Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RJ

R27a92d46e12k 17J86a49r63o61š

20. 1. 2017 19:05

Hlavně to tenkrát bylo rozděleno do cenových skupin... Ve čtyřkách to fakt někdy bylo zoufalé, ale nelze generalizovat - bejvaly i takové, kde se dobře sedělo a popíjelo pivečko za 1,70 Kč, anebo Kofola s rumem :-)

Ovšem trojky a dvojky byly na slušné úrovni, včetně jídla.

Pravdu máte, že se obecně kradlo a okrádalo a profese "pingl" měla pejorativní vekslácko-vychcánkovské zabarvení.

Ke Sluncům jsem občas zašel, jak to bylo s jídlem si už nepamatuji (pivo ale bylo slušné), ale v Nerudovce bylo dost jiných podničků (U Bonaparta aj.), kde člověk mohl zakotvit a případně pojíst...

4 0
možnosti
Foto

Myslím, že ani U Dvou Slunců a ani U Bonaparta neměly "velkou" kuchyň. Jen takové to občerstvení podobně jako U Jelínků (ti měli za 1.republiky kuchyň v 1. patře a jídla posílali výtahem).

Já znal velmi dobře výčepního od Bonaparta Mirka, i jeho "babu" Miladu. Vyučovali mě, jak v hospodě vydělat peníze a každý měl měsíčně 5.000,- Kčs "čistá ruka". S tím by se i dnes dalo přežít, že?

Ale, to se psal rok 1967.

2 0
možnosti
VV

Vsem co tu dobu chvali bych rad pripomel, ze kolikrat byl problem se vubec do te hospody dostat.

Vzpominam si, ze jsme chteli s navstevou z Jablonce jit na obed k tomasovi. Restaurace temer prazdna a na vsech stolech cedulky RESERVE. Nemluvit nemecky asi bychom se tam nenajedli. A pral bych vam slyset vrchniho, kdyz jsem se ho tenkrat zeptal jesli mame platit, nebo zahlen.

Opravdu nechapu, jak na to dobu muze nekdo vzpominat v dobrem. Jedine dobre bylo, ze jsme byli tenkrat mladi.

11 3
možnosti
Foto

To se nám stalo taky. Přátelili jsme s čechoitalským párem. Michaela a Franco. A čekali jsme u mříže ve vchodu do vinárny u Karlova mostu.

Míťa, moje žena a já jsme se pochopitelně bavili česky. Franco s manželkou italsky, s mojí ženou anglicky a se mnou francouzsky, kterou uměl podstatně lépe než angličtinu.

A přišel vrchní, poslechl si to a myslel, že si z něj děláme srandu. Málem nás tam nepustil.

0 0
možnosti
Foto

Pane Zieglere, rád Vám vždy kliknu karmu, pokud máte pravdu. Ale, soudě (nebo soudíc?) podle Vaší fotografie, jej Vám tak nejvýš 45 let, takže do kolika komunistických hospod a v jakém věku jste kdy chodil?

Jak již přede mnou napsal pan Valášek, hospody tehdy byly lepší, protože dostupnější. A samozřejmě k Flekům se s dvacetikorunou dalo bez problémů jít. Pivo tam stálo, myslím 5,50,- Kčs.

A já Vám povím, jsem jsme s dvacetikorunou, každý z nás, s Jirkou Juhanem naložili my. Už jsem to zde kdysi psal, ale opakování je matkou moudrosti:

Toto bývala naše útrata v hospodě U Bubeníčků:

1. 10 piv = 17,- Kčs

2. Jedny Lípy = 2,20 (hospodská přirážka)

3. Spropitné neboli tuzér = 0,80 Kčs

4. Podtrženo, sečteno = 20,- Kčs

Jinými slovy, kdybych si měl vybrat "komunistickou" nebo dnešní hospodu, volím asi tu první.

4 6
možnosti
Foto

No komunisti věděli, že člověk, který má levné pivo a má na co koukat v bedně, sedí v hospodě anebo čumí na bednu je hodný a nezlobí. Takže se to vše dotovalo. Na úkor to, že vše směřovalo ke krachu.

8 0
možnosti
MK

M26i26l31a17n 83K26e24s87l

20. 1. 2017 18:55

Není tomu tak dávno,co v televizi byly záběry kuchyní a skladů restaurací ze současnosti.Fotodokumentaci pořídila nějaká inspekce.Skoro bych řekl,že ty současné skladovací prostory a provozovny byly v horším stavu než ty hajzlíky za komunistů a při tom se kuchyně a hajzlíky používají diametrálně odlišně.

4 3
možnosti
Foto

Tehdy vám žádná televize neukázala jak vypadají kuchyně za komunistů. Musel jste žít v zářivém světě, plného budovatelského nadšení, to vám tehdy televize předkládala. Aby to zas tak nevypadalo zas tak optimisticky, tak se tepalo do nepravostí a to každý rok, že ženské nemají v zimě kozačky, lidé na novém sídlišti na cestě domů absolvují bahnitou steeplechase a podobně. Na to vám dali program, kde prodavačka Hana nabízí kaviár, jak socialističtí inženýři, předsedové družstva a města hravě řeší problémy doby. Po takové masáži si jeden dal s chutí knedlo-vepřo, lhváče a hupsnul na závěr na starou. Jó to byla doba;-D

1 1
možnosti
Foto

J15i81ř39í 65L34i89b39e79r

20. 1. 2017 18:53

Nějak jsem si nevšimnul, že by v hospodách bylo mrtvo. Mnohdy je problém najít místo u stolu. A - že by byly pro "horních deset tisíc"? To by k nim patřila většina národa... ;-D

4 0
možnosti
Foto

To záleží na hospodě. Dřív byl velký problém najít U Jelínků místo a před čase jsem tam seděl s kamarádem v poloprázdné hospodě.

4 1
možnosti
PS

P35e25t74r 24S16k94á29l21a

20. 1. 2017 18:52

S tím nelze než souhlasit. Ještě bych doplnil, že i v centru Prahy byl problém po návštěvě kina od osmi hodin vůbec najít podnik, kde ještě bylo otevřeno a nedávali tam právě židle nohama vzhůru na stoly. Pokud jde o hospodu u Fleků, tak tam si za 20 Kčs bylo možné dát 4 piva. Jedno stálo oficiálně 4,10 Kčs, platilo se ale hned a kdo nedal pětikorunu už další obvykle nedostal. Moje zkušenost je tedy z let sedmdesátých.

9 0
možnosti
Foto

Já si sice pamatuji 5,50,- Kčs, ale hádat se nechci. V každém případě bylo nutné to zaokrouhlit, jinak další pivo nepřišlo. V tom má pan Skála pravdu.

1 0
možnosti
VV

Hned po otevreni hranic jsme byli se sousedy v Praze a samozrejme jsme nevynechali Flekovy.

Mistoprisezne zde prohlasuju, ze obed, veproknedlozelo a pivo stalo jen hodne malo pres 20 Kcs.

Po dlsim courani po Praze jsme zasli na kafe do Repre. A hans tenkrat prohlasil: tady ale platim ja. A divil se, ze kafe tam stoji trojnasobek obeda u Fleku.

No a vzpominam si ze coby vojak odvelen od jednotky jsem pobiral relutu ve vysi 20 Kcs.

A ze treba v divadelnim sklipku v Usti nad Labem tenkrat bylo nejdrazsi jidlo Cikanska pecene za 5,60 Kcs. A znalci jiste vedi, kde se jist dalo a kterym hospodam bylo lepsi se na hony vyhnout.

2 1
možnosti
MV

Bože,co Vám ti hospodští udělali(nebo je nenávidíte stejně jako komunisty)-vždyt dnes je to v hospodách horší než kdysi. Ano záchody se povětšině zlepšili,ale to je tak vše,dříve to v hospodách hučelo ať to bylo u nás na vesnici doma,nebo i Praze ale dnes je v hospodách mrtvo a zdá se ,že jsou jen pro těch horních 10 tisíc.

4 3
možnosti
PS

P74e77t39r 86S33k83á94l44a

20. 1. 2017 18:54

Byl jste někdy v poslední době v Praze? Moje zkušenost spíš je, že bez rezervace se ve většině hospod večer nechytíte.

3 0
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,19
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz