Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K38a96r92e23l 93R23a10d89a

13. 7. 2016 20:47

Bravo, takhle nelhali ani bolševíci.;-D

0 0
možnosti
MB

Lidská paměť je silně výběrová a subjektivní. Každý si pamatuje víceméně co chce a co se mu hodí.

Zrovna nedávno se nás jeden kamarád v hospodě ptal, co jsme se učili o osvobození Plzně. On se prý normálně učil o demarkační čáře a osvobození Američany...ale dnes se prý všude píše, že se učilo o osvobození Rusy (případně převlečenými do amerických uniforem). Všichni jsme se shodli, že se normálně učilo o osvobození Plzně Američany.

Nevím, odkud se vzal ten mýtus o zatajování této skutečnosti (jasně, že se to ani moc nezdůrazňovalo). Možná, že se takový omezený magor skutečně vyskytl, možná je to jen taková lidová legenda žijící svým životem...ale pravidlo to nebylo..

Ale to jen na okraj jako příklad té subjektivní (a zaujaté) paměti.

4 1
možnosti
Foto

Z těch komunistů to ale lezlo jak z chlupaté deky. Z jedné obsáhlé příručky, která vyšla v r. 1968, se to dozvíte toliko nepřímo. Že v r. 1946 byla podepsána a realizována dohoda o stažení sovětské a amické armády.

0 1
možnosti
MV

Jak vzpomínal můj děda: Američany když přijeli zajímalo, kde je nepřítel, Rusáci jako první poptávaly: papyrosky, vodka a časy(hodinky)...:-/

5 1
možnosti
PK

Vedení Rudé armády a SSSR jako státu zcela podcenilo to, čemu Američané říkají "military administration", tedy správu obsazeného území s ohledem na nastolení právního pořádku, zajištění zásobování civilistů atd. Americká a britská armáda měla již dlouho před invazí zpracovány podrobné pokyny pro vojenskou správu obsazených území, nastolení civilní správy a k tomu i týmy vyškolených specialistů pocházejících z veřejné správy, policejních sborů atd. z měst v USA a GB. Ti lidé měli sice vojenské uniformy a podléhali příslušným vojenským velitelům, nicméně to v podstatě byli úředníci. Nejlépe byla v tomto smyslu vybavena armáda GB (měli zkušenosti z kolonií atd.). Je známo z výpovědí svědků (lze dohledat na netu), že v některých městech německé obyvatelstvo ani prakticky nepostřehlo, že přes ně "přešla" fronta (večer tam byli vojáci wehrmachtu, ráno jeho veličenstva) a civilní život šel dál jako předtím, naopak díky obřím zásobám materiálu z USA se jeho situace mnohdy zlepšila. Americká a britská armáda byla také na rozdíl od zaostalých Rusů, plně mechanizovaná a motorizovaná s výbornou logistikou, takže jejich vojáci, na rozdíl od rudoarmějců nemuseli krást a rabovat, aby měli co jíst a měli tažná zvířata (velká část zejména druhosledových jednotek byla hypomobilní a dokonce měli i velbloudy;-D). Navíc, koncem války Rusům docházel "lidský materiál" a tak byli do jednotek zařazování propuštění zajatci (kteří si museli odčiňovat "hanbu zajetí" krví), kriminálníci, různí primitivové ze střední Asie atd. a tomu odpovídala "kvalita" vojska co se týče chování na obsazených území (rabování, chlast - vypili i ředidla atd., znásilňování atd.). Všechny tyto informace pocházejí z ruských oficiálních dokumentů, které byly odtajněny. Mužstvo bylo nebezpečné svým velitelům, mnohdy nezvladatelné.

8 0
možnosti
Foto

K27a98r90e39l 44R57a42d93a

13. 7. 2016 21:18

Kam na takové rozumy chodíte? Banky USA a GB v počátcích podporovaly Hitlera a umožnily mu vyzbrojit armádu. Otočily teprve když Hitler zaútočil na západ. Je pravda, že Rusko na válku nebylo připravené a hlavně v prvním roce bylo závislé na dodávkách vojenského materiálu z Anglie. Amerika se opravdu zapojila teprve když bylo jasné, že Rusko zvítězí a byla obava aby neobsadilo celé Německo. Také není žádné tajemství, že mnozí Američtí generálové chtěli ve válce pokračovat, tentokrát proti Rusku. A bazírovat na tom, že Rusko nebylo schopné hned druhý den na osvobozeném území zařídit fungující civilní správu vyžaduje značnou dávku slepoty. Ono totiž bylo nejdůležitější bojovat a vytlačit fašisty. A nakrmit vojáky na tak obrovském území z neexistujících zásob, to podle vás asi také byla hračka. Tím jak překrucujete skutečnost se nijak nelyšíte od komunistů.

0 3
možnosti
PL

P17e24t38r 84L40a88n96g84e20r

12. 7. 2016 13:01

Zjednodušený hospodský pohled, jak vlastně i přiznáváte. A taky komunistická rétorika, to je to, co mi na vašem blogu vadí.

Jen pro pořádek, UNRRA nebyla čistě americkou organizací, ale pracovala pod hlavičkou spojených národů necelé dva roky po válce. Ano, byla financována asi ze 70% ze zdrojů USA, ale napsat "Američané nám darovali zemědělské stroje" a pak psát o jediné mlátičce je diletantsví. Opomenul jste potravinovou pomoc UNRRA, dodávků strojů na obnovu továren, nákladní automobily a další.

Co se týče chování sovětských vojáků (nejen Rusů), tak jste to opět vzal ze zdroje "hospoda". Přitom je tato problematika také zdokumentována, popsána, zfilmována a jsou zdokumentovány i rozdíly v chování RA vůči českému obyvatelstvu a vůči obyvatelstvu v sudetoněmeckých vesnicích.

Tak proč tento váš primitivní styl?

9 0
možnosti
MV

Hospoda není fejsbuk milej pane, ale hlas lidu, tam se nepořádají semináře, ale taky tam můžete dostat přes držku, a hlas lidu bych nepodceňoval, Miloš je toho důkazem :-(

5 4
možnosti
KS

Rusové měli v historii dvě události, za které sklízeli obdiv a uznání celého světa, ale pak tento kapitál velmi rychle promrhali. Poprvé to bylo při zastavení Napoleona. Nebýt Rusů, trvalo by jeho řádění pravděpodobně déle. Podruhé to bylo při zastavení Hitlera. Nebýt Rusů, válka by trvala zcela jistě o mnoho déle. V tyto dvě chvíle měli v ruce všechny trumfy, svět jim vděčností klečel u nohou. Jenže vždycky převážilo jejich imperiální myšlení a sympatie světa ztráceli během několika málo okamžiků.

4 0
možnosti
MV

To je sice pravda, válčení bez ohledu na počet zabitých vlastních lidí rusům šlo. Ale ono jim ani v jednom případě nic jiného nezbylo, nepřítel vždy táhnul na Moskvu. Je dobré si uvědomit, že si nejdřív s Hitlerem rozdělili Polsko!

3 1
možnosti
Foto

Tento úderný článek je opět "ozdobou" titulní strany iDnes.

Vidíte, jaké máte blogerské úspěchy.

3 11
možnosti
MV

Rus je to nejhorší, co nás mohlo potkat! Byly tu války, i občanské, ale žádnej národ v Evropě si nevyvraždil tolik vlastních lidí jako Rusáci! A jejich úžasné působení na nás sklízíme dodnes a ještě mnoho desítek let budeme!!! Rus už ani omylem!!!

11 2
možnosti
SN

:-)....Pane Martine Vavříku.......při Vašem svatém rozhorlení ! Pokud máte hlavu na pravém místě, tak si musíte uvědomit, že kdyby nebylo Rusů, tak byste tu neplácal na netu, protože byste se pravděpodobně nenarodil. Víte, že plánem HItlera bylo vystěhovat Čechy na Sibiř ? Zchlaďte, prosím, svoje emoce! Rv

1 6
možnosti
RS

Ze Ruda Armada rabovala je historicka pravda a samozrejmost. Vitezna armada. Taky si toho moc nemohli vzit. Snad na hradech a zamcich. Ale to se zarazilo. V roce 1946 volili predevsim Cesi komunisty, kteri volby vyhrali. Katastrofa prisla po roce 1948, kdy zacali rabovat nasi komuniste. Nerostne bohatstvi ukradli Rusove (napr. uran) Z velmi bohate zeme se stala vyvojova zem. Jestlize se primkneme k Rusku, zustaneme ji na veky. Na stesti je osud stale jeste v nasich rukach.

8 1
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,01
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz