Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J85a34n 73R65á64ž

20. 6. 2015 13:23

Napoleon nebyl první ani poslední jenž si vylámal a ještě vyláme zuby na Rusku. U Borodina to začalo a u Waterloo definitivně skončil jeho sen o ovládnutí Evropy.

0 1
možnosti
RP

Tehdy byla jiná doba.

Dneska člověk sedne kdekoliv na světě k internetu a během hodiny se doví, co se ve světě děje. Před takovými 30 lety by sedl do nějaké velké státní knihovny ve státu s dostatkem financí a tam si tak den, dva dny četl zprávy  velkých světových  deníků z posledního týdne, 14 dnů ....

Ale před těmi 200 lety nic takového nebylo. Zprávy běžnými "veřejnými" cestami, neboli tehdy informace přinášené nějakým formany a speciálními obchodníky a podobnými lidmi, co z nějakého důvodu soustavně  křižovali Evropu, šly z jednoho konce Evropy na druhý konec klidně i celý rok nebo i několik let.

Velké státy, feudálové, obchodníci a bankéři, pokud se rozhodli ročně vynakládat na tehdejší dobu velké částky, mohli za ty peníze mít lidi ve velkých městech a významných státech, co pro ně sbírali důležité informace a posílali je. Ale i tak mohlo trvat až měsíce, než se takoví zpráva dostala k adresátovi. A veřejné poštovní spojení bylo tehdy teprve v plenkách.

Napoleon, který na Elbě měl jen minimum peněz, si žádnou placenou síť profesionálních informátorů nemohl dovolit a pravděpodobně o dění v Evropě neměl prakticky žádné zprávy. A ty, které snad měl od svých přivrženců, kteří mu ještě zůstali, byly s největší pravděpodobností vytržené z kontextu. Skutečně reálné informace o své situaci a o svých šancích pravděpodobně získal, až když se dostal do Paříže a napojil se na informační systém Francouzského státu. Ale to už bylo pozdě a karty už byly rozdané.

Možná mohl zkusit místo boje vyjednávat o podmínkách své kapitulace a získat tak podstatně lepší podmínky než po porážce u Waterloo, ale to by zase zradil své přívržence, co se k němu opět hlásili.

1 0
možnosti
Foto

Po bitvě je každý generálem, dnes, když víte jak vše dopadlo, můžete být chytrý.

1 1
možnosti
SS

I z kolotoce muze nekdy vypadnout pravdive tvrzeni

0 0
možnosti
Foto

Francouzské vítězství by podlomilo sebedůvěru jeho protivníků, což mohlo změnit dějiny.

1 1
možnosti
JK

J60a40n 46K31l69a72p58á91k

19. 6. 2015 17:32

Vzhledem k tomu, že ho Britové chtěli již v době, kdy byl na Elbě, přesunout na Svatou Helenu a on to dobře věděl, bylo rozhodování jednoduché (navíc mu král Ludvík odepřel vyplácet slíbenou apanáž). Také bych vše vsadil na jednu kartu.

0 0
možnosti
PM

P12e60t95r 48M60u39n53z53a28r

19. 6. 2015 15:37

No a taky věděl, že ho budou chtít přesunout dál než na Elbu.

1 0
možnosti
KS

Napoleon pravděpodobně nevěděl, že diplomati většiny evropských zemí byli ještě ve Vídni, kde řešili, co s Evropou po Napoleonovi. A když se najednou objevil, dokázali jednotně zareagovat několikanásobně rychleji, než bývalo v té době běžné.

7 0
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,16
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz