Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Aspoň, že bydlení bylo velmi levné, jídlo lepší, elektronika více vydržela.....

1 1
možnosti
VV

To ano, ale kvalita odpovidala cene. 120 Kcs za byt vpavlacovem dome se zachodem na pavlaci a bez koupelny bylo opravdu malo.

Ovsem skoro 500 v panelaku se zachodem a koupelnou s jednim kohoutkem pro umyvadlo a vanu uz tak moc levne nebylo.

0 0
možnosti
VR

O tom, jak to všechno "dobře fungovalo" za totáče, mohu přispět i já.

Jedné zimy, zrovna byly dost silné mrazy, mi prorezatěl kotel topení a všechna voda vytekla. Stejný typ kotle už se nevyráběl a tak jsem naivně zamířil do jedné firmy, která prováděla topenářské práce. Jenže tam mi řekli: "My bychom vám to rádi udělali, ale nemáme kotle!" V našem krajském městě, žádné kotle k dostání nebyly. Naštěstí švagrová dělala v Domácích potřebách a zajistila mi kotel v asi 30 km vzdáleném městě. Jenže jak ho dostat domů? Ani zajistit oficiálně dopravu nebylo jednoduché. Nakonec mi ho na černo dovezl šofér náklaďáku z firmy, kde dělala manželka. Radostně jsem zamířil opět do té topenářské firmy, ale tam mi řekli: "Z materiálu zákazníka neděláme!" To mne rozžhavilo doběla a šel jsem zkusit, co na to řekne VLK (výbor lidové kontroly). Dostal jsem se až ke krajskému předsedovi, ale ten nad mojí stížností, jen pokrčil rameny a řekl: " Já jim můžu napsat, ale oni mi stejně odpoví, že nemají kapacity a s tím nic nenadělám!" Na můj dotaz co mám tedy dělat, aby mi doma žena s dítětem nezmrzla, mi doporučil: "Pozvěte si meloucháře! Já to také tak dělám!" A tak tchán pozval ze sousední vesnice svého známého, který měl oprávnění ke svářování a z JZD, kde pracoval, si "vypůjčil" autogen. Tak po více než týdnu jsme se konečně zase mohli doma ohřát!

3 0
možnosti
JZ

V dnešní době pane Roudenský už to není tak divoké. Kámošce v ČB nedávno také odešel plynový kotel, a bylo to tři dny před Vánocemi 21. prosince. V první firmě jí řekli, že mají čas až v lednu, z té druhé naštěstí přišli hned druhý den, a za jediný den stihli vyvložkovat komín a vyměnit kotel. Váš zážitek bych rád použil v některém z příštích blogů a srovnal to se zkušeností kamarádky.

0 0
možnosti
HS

Hodně se tu v diskusi omílá ruština, jak byla na nic jako prostředek dorozumívání. To je samozřejmě pravda, protože tenkrát opravdu nebylo s kým se rusky dorozumívat. Vycestovat do Ruska (Svazu) bylo obtížnější než dnes, a že by člověk nadšeně radil kudy do Kotvy oficírským paničkám, tak to tedy ne. Já jsem vlastně prvně použila ruštinu k dorozumívání někdy v roce 97.

Co mě ale štvalo víc, bylo, že ta výuka byla totálně na nic. Já jsem školní ruštinou strávila asi 12 let a výsledek byl téměř nula. Kdybychom se byli aspoň něco naučili, tak by to nebyl tak promarněný čas.

2 0
možnosti
Foto

Ruština byla povinná. Ovšem leckde byl na SŠ i povinný další jazyk. Angličtina, či němčiina, ba i portugalština, či španělština. Ba leckde i latina, ač ta převážně coby nepovinná. Samozřejmě i to bylo poplatné tehdejší době;-)

0 0
možnosti
JK

Nejhorší co komunisti provedli je ta šílená devastace morálky, absolutní zpřeházení hodnot. Na první místo postavili závist a nenávist, podrazit někomu nohy, udávat a terorizovat cizí rodinu stálo za oslavu, metál a fotku u krvavé zástavy s nářadím.

Tohle z mnoha lidí prostě nejde dostat, musí se vyměnit generace a někdy nestačí jen jedna výměna, někteří mladí se totiž notně po staroušcích opičí.

Občas přemýšlím co komoušům udělat jaksi na oplátku, jenže nic se té zrůdnosti nevyrovná, anebo jsem příliš slušný. Zatím je nevolím, pak uvidíme co dál.

8 0
možnosti
Foto

Pravdou je, že za komunistů bylo několik pevných jistot, o nichž se dnešní mládež ani netuší, že něco takového existovalo, např. regál plné jednoho druhu zboží, samozřejmě s nízkou obrátkou, zato problém koupit jiné zboží denní potřeby a pod.

Jedno je však problematické, totiž tvrzení o krachu v těsné blízkosti. Za komunistů se systém samozřejmě vyčerpal, např. už jen tím, že se povyšovalo až do úrovně neschopnosti dotyčného jedince a dalšími vlivy, ale do kontrapunktu proti tomu postavte ty obrovské hodnoty, které byly po ́89 odkloněny, neřku-li přímo rozkradeny. Ty hodnoty příliš nesouzněly s označením krachující komunita a pravdou je, že i hodně odklánějící komunisti byly jen velmi, ale velmi slabé odvary proti všem rychlým prstům v devadesátkách.

Tím v žádném případě po minulém režimu neteskním, ani náhodou, jen v takového hodnocení mám nutkavou potřebu poněkud utlumit oslnivost lesku stávajícího uskupení.

Hezký den.

2 0
možnosti
Foto

Ovšem "komunismus" u nás vedl lidi k větší bojovnosti, protože získat cokoliv potřebného stálo nemalé úsilí. Taktéž domácí kutilství bylo na nebývalé výši. A umění přemístit někde se povalující stavební materiál ... - který si dnes můžete trapně koupit?

Ti s rychlými prsty v devadesátkách byli právě ti vyškolení za socíku. Jen ta legitka byla ukryta hluboko v šuplíku ...

4 0
možnosti
MK

M67i79l57a41n 26K53e47s72l

6. 4. 2021 11:25

Za komunistů toho nebylo .Nebyli ani banány,ani ti blbí migranti,ani válka s Rusy kvůli Ukrajině,ani ta tubera.

1 3
možnosti
JK

Banány máme, migranty nemáme, že s námi válčí Rusáci je nějaká novinka a pandemii nám poslali komunisti, asi soudružským darem. Co tam máte dál?

6 0
možnosti
JZ

V současné době máme špičková gymnázia, která tady za komunistů neexistovala.

2 0
možnosti
JZ

V každém případě komunistické školství vychovávalo jazykové negramoty. Znalost ruštiny je z celosvětového hlediska skoro nepoužitelná. A přitom mládež v SSSR se učila anglicky.

Jazyková vybavenost současných absolventů středních škol je rozhodně na vyšší úrovni než za komunistů.

7 0
možnosti
Foto

Ovšem my se např. v jazyce německém naučili vést odborářskou schůzi! Kdo to dnes dokáže? :-)R^

1 0
možnosti
JZ

Také bych řekl, že je to takový obecný folklór. K němu patří,

jo, to za mého mládí byly zimy,

ta dnešní mládež je hrozná,

a to školství dneska nestojí za nic.

To se povídá v každé generaci. :-)

3 0
možnosti
JZ

Sice prý bylo za komunistů údajně skvělé technické školství, ale od konce 70 let socialistické Československo výrazně zaostávalo za Západem ve vývoji vyspělých technologií.

Jak to bylo možné? Inu nemůžeme srovnávat celé období socialismu, ještě v šedesátých letec to šlo, protože na školách působili učitelé, kteří měli za sebou prvorepublikové školství. Ti však skončili a od sedmdesátých let to šlo z kopce. Už já moji vrstevníci, maturanti z osmdesátých let, jsme neznali vyspělé zabezpečovací nebo sdělovací zařízení, nutných pro bezpečnou jízdu vlaků, běžná na Západě.

Když jsem měli před lety sraz s maturanty, tak tam byl jeden z učitelů, který ještě na škole působil jako zástupce ředitele, a na otázku, zda Ti mladí jsou hloupější, řekl, že takhle se to nedá říci. Ve znalostech počítačů. iphone apod. jsou prý machři. Na druhé straně školství by nemělo vychovávat chodící encyklopedie, ale sobnosti. Dnes se dá všechno najít na webu.

2 0
možnosti
VV

Co si pamamtuju, tak technicke skolstvi jaksi zamrzlo na elektronkach a v sedmdesatych letech kdy kdy byly zapadni vyrobky jiz plne integrovanych obvodu se horko tezko probijelo transistory. Ale kupodivu jiz kremikovymi.

2 0
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,32
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz