pak Izraelci , teď si toto právo přisvojuje určitá skupina v Americe . Vždy jsou nad lidé a ti Bohem vyvolení . Ve finále se ze všech vyklubou obyčejní vrazi . Autor vlastně nepřímo dělá z americké administrativy komunistické spojence , protože to byli oni co rozmlátili sev. Afriku a rozvrátili tamní režimy . Jinak to nemá velký smysl o takovýchto zrůdnostech diskutovat . Jediný co je na tom pozitivní , že u nás opravdu funguje svoboda slova .

4 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

JZ

Kolonie byly dobrem pro Afriku, kdo tvrdí něco jiného, je gauner.

2 2
možnosti
Foto

V podstatě souhlas s autorem. Chápu také veliké rozhořčení svobodomyslných a všem svobodu přejících oponentů. Otázkou je , zda si oni kolonizovaní, "utlačovaní" , v porobě žijící Afričané svobodu zasloužili , přáli a hlavně : uměli s ní nakládat ? Jižní Rhodesie za času Iana Smithe vyvážela obilí a žila v poklidu. Nynější Zimbabwe je jeden z nejchudších států světa , je SVOBODNÁ a život tam je peklem.

Arabské jaro , zprvu vítané a glorifikované celým civilizovaným světem, způsobilo rozval mnoha afrických a asijských států . Způsobilo vznik Islámského státu.

Takže : co chceme ? Svobodu a samostatnost ano ! Ale , bohužel zatím všem asi ne.

1 1
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,16
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz