Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Poznámka k onomu dobytí. Poslední sovětské jednotky opustily území na konci listopadu 1945. Československo se stalo jedinou zemí ve střední a jihovýchodní Evropě (s výjimkou Jugoslávie), kde již v roce 1945 sovětská vojska nebyla umístěna. Takto úplně okupace nevypadá, že by dobyvatelé a okupanti svoje okupované území opustili. Bohužel velkými strůjci vývoje po roce 1947 byli již samotní Češi a Slováci. Češi měli také velké výhrady k pobytu armády USA,  i když se o tom nemluví. US armáda byla sice dobře zásobována a vojáci rozdávali (či načerno obchodovali-směňovali) potraviny (i když se z toho samozřejmě nerozvinul tak velký černý trh jako ve Francii či Itálii), ale ve velké míře chránili místní Němce (i strůjce předchozího pronásledování Čechů), protože se velmi slabě orientovali v místních poměrech. Nesmíme zapomínat, že pobyt US jednotek (nikoliv Britů a Kanaďanů, ti byli zcela bezproblémoví, takřka vzoroví vojáci) i ve Francii a Itálii (jistě i v Německu) provázelo obří zvýšení kriminality, které způsobovali svým chováním (krádeže, loupeže, zlé nakládání se ženami, konflikty s místními muži, nehody, hrubost, nadměrné pití alkoholu)"Poměry jsou tedy bizarní, neboť v americkém pásmu si lidé přejí, aby přišli Rusové a skončila ochrana Němců. V sovětské zóně zase obyvatelstvo touží po příchodu Američanů, aby se zbavilo loupeživé Rudé armády.“L. K. FEIERABEND: Politické vzpomínky, d.  III, Brno 1996, s. 237–238

0 0
možnosti

Hrůzy okupace a frustrace z jednání Francie před válkou (nemýlím-li se, s Británií ČSR smlouvu o vojenské pomoci neměla?) způsobily, že to, co by kdykoli jindy každý národ vnímal jako okupaci (politické a vojenské podřízení, vnucení politického zřízení a ukradení východní části republiky Sovětským svazem), se najednou jevilo jako osvobození. Nikdo snad nikdy nezpochybňoval osobní hrdinství vojáků. Na druhou stranu jen vyložený prosťáček by se mohl domnívat, že se na našem území bojovalo proto, aby byl český národ osvobozen. Cílem bylo zničit nepřítele. Naše osvobození bylo pro vítěze války vedlejším a, bohužel, postradatelným cílem. SSSR se naštěstí spokojil s naším zařazením do své sféry vlivu a pro USA byla ČSR z hlediska jejich globální politiky nepodstatná... Takže z hlediska následujícího vývoje státu - ano, šlo o dobytí. Ale běžní lidé to po tom, co prožili v Protektorátu, vnímali právem jako osvobození.

1 0
možnosti

J20a92n 88M35o15l50n98á63r

23. 3. 2015 17:06

Co udělal Stalin s Polskou vládou se dozvíte v tomto několikadílném hraném dokumentu.Nevím ve kterém díle to zrovna je, ale odlákal je na oběd a přitom je unesl do SSSR a zlikvidoval.Potom dosadil komunistickou loutkovou vládu,která za války měla exil v Moskvě.

http://1url.cz/jS3O

Vlastně oni unesli i naše představitele s Dubčekem v čele v roce 1968. Banda mongolská.

2 0
možnosti

Proč se nemohu zbavit dojmu, že autorovi nějaká Ruska nedopřála sexu a tak se realizuje takto? Veskrze žádná objektivita, jen to, co se mu hodí zrovna do krámu.

3 3
možnosti
Foto

Tato jednostranna hodnoceni, vytrhavani z kontextu a misty naprosto okazane lhani ci okazane zamlcovani skutecnosti ... k cemu to je vlastne dobre? ... Stve vas, ze nekdo lze ohledne Krymu, tak je potreba nasadit stejnou minci?? ... neni to trapne a nizke? ... pro me ano .. a to snad jeste vice, nez na te druhe strane ;-(

3 3
možnosti

M77i35l91a23n 42K57e53s72l

22. 3. 2015 22:14

Já jsem v protektorátě žil.Zažil jsem návštěvu gestapáků u nás doma.Tátu jen dobili a zaplať Pán Bůh nezavřeli.Věřte mi,že mi je šuma fuk jestli někdo dumá zda nás Rudá armáda dobyla nebo osvobodila.Pro mne to bylo osvobození.Kdo německou okupaci nezažil to asi hodnotí jinak, asi jako kleštěnec souložení.

8 2
možnosti

A39n93n25a 98Č72e17r47n62á

10. 4. 2015 12:09

Výprask...

Ti z mála, co měli to štěstí a přežili jak nacistické tak komunistické vězení, říkali, že komunistické bylo horší. Mučili vás "vlastní" rudé bestie... Rv

0 0
možnosti

Souhlas, Rusové ti nikdy neosvobodili nikoho, Rus nikdy nepřijde na rozdíl od USA osvobozovat od okupanta nebo diktátora, a nastolovat svobodu,  Rus ten přichází vždycky jen zabrat, ukrást, podmanit a nastolit nesvobodu.

Opravdu nechápu proč my bychom měli dneska vzlykat na padlými ruskými soldáty,  kteří nás nepřišli osvobodit, ti nás přišli jen a jen zabrat a vnutit nám svoji primitivní ruskou nesvobodu a zaostalost.

Vzpomeňme na ministra Masaryka když se vrátil z Moskvy a prohlásil,  že do Moskvy odjel jako ministr a vrátil se jako Stalinův poskok, copak mu tam asi soudruh Stalin tak řekl. ?

6 6
možnosti
Foto

Nikoliv poskok, ale poslíček.

0 0
možnosti

Slovenské mestá a obce boli nezmyselne bombardované Američanmi.

Najviac Nové Zámky, Pi prvom bombardovaní 1944, zbombardovali okrem mesta aj Rómsku osadu kde prežil jediný Róm, v Nových Zámkoch nemali žiadnych vojakov, ani priemysel, preto pri leteckých poplachoch to obyvatelia nebrali vážne a podcenili poplach.

"Dva nálety boli na jeseň roku 1944, v dňoch 7. a 14. októbra. Pri druhom z nich bola kobercovým bombardovaním zničená celá pristaničná oblasť a železničná kolónia mesta. Na území rušňového depa bolo napočítaných 364 bombových kráterov, bolo zničených 40 rušňov s 1 370 naloženými vagónmi. Zachovala sa iba vodárenská veža.

Najtragickejšie bolo tretie bombardovanie 14. marca 1945 (dva týždne pred oslobodením mesta), keď anglo-americké letectvo zhodilo na mesto 700 bômb. Z pôvodných 3 394 domov bolo zničených 2 023. Väčšina historických stavieb mesta sa zničila počas bombardovaní alebo boli odstránené po oslobodení: radnica, hotel Zlatý lev, bývalá budova sídla hradného kapitána, arcibiskupský palác – bývalé sídlo tureckých pašov a Františka Rákocziho II, synagóga z roku 1858, majestátna budova židovskej meštianskej školy na Žerotínovom námestí. Zo zničeného historického námestia zostali iba dva kostoly a bývalý Františkánsky kláštor. Pri nálete zahynulo 4 000 ľudí a 6 000 ľudí zostalo bez prístrešia.[19] Devastácia historických častí a obytných zón mesta bombardovaním natrvalo poznačila jeho architektonický ráz. Trosky a ruiny po bombardovaniach boli odstraňované ešte aj v roku 1946. Hoci by sa arcibiskupský palác dal zachrániť, magistrát rozhodol o jeho zbúraní. Takisto ako v prípade impozantnej neologickej synagógy kde sa veže zachovali, loď bola poškodená, celý objekt dali zbúrať."

http://sk.wikipedia.org/wiki/Nov%C3%A9_Z%C3%A1mky

Ani po niekoľkých žiadostí  od ČSR o vysvetlenie, sa USA nevyjadrili.

3 1
možnosti

Soudruhu ze Slovenska, uvědomte si že Slovensko bylo Němců spojenec a proto se tam postupovalo stejně jako proti Němcům. A ty "rušně" ty museli bombardovat hlavně proto aby ochromili německou železniční dopravu a pomohli tak i Rusům.

A jestlipak soudruhu víte o tom že Rusové bombardovali česká města a my jsme žádný Hitlerův spojen nebyli, bombardovali Ostravu, Brno, Děčín, Mělník, Mladou Boleslav, mnoho nemovitostí bylo zničeno 1300 občanů zahynulo.

4 5
možnosti

karma R^je to tak, ruský bolševismus zanechal po sobě mnohem více mrtvých než německý socialismus...

7 8
možnosti

Myslíte v ruském, evropském nebo světovém měřítku? Ve včerejší MF Dnes jsou velmi pěkně zpracované tabulky obětí II. světové války - na základě těch tabulek mohu říct jediné - že se kvůli Zieglerům a Míckovým apod na to ti Rusáci nevykašlali

3 5
možnosti

Klvaňa?? - to je ten pašák co dělal PR pro radar, mluvčího Klause atd atd??? - vším čím jsem byl byl jsem rád;-D

7 3
možnosti

Jo ještě doplním prážská newyorská univerzita - troufnu si tvrdit, že ten manipulaci přímo studoval:-P

4 1
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,39
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz