Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je to zvláštní, když komunisté, nesrovnatelně horší, než fašisté, z tohoto zločinu někoho, no, skoro každého, kdo s nimi nepochoduje, obviňují.

V prvních dvaceti letech fašistického panství v 50 milionové Itálii bylo popraveno 120 lidí. Za prvních 5 let komunistického panství u nás kolem 250.

Levice byla opravdu bohatým pramenem různých spasitelů, Mussolini byl šéfredaktorem Avanti!, listu socialistické strany Itálie. 

K sociálním úspěchům bych přidal jeden, o kterém jsem se dočetl v jednom italském románě: Duce v Itálii vyhladil tuberkulózu.

0 0
možnosti

Zajímalo by mne, kde Honzík vzal to tvrzení o znárodńování za Musoliniho. Já jsem si přečetl něco o historii Fiatu, tam nic o znárodnění nepsali. Že by Honzík zase účelově kecal ?

0 0
možnosti
Foto

Park kultůry a oddechu juldy fuldy

0 0
možnosti
Foto

Levičáci budou vždycky tvrdit, že fašismus (potažmo nacismus) je pravicový, a pravičáci budou vždycky tvrdit, že je levicový. Proč? Protože s ním nikdo nechce mít nic společného. Nakonec, zeptejte se fašistů samotných, kam se řadí.

1 0
možnosti

A ještě k tomu proklamovanému "protikřesťanskému zaměření" fašistů.

Zezačátku, těsně po první světové válce ano.

Ale pak se s Vatikánem sblížili. Tomuto sblížení samozřejmě dosti pomohlo, že to právě fašisté učinili z poválečného, zchudlého a pacifistického Vatikánu Vatikán znovu bohatý.

2 0
možnosti

D97a68d56a98k 90P60e39t73r

27. 2. 2015 18:40

Vatikán, skvělá cestovní poválečná kancelář pro  fašitické pohlaváry  z Německa. A čím dobře  platili? Židovským zlatem? To se nám to bohatlo. Ve jménu Boha.

3 1
možnosti

D80a47d72a74k 12P94e35t64r

27. 2. 2015 18:30

Poněkud jste opomenul jednu maličkost. Italští fašisté a Řecko. Kolk, že to řeckých dívek a mladých žen bylo nuceno poskytovat sexuální služby italským vojákům? Byly znárodněny?

2 1
možnosti

Italští fašisté žádné podniky nad 100 zaměstnanců nikdy nezestátnili, to je lež uvedená na české Wikipedii, stejně jako označení fašismu za "rovnostářský kolektivismus". Je to hierarchický částečný kolektivismus, když už.

Kapitál se za fašistů mohl cítit naprosto v klidu

Návrh na zestátnění se objevil až ve zmatcích republiky Saló v únoru 1944, kdy už byla Itálie pod patronátem nacistického Německa a všechno se hroutilo --- ovšem tento návrh se nikdy k praxi nepřiblížil ani na kilometr.

Zavádění osmihodinové pracovní doby atd. probíhalo pod tlakem dělnických hnutí po celé Evropě.

A že se italští liberálové po vraždě Matteottiho přidali na stranu fašistů, byla malá tragédie.

Největšími nepřáteli černokošiláčů byli totiž v Itálii vcelku marginální komunisté (ty na svých víkendových "výletech" do dělnických čtvrtí stříleli jako prašivé psy), socialisté (pro ty měli ricinové koktejlíky - opravdu dlouhá a ponižující smrt) a katoličtí družstevníci (to je jih, tady se pracovalo noži).

0 3
možnosti

Možná má každá ze tří hlavních politických teorií, které formovaly poválečnou Evropu -- tedy liberalismus, konzervatismus a socialismus (či sociál-demokratismus) -- svoji temnou odvrácenou tvář. Sociáldemokratismus komunismus (tady je myslím jasné proč), liberalismus fašismus (že si italští liberálové padli do náruče s italskými fašisty nebude náhoda) a konzervatismus nacismus (o bývalém antisemitismu třeba amerických konzervativců by mohl vyprávět R. Joch, v Evropě to nebylo o moc lepší).

0 0
možnosti
Foto

Docela by mne zajímal názor autora na pojem "klerofašimus".

Z historie je známo, že zvláště katoličtí křesťané byli spojováni s Francovými fašisty ve Španělsku a měli velmi blízko i k německému nacismu.

Za druhé světové války katolická Tisova vláda na Slovensku (spojená s holocaustem), či Paveličova vláda v Chorvatsku spojená zase s vyhlazováním pravoslavných křesťanů.

I Vatikán byl s nacisty zadobře - viz útěk Ante Paveliče a dalších nacistických pohlavárů.

3 5
možnosti

Ano, s tim komunisti operovali neustale.

5 1
možnosti
Foto

Já bych si přece jenom dovolil držet se Oxfordského slovníku světové politiky, který mě v hesle nacismus mě odkazuje na Fašismus, Hitler Adofl, kde se konstatuje mimojiné s určitými výhradami, že po r. 1933 jeho dominantním modelem se stal nacismus.

Z toho vyplývá, že lze hovořit o nacismu jako německém fašismu, nebo chcete-li v souladu se slovníkem o režimu fašistického typu.

Mimochodem mohli bychom najít někoho, koho bychom mohli nazvat německým fašistou?

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,16
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz