Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

sfs

13. 10. 2008 10:45
Masakr asi nebyla bezohlednost, ale úmysl

a elegantní způsob, jak se zbavit elit, což je nejspolehlivější způsob, jak si upevnit moc.

0 0
možnosti

dwart

12. 10. 2008 10:29
Ach jo..

Každá strana měla za druhé světové války na svědomí nějaký ten masakr vlastních vojáků. I američtí velitelé jako Patton a další byli vůči vojákům bezohlední, dneska z nich ale dělají tvrďáky a ještě je oslavují.

Co třeba takový Vietnam, to byla vojenská katastrofa, kde jenom díky tomu, že si prezident USA a armáda chtěli egoisticky dokazovat, že jsou velmoc, nechali pochcípat desetitisíce amerických vojáků (o milionech místních civilních obětí nemluvě).

0 0
možnosti

hasmen

9. 10. 2008 20:20
Jojo...

Na Farským se každej vodkope... ;-D

0 0
možnosti

cayman77

9. 10. 2008 16:46
Dukla vs. Varsava

Niekto proste nenavidi rusov a nech uz ti urobia cokolvek bude to zle.

Varsavske povstanie - prekazka co stala medzi rusmi a povstalcami tam bola Visla. Rusi sa rohodli neutocit za kazdu cenu ked videli ze to nema sancu na uspech. No a ejhla, vyvalia sa zastupy pseudohumanistov a vykrikuju o zlych rusoch.

Slovenske narodne povstanie - prekazka co stala medzi rusmi a povstalcami boli Karpaty. Rusi sa rozhodli zautoocit aj napriek tomu ze sa im to takticky nehodilo aby pomohli povstaniu. No a ejhla, vyvalia sa zastupy pseudohumanistov a vykrikuju o zlych rusoch.

Ani tak nieje dobre ani tak. Mam obcas pocit ze ti rusi niesu ani tak "zli" ako ze maju zle public relations.

Ano Dukla bol masaker. Ale zasa pekne ukazal ze ked sa niekto v horach chce branit tak sa dlhu dobu moze uspesne branit. Lenze v protektorate je pohodlnejsie a ked sa nevyskakuje da sa v klude zit, ze ano?

0 0
možnosti

CART09

11. 10. 2008 22:50
Re: Dukla vs. Varsava

A je samozřejmě naprostá náhoda, že zrovna tuhle řeku nepřecházeli kvůli ztrátám, zatímco na druhém břehu vychcípala poválečná opozice...

0 0
možnosti

Worff

9. 10. 2008 10:00
Na životech nezáleží komunistům, ale generálům

Článek působí celkem věrohodně, jen nesouhlasím s tím, že komunistům nezáleželo na životech. To není o komunistech, ale o vojácích. Přečtěte si třeba o Monte Casinu a potažmo u Anzia, když zůstaneme u 2. světové války. Tam byla spojenecká vojska masakrovánan podobným způsobem jako na Dukle. Kdybychom vycházeli z vašeho závěru, že takoví generálové by měli být souzeni, tak by spojenci museli za ten masakr popravit Montgomeryho, Clarka... A pak by nemuselo dojít k osvobození Evropy a možná bych zde nyní uctívali hákový kříž či rusou hvězdu.

0 0
možnosti

Naked and petrified

9. 10. 2008 9:54
Mazani prispevku...

...ovsem moc o svobodomyslnem pristupu autora nesvedci, pravda. Farsky mluvi jako stary bolsevik, lec na nazor ma pravo a ctenari by meli mit pravo ucinit si na nej ten svuj, vlastni.

0 0
možnosti

P.Farsky

9. 10. 2008 10:35
Re: Mazani prispevku...

To se nám, co strávili řadu let v Evropě (kdysi jste tady říkali západní Evropě) a píšeme, že Američani osvobodili západní Čechy stává , že nás nazývají bolševiky. Někteří vynalezavější se dostanou až k estebáčkům (že, Ulhánku ), nebo k Lihovým domům a.p.

Je zajímavé, že se často dozvím , že ten, který mě nazývá bolševikem, zahodil průkazku KSČ v prosinci 89, nebo ji dokonce schovává doma na horší časy.

Dost dlouho jsem v Česku nebyl a nyní jsem tady relativně krátce, ale zjišťuji, že ono se toho tady zase tolik nezměnilo.

Noviny už zase mažou příspěvky a někdo,  kdo se dříve pod články podepisoval třeba jako Sergej a nadával mi do imperialistů, se teď podepisuje jako "Naked and petrified" a nadává mi do starých bolševiků .

Nu co, psi štěkají na měsíc a karavana táhne dál.

0 0
možnosti

spalovac

9. 10. 2008 9:50
Proč jste smazali příspěvek od P. Farsky

nebylo v něm přece nic neslušného, pouze se projevil jako vůl. To se snad může ne? :-)

0 0
možnosti

spalovac

9. 10. 2008 9:05
Vesměs s Vašimi blogy souhlasím

tohle jste ale trochu přeťáp. Je pravdou, že byla operace špatně naplánována, na plánování bylo málo času a nepočítalo se s odzbrojením slovenských divizí, které měly při povstání pomoct. Povstání taky vypuklo předčasně a zřejmě zůstaly jen dvě možnosti. Buď operaci zastavit a způsobit tím masakr povstalců nebo operaci spustit. Výsledek byl sice fiaskem, operace ale vázala podstatnou část německé armády. Rusům sice na lidech moc nezáleželo (Stalinův citát: Smrt muže je neštěstím, smrt milionu je statistika) ale dívat se na to tímto úzkým jednostranným pohledem jako vy, mi přijde neseriózní.

0 0
možnosti

Bhans

9. 10. 2008 9:00
6.10. - bývalý Den ČSLA

Státní televize "dokument" radši zařadila až 7.10., aby ji snad někdo nevyčítal symboliku. Bolševici také jisté dátumy pochovávali ve veřejné ticho.

30 minutový dokument mohl "opravdu" něco podstatného říci. On to ani neměl za účel.

Čekal jsem plivací kolečko ideológu a dočkal jsem se. V tom jsou Zieglerovci a jistá sorta Čecháčku stejně čitelní jako Biľakovci.

V žádné jiné evropské zemi nedochází vinou frustrace z násobné a trvající kolaborace dědů, otců a i Zieglerů k plivání na národní dějiny a dehonestování všeho, z čeho se předtím těžilo. Viníci se nejenom přiznávají, ale i sami odsuzují a chtějí trestat tresty nejvyššími a vzývají okolí k totálnímu opovržení.

Jenom nikdy nezapomínají na pravidlo Ja nic, ja Čech. Čímž si ale neuvědomují, že tím je řečeno mnohé.

0 0
možnosti

Naked and petrified

9. 10. 2008 9:47
Re: 6.10. - bývalý Den ČSLA

A co presne melo byt receno timto prispevkem?

Ze za minulosti je treba stat, at byla jakakoliv? Co na tom, ze se z toho nekdy ideologicky tezilo...to snad znamena, ze je potreba na tom trvat, at uz je to pravda, nebo ne? Take nam driv rikali, ze v roce '68 prisli vcas a zachranili nas pred kontrarevoluci. Nemeli bysme na tom radsi trvat, at nevypadame, ze furt menime nazor a za nicim si nestojime?

0 0
možnosti

horymír

9. 10. 2008 8:35
fiasko autora

Je škoda že autor se na věc dívá zcela jednostranně, stačilo by kdyby kritizovanou událost porovnal s operací maršála Montgomeryho v Nizozemí u Arnhemu, která proběhla  ve stejné době, se stejnou motivací a se stejným  výsledkem, jehož bylo dosaženo stejně jako na Slovensku až o půl roku později. Myslím že článek vyznívá, alespoň pro mne  stejně extrémně jako výklad Dukly a operace Market Garden před rokem 89. S pozdravem a přáním většího rozhledu.

0 0
možnosti

Shumway

9. 10. 2008 8:58
Re: fiasko autora

 Market Garden byl možná trošku menší masakr

0 0
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,40
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz